Proprietățile și beneficiile cartofilor dulci

15 Decembrie, 2020
Cartofii dulci sunt tuberculi care au proprietăți nutriționale deosebite. De asemenea, reprezintă un ingredient pe care îl poți adăuga în diferite preparate. Descoperă beneficiile lor pentru sănătate!

Cartofii dulci sunt un aliment cu diferite proprietăți nutriționale importante. Dacă ești unul dintre acei oameni cărora le place să-i consume, atunci te vei bucura să descoperi că, pe lângă gustul lor plăcut, beneficiile cartofilor dulci pentru sănătate sunt numeroase. Află mai multe în acest articol!

Acest tubercul este o plantă de origine sud-americană, dar astăzi este cultivat în majoritatea părților lumii. Mai mult decât atât, este o opțiune nutritivă la îndemâna oricui.

Proprietățile nutriționale ale cartofilor dulci

Conform studiilor științifice, cartoful dulce este un aliment cu valoare nutritivă ridicată. Acest lucru se datorează faptului că furnizează diferite substanțe care sunt foarte utile corpului uman. Printre acestea, se remarcă următoarele:

  • Fibre alimentare: capabile să stimuleze peristaltismul
  • Carbohidrați: în principal sub formă de amidon, care se descompune în zaharuri simple și este responsabil de gustul dulce
  • Vitamine: precursori ai vitaminei A, complexul B și vitamina C
  • Minerale: potasiu, fier, mangan, magneziu
  • Compuși fenolici: alături de alți antioxidanți, aceștia blochează radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea celulară

Citește mai mult:

5 alimente care reduc pofta de dulciuri

Bol cu salată cu cartofi dulci
Cartoful dulce are proprietăți nutritive utile pentru toate segmentele populației.

Care sunt beneficiile cartofilor dulci?

Corpul uman trebuie să consume toți nutrienții pe care îi conțin cartofii dulci. Dacă nu consumăm cantitatea zilnică recomandată din fiecare dintre aceștia, acest lucru poate fi dăunător sănătății. Deși conținutul de substanțe nutritive diferită în funcție de soi, consumul oricărui tip de cartof dulce este benefic.

Ajutor în vindecare

Datorită conținutului lor de vitamina C, cartofii dulci pot ajuta la prevenirea sângerărilor și la eficientizarea vindecării rănilor. Acest lucru are legătură cu faptul că acest compus acționează asupra procesului de vindecare.

De fapt, studiile sugerează faptul că oamenii au folosit cartoful dulce galben încă din cele mai vechi timpuri pentru a trata bolile care au legătură cu acest nutrient. Conținutul său de vitamina C se combină cu cel de betacaroten pentru a accelera acțiunea fibroblastelor.

Protejarea sănătății cardiovasculare

Dacă îi consumi regulat și ca parte a unei diete echilibrate, cartofii dulci sunt un aliment cu efect cardioprotector. Cu alte cuvinte, previn deteriorarea mușchilor inimii și a vaselor de sânge. Acest lucru se datorează conținutului lor de vitamina B6, care ajută la încetinirea întăririi arterelor și a altor vase de sânge.

De asemenea, consumul de cartofi dulci scade tensiunea arterială grație conținutului lor de potasiu. Acest mineral s-a dovedit a avea un efect pozitiv în rândul pacienților hipertensivi, spre deosebire de sodiu.

Protejarea ficatului

Antocianinele din cartofii dulci protejează funcția ficatului deoarece atenuează modificările care pot apărea. Acești compuși pot preveni sângerarea și inflamația celulară și chiar necroza sau moartea acestui organ.

Ficatul este un țesut cu funcții metabolice multiple. Prin urmare, antocianinele sunt indispensabile pentru ca procesele sale interne se aibă loc corespunzător.

Prevenirea apariției inflamației sistemice

După cum am menționat deja, cartofii dulci conțin substanțe antioxidante. Funcția lor este de a preveni deteriorarea celulelor de către radicalii liberi. Acest lucru reduce procesele inflamatorii care au loc în mod constant în corp.

De fapt, studiul „Alimentele cu efect antiinflamator” subliniază faptul că acești compuși ar putea fi protectori oncologici. Prin urmare, ar putea reduce dezvoltarea cancerului de sân, prostată, colon și piele. Toate aceste patologii au legătură cu inflamația cronică.

Citește mai mult:

Rolul dietei în bolile inflamatorii intestinale

Îmbunătățirea digestiei

Deoarece conțin atât fibre solubile, cât și insolubile, unul dintre beneficiile cartofilor dulci este faptul că ajută la îmbunătățirea digestiei. Aceste componente accelerează tranzitul intestinal, prevenind constipația și simptomele asociate.

De asemenea, fibrele reduc absorbția intestinală a colesterolului și au un puternic efect de inducere a sațietății. În acest fel, reglează zahărul din sânge, un element cheie în planurile alimentare pentru diabetici și în prevenirea sindroamelor metabolice.

