Patru remedii din coji de cartofi pe care ar trebui să le încercați
Ați auzit vreodată că fierberea sau gătirea anumitor legume sau tuberculi fără coajă le poate altera proprietățile? Da, este adevărat. Coaja unor alimente foarte benefică pentru sănătate. Acesta este cazul cojilor de cartofi. Vă prezentăm patru remedii din coji de cartofi pe care ar trebui să le încercați!
Originar din America, cartoful este unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Este o sursă de carbohidrați și, prin urmare, de energie. Dar ce mai știm despre el?
Mai multe despre cartofi
În ceea ce privește structura nutrițională a cartofului, experții Asociației 5 al día indică următoarele: „Cartoful este un aliment bogat în carbohidrați. Conține, de asemenea, vitaminele B, C și E, precum și multe săruri minerale precum calciul, potasiul, sodiul, magneziul, fosforul, sulful, cuprul și clorul”.
Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN) indică faptul că acesta este o sursă de potasiu, vitamina C, B6 și carotenoizi. Experții FEN susțin că, pentru a preveni pierderea vitaminei C din acest aliment în procesul de preparare, acesta trebuie gătit la abur sau copt în folie de aluminiu.
În ceea ce privește gătitul, cartofii trebuie fierți sau copți.
Remedii naturale din coji de cartofi
Coaja de cartof poate fi utilă pentru prepararea unor remedii casnice pentru diferite probleme. Mai jos, vom analiza câteva dintre ele.
1. Ceai pentru reducerea retenției de apă
O alternativă la ceaiurile din plante și băuturile diuretice este ceaiul de cartofi, care ajută la stimularea urinării și la eliminarea fluidelor reținute.
Ingrediente
- 2 cartofi
- 1 l de apă
Indicații
- Spălați bine cartofii pentru a vă asigura că nu mai rămâne murdărie pe coji.
- Puneți apa într-o oală și aduceți-o la punctul de fierbere. Adăugați cei doi tuberculi și fierbeți-i până devin moi.
- Încercați-i cu un cuțit sau cu o furculiță pentru a vedea dacă sunt gata.
- Opriți focul și lăsați-i să stea câteva minute.
- Îndepărtați cu grijă cartofii și așezați-i într-un vas separat.
- Turnați lichidul în pahar și savurați-l!
2. Coji de cartofi pentru tratarea mătreții
Puteți face un tonic pentru a lupta împotriva mătreții. Urmați rețeta de mai jos.
Ingrediente
- Sucul a 2 lămâi
- 1 l de apă
- 20 de picături de iod
- Cojile a 4 kg de cartofi
Indicații
- Încălziți apa într-o oală. Când fierbe, adăugați cojile de cartofi. Fierbeți-le 15 minute, apoi strecurați amestecul.
- Adăugați picăturile de iod și sucul de lămâie. Păstrați amestecul într-un borcan închis.
- Îl puteți aplica pe păr după spălarea obișnuită. Repetați procedura de fiecare dată când vă spălați părul. Puteți folosi remediul chiar și pentru mătreață.
Citiți mai mult: Proprietățile și beneficiile cartofilor dulci
3. Apă de cartofi pentru pietrele la rinichi
Când sunteți diagnosticați cu pietre la rinichi, una dintre principalele recomandări este să beți multă apă pe tot parcursul zilei pentru a ajuta la dizolvarea și expulzarea lor naturală. În același timp, ar trebui să evitați băuturile și stimulentele cu cofeină, deoarece acestea împiedică procesul.
Ingrediente
- 5 cartofi
- 1 l de apă
Indicații
- În primul rând, spălați bine cartofii pentru a scăpa de toată murdăria.
- În al doilea rând, puneți apa într-un castron sau oală.
- Apoi, adăugați cartofii și lăsați-i să se înmoaie peste noapte.
- A doua zi, scoateți cartofii din apă și beți lichidul. Efectul lor diuretic va ajuta la eliminarea sau prevenirea pietrelor la rinichi.
4. Mască pentru a reduce petele pielii
Pentru a reduce petele pielii, pe lângă urmarea unui tratament prescris de dermatolog, există o mască facială care nu se bazează doar pe proprietățile cartofului, ci și pe cele ale curcumei.
Ingrediente
- 500 ml de lapte
- 1 linguriță de curcuma
- 5 coji de cartofi spălate
- 250 ml de iaurt simplu
Indicații
- În primul rând, puneți cojile de cartofi și laptele într-un castron și așteptați două ore.
- Apoi, adăugați un pic de iaurt și amestecați bine. Lăsați preparatul să stea peste noapte.
- În dimineața următoare, adăugați lingurița de curcuma și amestecați.
- Aplicați crema pe piele și lăsați-o să acționeze o jumătate de oră. Apoi, clătiți-vă bine.
Citiți mai mult: Cartofii cruzi – 5 beneficii pentru piele
Nu aruncați cojile de cartofi!
Când vine vorba de sănătate și frumusețe, ar trebui să profitați beneficiile acestor remedii din coji de cartofi. Nu le mai aruncați la gunoi!
Desigur, aceste remedii nu ar trebui utilizate ca înlocuitor pentru tratamentele medicale care sunt prescrise de specialist. Cu toate acestea, pot fi un supliment bun care vă va ajuta să vă simțiți mai bine și să eliminați simptomele diferitelor probleme mult mai repede.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ernst, E. (2010). Textbook of Natural Medicine. Focus on Alternative and Complementary Therapies. https://doi.org/10.1111/j.2042-7166.2000.tb02448.x
- Bovell-Benjamin, A. C. (2007). Sweet Potato: A Review of its Past, Present, and Future Role in Human Nutrition. Advances in Food and Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/S1043-4526(06)52001-7
- Nushtaeva, A. V. (2016). Natural food-grade solid particles for emulsion stabilization. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects. https://doi.org/10.1016/j.colsurfa.2016.05.084
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.