Periuțele de dinți din bambus vs. plastic: avantaje și dezavantaje
 

Periuțele de dinți din bambus vs. plastic: avantaje și dezavantaje

Periuțele de dinți din bambus au devenit populare. Vă arătăm ce avantaje și dezavantaje au în comparație cu periuțele din plastic!
Periuțele de dinți din bambus vs. plastic: avantaje și dezavantaje
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 16 februarie, 2023

Există o mare varietate de instrumente de igienă dentară. În magazine, există clasicele periuțe de dinți din plastic sau modele noi din bambus. Acestea din urmă au câștigat popularitate deoarece sunt considerate prietenoase cu mediul. Descoperiți ce avantaje și dezavantaje au periuțele de dinți din bambus și plastic!

Periuțele din plastic sunt cea mai folosită opțiune. Varietatea de modele, dimensiuni, culori și forme ajută la găsirea periuței potrivite pentru orice nevoie și buget. Problema este faptul că impactul lor asupra mediului nu a fost stabilit.

Deoarece este necesară înlocuirea la fiecare 3 luni, acestea reprezintă o sursă importantă de deșeuri. Ca răspuns la această problemă, au apărut opțiuni care încearcă să reducă daunele, precum periuțele din bambus.

Periuțele de dinți din bambus vs. plastic: avantaje și dezavantaje

La prima vedere, periuțele de dinți din plastic și bambus prezintă mari diferențe. Materialul de fabricație, aspectul și ambalajul sunt diferite. La acestea se adaugă și alte caracteristici mai puțin evidente.

Periuțe de dinți din plastic

Periuțele de dinți din plastic se află de mulți ani pe rafturile supermarketurilor și farmaciilor. De-a lungul timpului, au apărut noi modele — cu diferite forme, dimensiuni și texturi — care se potrivesc nu numai nevoilor individuale, ci și bugetelor personale.

De fapt, acesta este unul dintre cele mai mari avantaje. Periuțele din plastic sunt accesibile și ușor de găsit oriunde. În plus, dezvoltarea de noi modele permite adaptarea acestora la caracteristici sau probleme dentare specifice.

Durata lor de viață este de aproximativ 3 luni. După această perioadă —sau mai devreme dacă perii se deteriorează — se recomandă aruncarea periuțelor folosite.

Femeie care știe că periuțele de dinți din bambus au avantaje
Periuțele de dinți din plastic sunt ușor de achiziționat și acoperă diverse nevoi.

Care este dezavantajul periuțelor din plastic?

Fără îndoială, materialul din care sunt realizate. Mânerele sunt din plastic PVC, derivat din petrol. Uneori conțin și cauciuc. Perii sunt din nailon. Prin urmare, produc mult gunoi. De obicei, și ambalajul este din plastic.

Aceste materiale plastice au nevoie de cel puțin 75 de ani pentru a se descompune. Poate dura mai mult de 400 de ani pentru ca acestea să se degradeze. De fapt, nu ajung niciodată să dispară, deoarece se descompun în microplastic dăunător sănătății și mediului.

Multe animale, în special specii marine și păsări, consumă microplastic. La fel și oamenii. Deși nu există dovezi clare cu privire la efectele sale, totul indică faptul că poate duce la probleme grave de sănătate.

Este adevărat că plasticul și celelalte componente ale periuțelor de dinți ar putea fi reciclate. Din păcate, de obicei, acest lucru nu se întâmplă.

Periuțele de dinți din bambus au câteva avantaje

Periuțele de dinți din bambus au apărut recent ca opțiune mai ecologică în comparație cu cele din plastic. Au aceeași eficiență atunci când vine vorba de îndepărtarea plăcii bacteriene.

Acestea au un mâner robust din bambus, una dintre plantele cu cea mai rapidă creștere din lume. În ceea ce privește perii, există diferite opțiuni. Există câteva mărci comerciale ale căror peri sunt tot din nailon sau din acest material combinat cu uleiuri vegetale sau cărbune binchotan. În schimb, opțiunile cu peri din bioplastic fac periuțele 100% degradabile.

Datorită materialului de fabricație, aceste periuțe sunt biodegradabile. Pot fi puse în compost, astfel încât să se integreze în sol. Durează aproximativ 180 de zile pentru a se descompune.

În cazul periilor care conțin nailon, perii pot fi îndepărtați cu ușurință de pe mâner pentru reciclare. Aceștia trebuie îndepărtați cu penseta și puși în recipientul special pentru materiale plastice.

Nici ambalajele periuțelor de bambus nu conțin plastic. Sunt disponibile într-o cutie simplă de carton, care este biodegradabilă. Unii producători aleg să le comercializeze în punguțe ecologice din 100% bumbac.

La fel ca periuțele din plastic, periuțele din bambus trebuie schimbate la fiecare 3 luni. Unul dintre dezavantaje este costul lor mai mare.

Câteva fapte importante despre bambus

Utilizarea bambusului oferă beneficii pentru mediu. În timpul creșterii, această plantă folosește cantități mari de dioxid de carbon (CO2), unul dintre gazele responsabile de efectul de seră.

În plus, această plantă crește foarte repede și nu este necesar să fie tăiată complet pentru a o folosi. Ramurile tăiate cresc din nou. Lăstarii de bambus ajung la dimensiune matură după câteva luni.