Cum să gătești cartofi dulci în 3 moduri ușoare

Din fericire, poți găti cartofii dulci în mai multe moduri, inclusiv prăjiți, piure, quiche, supă și multe altele. Toate aceste rețete îți permit să profiți de beneficiile cartofilor dulci. Având în vedere acest lucru, vrem să-ți împărtășim trei dintre preparatele noastre preferate pe bază de cartofi dulci.

1. Chipsuri de cartofi dulci: o gustare sănătoasă

Poți înlocui chipsurile tipice de cartofi cu cele preparate din cartofi dulci. Pentru a le pregăti, vei avea nevoie de un cartof dulce curat (nu este nevoie să îl cureți de coajă!), o linguriță de ulei, sare și condimente. Urmează pașii de mai jos:

  • Taie cartoful dulce în felii foarte subțiri.
  • Apoi, așază-le într-o tavă cu ulei și adaugă sare și condimentele preferate.
  • Pune tava în cuptor timp de 10 minute. Dacă dorești ca chipsurile să fie cât mai crocante posibil, preîncălzește tava timp de 5 minute.

2. Supă cremă

Dacă ești fan al supelor cremoase ca textură, această opțiune este ideală. O poți face ca bază de supă și apoi poți adăuga orice alte ingrediente care îți plac. Ai nevoie de 2 cartofi dulci curățați, 1 lingură de semințe, apă, sare și ceapă verde după gust. Pașii sunt următorii:

  • Fierbe cartofii dulci și nu adăuga prea multă apă. Fierbe-i până se sfărâmă.
  • Apoi, pasează-i cu o furculiță, adaugă semințele, ceapa verde tocată, sarea și condimentele.
  • Preparatul este gata de servire. Dacă vrei, poți adăuga brânză, ouă sau carne.

3. Piure de cartofi dulci

Una dintre cele mai frecvente modalități de a mânca cartofi dulci este sub formă de piure. Cartofii dulci pot însoți carnea sau alte feluri de mâncare. Pentru aceasta, ai nevoie de 1 cartof dulce mare, sare, 1 lingură de unt și condimente. Pașii sunt următorii:

  • Curăță cartoful dulce și fierbe-l până se înmoaie. De asemenea, îl poți găti la aburi.
  • Apoi, strivește-l cu o furculiță, adaugă sarea, condimentele și untul.
  • Pentru a termina, amestecă bine preparatul. Acum este gata de servire.
Beneficiile cartofilor dulci copți
Chipsurile sănătoase sunt o opțiune pentru gustarea dintre mese.

Beneficiile cartofilor dulci: concluzii

Consumul acestui tubercul aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Din acest motiv, îți recomandăm să-l încorporezi mai des în dietă. De asemenea, cartoful dulce este un aliment versatil ce poate fi adăugat atât în preparatele dulci, cât și în cele sărate.

În același timp, nu uita că, pe lângă consumul de cartofi dulci, ar trebui să urmezi o dietă sănătoasă și să ai o viață activă. Atât timp cât adopți un plan de îngrijire a sănătății și prevenire a bolilor, alimentele precum cartofii dulci vor fi ușor de introdus în dietă.

  • Caballero-Gutiérrez, L., & Gonzáles, G. F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana33(1), 50-64.
  • Vidal, A. R., Zaucedo-Zuñiga, A., & Ramos-García, M. (2018). Propiedades nutrimentales del camote (Ipomoea batatas L.) y sus beneficios en la salud humana. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha19(2), 1-15.
  • Romero, A. D. C. S., Morales, E. Y. V., Silva, C. M. S., Centeno, P. C., & Pachón, H. (2011). Evaluación sensorial de tortas de camote (Ipomoea batatas), elaboradas con o sin hojas de camote, con niños en edad escolar en Nicaragua. Perspectivas En Nutricion Humana13(2), 191-202.
  • Bovell‐Benjamin, A. C. (2007). Sweet potato: a review of its past, present, and future role in human nutrition. Advances in food and nutrition research52, 1-59.
  • Mu, T. H., & Singh, J. (2019). Sweet potato: chemistry, processing, and nutrition—an introduction. In Sweet Potato (pp. 1-4). Academic Press.
  • C Dincer, M Karaoglan, F Erden, N Tetik. (2019).Efectos de hornear y hervir sobre la nutricióny propiedades antioxidantes de la batata[ Ipomoea batatas (L.) Lam.] Cultivares.
  • Benito, M. Heras, et al. “Niveles de potasio sérico y mortalidad a largo plazo en ancianos con hipertensión arterial.” Hipertensión y riesgo vascular 34.3 (2017): 115-119.
  • Vilcanqui-Pérez, Fulgencio, and Carlos Vílchez-Perales. “Fibra dietaria: nuevas definiciones, propiedades funcionales y beneficios para la salud. Revisión.” Archivos Latinoamericanos de Nutrición 67.2 (2017): 146-156.