Pauza de la rețelele sociale: beneficii și cum să o faci
 

Pauza de la rețelele sociale: beneficii și cum să o faci

Având în vedere cât de mult timp pierdem online, uneori este necesară o pauză de la rețelele sociale. Cum să o faci pentru a evita ispita?
Pauza de la rețelele sociale: beneficii și cum să o faci
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 17 iunie, 2023

Nu putem nega beneficiile noilor tehnologii. Acestea ne-au oferit noi forme de comunicare, informare, învățare și lucru. Deci, de ce ar fi necesară pauza de la rețelele sociale? Atunci când sunt folosite excesiv, rețelele sociale au și un impact negativ, atât din punct de vedere emoțional, cât și asupra performanței și productivității.

Pauza de la rețelele sociale: beneficii

În spatele utilizării excesive a noilor tehnologii, există riscuri pentru sănătate. Câteva avantaje ale unei pauze de la rețelele sociale sunt următoarele:

Gestionarea mai bună a emoțiilor

Ți s-a întâmplat să navighezi pe rețelele de socializare și să crezi că viața ta nu are sens? Te-ai concentrat mai mult pe o parte a corpului tău care nu îți place? Ai simțit invidie față de viața pe care o duce cineva cunoscut?

De multe ori, rețelele de socializare trezesc fantomele și nesiguranța. Multe dintre emoțiile noastre sunt legate de declanșarea stimulilor și a gândurilor. Rețelele sociale îi determină pe mulți oameni să se compare cu ceilalți.

Trebuie să mizăm pe schimbare, pe idei mai sănătoase și mai adaptative. Trebuie să reducem timpul pe care îl petrecem consumând informații și conținut care ne provoacă disconfort, anxietate și angoasă.

Femeie care se gândește la pauza de la rețelele sociale
Verificarea constantă a rețelelor sociale poate să genereze sentimente de nesiguranță și stimă de sine scăzută.

Creșterea calității somnului

Expunerea excesivă la ecrane, în special cu câteva ore înainte de a merge la culcare, afectează calitatea somnului. Prin urmare, dacă alegi să iei o pauză, eviți stimulii audiovizuali către creier.

Îmbunătățirea interacțiunilor și relațiilor

Când vorbești cu un om, acesta își verifică telefonul mobil și răspunde la mesaje? Faci și tu același lucru? Acest comportament ne împiedică să ne concentrăm pe aici și acum, să ne conectăm cu adevărat cu interlocutorul nostru. Uneori, ajungem să punem de mai multe ori aceeași întrebare sau nu auzim ce ni se spune.

Mai puține riscuri și accidente casnice

Ți s-a întâmplat să te împiedici sau să scapi un obiect pentru că ai fost distras de vizionarea unui videoclip? Te-ai lovit de ceva pentru că te uitai la ecranul telefonului mobil? Uneori, această dependență ne expune la situații periculoase pe care le-am putea evita cu ușurință.

Descoperirea altor posibilități de petrecere a timpului

Dacă ar fi să verifici cât timp ai petrecut pe rețelele sociale în ultima săptămână, te-ai speria. Pauza de la rețelele sociale îți va permite să te concentrezi asupra altor lucruri, în loc să le amâni. Acest lucru merge mână în mână cu experimentarea unei mai mari satisfacții pentru atingerea mai multor obiective.

Cum să iei pauza de la rețelele sociale?

Nu vorbim despre o eliminare completă a rețelelor sociale, ci despre utilizarea timpului într-un mod util și productiv. Câteva recomandări importante sunt următoarele:

  • Petrece o anumită perioadă de timp în fiecare zi verificând rețelele sociale. Nu depăși limita stabilită.
  • Oprește notificările. În acest fel, în timpul pe care îl dedici altor activități, nu vei ști dacă primești mesaje. FOMO (fear of missing out) este un concept nou ce descrie întocmai teama de a rata ceva.
  • Programează alarme pe telefonul mobil. De exemplu, stabilește cât timp poți petrece pe rețelele sociale și ia o pauză atunci când sună alarma.
  • Fă alte activități care îți plac. De exemplu, poți să faci mișcare, să te plimbi cu prietenii, să te joci cu animalul tău de companie, etc.
  • Noaptea, oprește complet telefonul mobil sau folosește modul avion. În acest fel, somnul tău nu va fi întrerupt de semnale luminoase sau notificări.
  • Organizează întâlniri față în față pentru a scăpa de virtualitate. Poate că folosești tehnologia pentru a păstra legătura cu prietenii și cei dragi. Uneori, acest lucru împiedică o întâlnire în realitate, la o cafea sau la cină. Menține un echilibru între lumea online și offline.
Prieteni care au acceptat pauza de la rețelele sociale
Întâlnirile reale și fizice trebuie să existe. Nu putem menține o relație umană doar prin mesaje pe rețelele sociale.

Trăiește mai mult în lumea reală decât în cea online

Nu este vorba despre demonizarea rețelelor sociale. În cantitatea corectă, ele ne ajută să păstrăm legătura cu oamenii pe care nu îi vedem zilnic. Cu toate acestea, pericolul apare atunci când credem că rețelele sociale sunt scopul și nu mijloacele.

Este foarte important să folosim conștient rețelele sociale pentru a evita dependența. Aceasta duce la întreruperea constantă a activităților zilnice pentru a verifica platformele de socializare.

Nu este vorba de a ne gândi la scenarii extreme, în care rețelele sociale trebuie eradicate. Trebuie doar să avem măsură și să trăim mai mult în realitate decât în mediul virtual.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tapia, María Lourdes , & Cornejo, Marqueza (2011). Redes sociales y relaciones interpersonales en internet. Fundamentos en Humanidades, XII(24),219-229.[fecha de Consulta 22 de Agosto de 2022]. ISSN: 1515-4467. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=18426920010
  • Abjaude, Samir Antonio Rodrigues, Pereira, Lucas Borges, Zanetti, Maria Olívia Barboza, & Pereira, Leonardo Régis Leira. (2020). ¿Cómo influyen las redes sociales en la salud mental?. SMAD. Revista eletrônica saúde mental álcool e drogas, 16(1), 1-3. https://dx.doi.org/10.11606/issn.1806-6976.smad.2020.0089

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.