Pilula contraceptivă pentru bărbați: cum funcționează?
Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto
Pilula contraceptivă pentru bărbați a oferit rezultate favorabili în laborator. Buck și Levin, doi profesori de farmacologie de la Weill Cornell School of Medicine din New York, au publicat o lucrare științifică în Nature. Experimentând pe șoareci, aceștia au reușit să imobilizeze spermatozoizii timp de 3 ore, împiedicând animalele să fie fertile. Se poate extrapola acest rezultat la oameni?
Despre ce a fost studiul?
De la apariția contraceptivelor hormonale feminine, au fost efectuate numeroase studii și au fost dezvoltate o mulțime de produse. Nu același lucru s-a întâmplat în cazul bărbaților. Buck și Levin au început să caute alternative care să evite folosirea hormonilor. Cu alte cuvinte, au căutat o metodă fiabilă pentru bărbați, fără a fi nevoiți să recurgă la blocarea testosteronului.
Știind de existența unei proteine numite adenil ciclază solubilă sau sAC, Levin i-a cerut lui Buck să o găsească și să o izoleze în laborator. Buck a reușit. sAC este fundamentală pentru maturarea spermatozoizilor și pentru ca aceștia să aibă motilitatea adecvată care să le permită să ajungă la ovul și să-l fertilizeze.
Citiți mai mult: Am uitat să iau contraceptivul oral: ce să fac?
În laboratorul Cornell, când șoarecii au fost modificați genetic pentru a avea un deficit de această proteină, au devenit infertili. În 2018, Melanie Balbach a blocat sAC la șoareci cu o substanță specială. Rezultatul: spermatozoizii animalelor nu s-au mai putut mișca.
Așa a apărut prima pilulă contraceptivă masculină non-hormonală. Denumirea sa tehnică este TDI-11861.
Testarea pe șoareci
Raportul publicat în Nature vorbește despre demonstrația care a fost făcută cu TDI-11861. O serie de șoareci masculi au fost tratați cu această substanță. Un alt grup a primit un placebo.
Animalele tratate au avut 52 de încercări de împerechere cu șoareci femele și nu au reușit să le fertilizeze timp de 3 ore. În schimb, grupul tratat cu placebo a fertilizat aproximativ 30% dintre femele.
După 24 de ore, spermatozoizii și-au recăpătat mobilitatea. Substanța a acționat în 30 de minute.
Abordarea descrisă mai sus, care elimină o enzimă cheie din spermă, care este critică pentru mișcarea spermatozoizilor, este o idee nouă.
Pilula contraceptivă masculină nu este singura opțiune
După cum am menționat mai sus, căutarea unei pilule contraceptive masculine are în spate decenii de cercetări. Noutatea acestei descoperiri recente este calea non-hormonală.
Există deja o opțiune care se bazează pe utilizarea hormonilor. Este vorba despre Nestorone®. Acesta este un progestativ sintetic sub formă de gel, care blochează producția de spermatozoizi. Problema este nevoia de a-l folosi în mod consecvent. Există, de asemenea, îndoieli cu privire la consecințele hormonale.
În ciuda acestui fapt, Nestorone® este deja supus testelor pe oameni. Poate că în scurt timp vom avea vești despre aprobarea pentru comercializare.
Descoperiți: Slinda: contraceptivul fără estrogeni
Pilula contraceptivă pentru bărbați este o schimbare de paradigmă
Pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS), metodele contraceptive masculine sunt vasectomia și prezervativul. Însă, singurul capabil să prevină infecțiile cu transmitere sexuală este prezervativul.
Revoluția contracepției feminine a schimbat lumea. Existența unei pilule contraceptive masculine este o altă revoluție. Dacă ne gândim cu atenție, este o metodă reversibilă. Bărbatul poate să ia pilula înainte de a întreține actul sexual și să-și recapete fertilitatea a doua zi. Testele pe oameni sunt în desfășurare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Balbach, M., Rossetti, T., Ferreira, J., Ghanem, L., Ritagliati, C., Myers, R. W., … & Levin, L. R. (2023). On-demand male contraception via acute inhibition of soluble adenylyl cyclase. Nature Communications, 14(1), 637.
- Kjærgaard, N., Kjærgaard, B., & Lauritsen, J. G. (1988). Prazosin, an adrenergic blocking agent inadequate as male contraceptive pill. Contraception, 37(6), 621-629.
- Kumar, N., Fagart, J., Liere, P., Mitchell, S. J., Knibb, A. R., Petit-Topin, I., … & Sitruk-Ware, R. (2017). Nestorone® as a novel progestin for nonoral contraception: structure-activity relationships and brain metabolism studies. Endocrinology, 158(1), 170-182.
- Lue, Y., Swerdloff, R., Pak, Y., Nguyen, B. T., Yuen, F., Liu, P. Y., … & Wang, C. (2023). Male contraception development: monitoring effective spermatogenesis suppression utilizing a user-controlled sperm concentration test compared with standard semen analysis. Fertility and Sterility, 119(2), 208-217.
- Olivera, M., Ruiz, T., Tarazona, A., & Giraldo, C. (2006). El espermatozoide, desde la eyaculación hasta la fertilización. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, 19(4), 426-436.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.