Deci, nu este nevoie să reînsămânțare sau irigație artificială. În plus, prezența agenților antibacterieni naturali în această plantă elimină necesitatea folosirii îngrășămintelor sau pesticidelor.

Mai mulți producători folosesc proprietățile antimicrobiene ale plantei pentru a-și face reclamă. Ei menționează că acest lucru conferă periuțelor de dinți din bambus o rezistență mai mare împotriva germenilor bucali. Totuși, acest lucru nu a fost dovedit.

De fapt, un studiu care a comparat prezența ciupercii Candida albicans în capetele din plastic și bambus a arătat o proliferare mai mare a ciupercii în cazul periuțelor din bambus. Rezultatele nu sunt semnificative, dar sunt informații utile pentru a evita publicitatea înșelătoare.

Un alt dezavantaj al utilizării bambusului la fabricarea periuțelor de dinți este cultivarea acestei plante în pădurile sălbatice din China. Prin urmare, există o cale lungă pentru ca acest material să ajungă în alte țări.

Publicitatea falsă

Datorită interesului tot mai mare al populației pentru îngrijirea planetei, au apărut multe alternative ecologice. Totuși, este necesar să avem informațiile necesare pentru a evita reclamele mincinoase.

Nu toate mărcile de periuțe din bambus sunt complet ecologice. Dacă sunteți în căutarea unei opțiuni 100% ecologice, există câteva aspecte pe care ar trebui să le luați în considerare.

Materialul fin care sunt confecționați perii este un factor important. Nailonul nu este o opțiune total ecologică, deoarece este un derivat al petrolului. După cum am menționat, nu este degradabil.

Căutați periuțe cu peri din materiale bioplastice. Acestea sunt materiale noi pe bază de polimeri naturali, create din produse compatibile cu mediul, fără a utiliza combustibili fosili. Sunt rezistente și versatile precum plasticul, dar degradabile.

Nu există multe opțiuni din bioplastic. Perii din ricin sunt folosiți de anumite mărci.

Un alt aspect care trebuie evaluat sunt certificările care garantează impactul ecologic zero al produsului și al procesului de fabricație. Prezența cuvântului „eco” sau a culorii verde nu este o garanție suficientă.

De asemenea, este important să acordați atenție ambalajului produsului. Este inutil să cumpărați o periuță ecologică dacă ambalajul nu este degradabil. În plus, trebuie să obțineți detalii despre compoziție, deoarece acest lucru facilitează gestionarea responsabilă a deșeurilor. Fiți atenți la brandurile care ignoră aceste informații.

Periuțe de dinți din bambus
Periuțele de dinți din bambus se remarcă pentru că materialul lor este biodegradabil. Evitați perii din nailon.

Periuțele de dinți din bambus vs. plastic

Atât periuțele din plastic, cât și cele din bambus au avantaje și dezavantaje. Toate sunt capabile să igienizeze în mod adecvat gura. Alegerea depinde de nevoile gurii, de buget și de angajamentul de a avea grijă de planetă.

A alege variante eficiente și prietenoase cu planeta este opțiunea ideală. Micile schimbări din viața de zi cu zi ne pot ajuta pe toți să ne simțim mai bine!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rodríguez González, R. (2021). Revisión exploratoria de la presencia de microplásticos en bebidas de consumo humano:¿ un potencial problema de salud a gran escala?.
  • Sarria-Villa, R. A., & Gallo-Corredor, J. A. (2016). La gran problemática ambiental de los residuos plásticos: Microplásticos. Journal de Ciencia e Ingeniería8(1), 21-27.
  • Mistry, K. A double-blind trial comparing the plaque removal ability of a bamboo toothbrush and a plastic toothbrush.
  • Avila Cotrina, S. (2021). Cepillo dental ecológico de bambú y eliminación del biofilm dental de los estudiantes de la Facultad de Odontología de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos.
  • Sarmiento Fadul, M. F. (2021). Carbón activado en productos de higiene dental (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Avaneethram, A. R., Peedikayil, F. C., Chandru, T. P., Kottayi, S., Aparna, T. P., & Ismail, S. (2021). Retention of Candida Species on Plastic and Bamboo Toothbrushes. A Comparative Study. Dentistry and Medical Research9(2), 73.
  • AlDhawi, R. Z., AlNaqa, N. H., Tashkandi, O. E., Gamal, A. T., AlShammery, H. F., & Eltom, S. M. (2020). Antimicrobial efficacy of charcoal vs. non-charcoal toothbrushes: A randomized controlled study. Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry10(6), 719.
  • Thakur, A., Ganeshpurkar, A., & Jaiswal, A. (2020). Charcoal in dentistry. Natural Oral Care in Dental Therapy, 197-209.
  • Benavente Jiménez, M., & Padrón Ponce, R. (2021). Comparación de las expectativas y satisfacción de los usuarios de cepillos dentales eco-amigables versus de plástico (Doctoral dissertation, Universidad Nacional Pedro Henríquez Ureña).
  • Ramos Munera, A. (2021). Exposición a microplásticos. Efectos sobre la salud y el medio ambiente.
  • Punyauppa-path, P. (2020). Microplastics: Origin, Environmental impact, Food and Beverage contamination and Management methods. Naresuan University Journal: Science and Technology (NUJST)28(2), 72-80.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.