Petele pe pleoape: de ce apar?
Petele de pe pleoape au cauze multiple, de la patologii metabolice la reacții alergice. Există anumite diferențe între ele, atât în ceea ce privește dimensiunea, cât și culoarea și grosimea. La fel, aspectul lor este legat de mai mulți factori.
În general, prezența petelor pe pleoape este legată de alterări hormonale, utilizarea medicamentelor și expunerea excesivă la razele ultraviolete, printre altele. Care sunt caracteristicile lor? Ce tratamente sunt disponibile?
Petele de pe pleoape: de ce apar?
Nu toate petele de pe pleoape sunt legate de somnul slab și de cearcăne. Unele dintre ele sunt manifestări ale patologiilor ce necesită un tratament specific.
Îți recomandăm:
Xantelasme
Xantelasmele sunt papule și plăci gălbui cauzate de acumularea localizată de depozite lipidice. Acestea sunt frecvent observate pe pleoape și pot indica o tulburare lipidică plasmatică la aproximativ 50% dintre pacienți.
Prin urmare, acestea ar trebui evaluate pentru a detecta cauzele care stau la baza hiperlipidemiei. Sunt leziuni benigne asimptomatice, deoarece nu sunt legate de complicați cutanate.
Cu toate acestea, oamenii preferă să le trateze din motive cosmetice. Excizia chirurgicală este una dintre cele mai utilizate tehnici de eliminarea a xantelasmelor grație rezultatelor sale estetice.
Modificări hormonale în timpul sarcinii
Modificările hormonale care apar în timpul sarcinii produc schimbări la nivelul pielii. Cauzează de obicei o afecțiune cunoscută sub numele de melasmă, care provoacă macule hiperpigmentate și pete distribuite simetric pe față, gât sau, în câteva cazuri, pe membrele superioare.
Factorii de risc cunoscuți includ radiații ultraviolete (UV), variații hormonale, boli tiroidiene și utilizarea medicamentelor contraceptive. În cazul apariției unor pete pe pleoape din cauza acestei afecțiuni, opțiunile de tratament sunt următoarele:
- Agenți de hipopigmentare topici
- Peeling-uri chimice
- Terapie cu laser
- Microdermabraziune superficială
Analogi de prostaglandină pentru glaucom
Analogii prostaglandinici utilizați pentru tratarea glaucomului, cum ar fi latanoprost și bimatoprost, pot provoca pete închise la culoare pe pleoape după aproximativ 3 până la 6 luni de utilizare.
Atunci când oamenii încetează să utilizeze bimatoprost, petele pot dispărea complet după un timp.
Melanocitoza cutanată
Melanocitoza cutanată cuprinde o serie de leziuni cutanate caracterizate prin prezența petelor. Persoanele care suferă de această afecțiune prezintă pete gri-albastre sau gri simple pe pleoape. Cauzele sunt dobândite sau congenitale.
Rapoartele din Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie afirmă că aspectul petelor este legat de expunerea la soare, modificările hormonale din timpul sarcinii și dermatita atopică cronică.
Vitiligo
Vitiligo se caracterizează prin distrugerea selectivă a melanocitelor. În consecință, apar pete de depigmentare a pielii. Sprâncenele și pleoapele afectate și vitiligo genital sunt o dilemă terapeutică, în special la copii.
Există o asociere cu tulburările oculare, potrivit studiilor publicate de Journal of the Indian Medical Association. În aceste cazuri, pimecrolimus ar putea fi o opțiune adecvată pentru tratament.
Îți recomandăm:
Hiperpigmentare postinflamatorie
Eczema cronică și inflamația alergică a ochilor pot provoca hiperpigmentare și pleoape închise la culoare. Unele persoane le pot dezvolta prin frecarea și zgârierea pielii din jurul ochilor. Pot fi și rezultatul acumulării de lichide din cauza alergiilor.
Purpura produsă de amiloidoză
Amiloidoza este o afecțiune rară care apare atunci când o proteină numită „amiloid” devine concentrată în organe. Este o boală care nu are leac; cu toate acestea, există tratamente care vă ajută să vă controlați simptomele și să limitați producția de amiloid.
Apariția purpurei atraumatice pe față, în special pe pleoape și gât, ar trebui să ridice suspiciunea de amiloidoză. Este necesar să mergeți la medic pentru un diagnostic adecvat.
Pete portocalii ale pleoapelor (OPS)
Petele portocalii ale pleoapelor sunt modificări care se află pe partea interioară a pleoapelor superioare, diferite de xantelasmă. Originea lor nu este pe deplin clară, dar se crede că sunt generate de depunerile de lipofuscină.
Tratați petele colorate de pe pleoape pentru a îmbunătăți aspectul feței
Petele colorate de pe pleoape sunt o afecțiune frecventă și, în general, nu reprezintă nimic grav. Cu toate acestea, oamenii caută adesea opțiuni de tratament atunci când le consideră inestetice.
Din fericire, există mai multe creme și proceduri cosmetice care permit minimizarea acestora pentru a îmbunătăți aspectul pielii. Merită să discutați cu dermatologul pentru a alege cea mai bună opțiune în funcție de caz.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hori Y, Kawashima M, Oohara K, Kukita A. Acquired, bilateral nevus of Ota-like macules. J Am Acad Dermatol. 1984;10(6):961-964. doi:10.1016/s0190-9622(84)80313-8
- Sodhi PK, Verma L, Ratan SK. Increased periocular pigmentation with ocular hypotensive lipid use in African Americans. Am J Ophthalmol. 2004;137(4):783. doi:10.1016/j.ajo.2003.11.073
- Ing EB, Buncic JR, Weiser BA, de Nanassy J, Boxall L. Periorbital hyperpigmentation and erythema dyschromicum perstans. Can J Ophthalmol. 1992;27(7):353-355.
- Cho S, Lee SJ, Chung WS, Kang JM, Kim YK, Cho SB. Acquired bilateral nevus of Ota-like macules mimicking dark circles under the eyes. J Cosmet Laser Ther. 2010;12(3):143-144. doi:10.3109/14764172.2010.487912
- Lee HY, Jin US, Minn KW, Park YO. Outcomes of surgical management of xanthelasma palpebrarum. Arch Plast Surg. 2013;40(4):380-386. doi:10.5999/aps.2013.40.4.380
- Biswas G, Barbhuiya JN, Biswas MC, Islam MN, Dutta S. Clinical pattern of ocular manifestations in vitiligo. J Indian Med Assoc. 2003;101(8):478-480.
- Assouly P, Cavelier-Balloy B, Dupré T. Orange palpebral spots. Dermatology. 2008;216(2):166-170. doi:10.1159/000111516