Planta de insulină (Cissus verticillata): beneficii și contraindicații
Planta de insulină, cu denumirea științifică Cissus verticillata, este o specie erbacee perenă din familia Vitaceae. Crește la tropicele americane, în țări precum Paraguay și Bolivia. Se găsește și în Cuba și Florida de Sud. Are tulpini flexibile, frunze mari în formă de inimă, flori albicioase sau violet și mici fructe în formă de boabe. Este cunoscută și sub alte denumiri, precum „chuchuva”, „bejuco ubí” sau „poha”.
În medicina naturistă, planta de insulină este apreciată pentru capacitatea sa de a regla nivelul de glucoză din sânge. Datorită conținutului său de compuși fitochimici, este asociată și cu alte beneficii.
Compoziția chimică a plantei de insulină
Planta de insulină (Cissus verticillata) se remarcă în medicina tradițională prin conținutul de substanțe nutritive și compuși farmacologici. Aceasta conține următoarele:
- Acid ascorbic (vitamina C)
- β-caroten (vitamina A)
- Flavonoide
- Steroizi
- Calciu
- Cupru
- Fier
- Potasiu
- Zinc
- Taninuri
- Terpenoide
- Fibre
- Proteine
Frunzele conțin compușii fenolici, steroli și chinone. Fructele conțin zaharuri, alcaloizi, aminoacizi, flavonoide și minerale esențiale.
Recomandăm: Dieta pentru prediabet: alimente permise și interzise
Planta de insulină (Cissus verticillata): beneficii și utilizări
Datorită compoziției sale, planta de insulină este folosită din cele mai vechi timpuri ca supliment pentru îmbunătățirea sănătății. Îi sunt atribuite proprietăți antidiabetice, antiinflamatorii, antioxidante, digestive și hipotensive. Care sunt principalele sale beneficii?
Controlul nivelului de glucoză din sânge
Faptul că această plantă este clasificată drept „insulină vegetală” nu este o coincidență. Dovezile anecdotice sugerează că remediile pe bază de Cissus verticillata sunt utile în reglarea nivelului de glucoză din sânge, în special la pacienții prediabetici și diabetici.
În acest sens, o cercetare publicată de BMC Pharmacology a arătat faptul că extractul apos al plantei de insulină este eficient în tratamentul diabetului zaharat de tip 2. S-a observat o scădere cu 25% a nivelului glicemiei. În plus, trigliceridele au scăzut cu 48%.
Un alt studiu publicat în Journal of Medicinal Food a raportat faptul că extractele apoase din frunzele și tulpina acestei plante au un efect hipoglicemiant. Chiar și după 60 de zile de studiu, acestea au fost utile în reducerea nivelului de glucoză cu 45%.
Cu toate acestea, până în prezent nu au fost efectuate suficiente studii pe oameni. Prin urmare, nu ar trebui să fie un tratament de primă alegere împotriva acestei boli.
Suplimentele derivate din plante trebuie luate numai sub supraveghere medicală.
Potențial antiinflamator
Diverse părți ale plantei de insulină sunt folosite ca remediu antiinflamator. Literatura populară susține faptul că seva obținută din tulpini poate completa tratamentul unor afecțiuni precum reumatismul și hemoroizii.
În acest sens, un studiu publicat de The Journal of Supercritical Fluids a raportat faptul că fenolii și flavonoidele conferă plantei de insulină calități antiinflamatorii. De fapt, aceste calități sunt asociate cu un efect neuroprotector.
Jurnalul Internațional de Științe Moleculare vorbește despre puterea extractelor de Cissus verticillata de a acționa ca antiinflamator și antidiareic. Aceste proprietăți sunt atribuite capacității de a inhiba producția de prostaglandine E2 și de a regla tranzitul intestinal.
Infecții bacteriene
Potențialul antibacterian al plantei de insulină a fost subiectul mai multor studii. Arhivele Braziliene de Biologie și Tehnologie au raportat faptul că doi compuși izolați din plantă (beta-sitosterol și sitosterol-beta-D-glucopiranozid) au prezentat activitate antibacteriană.
În medicina naturistă, planta de insulină este folosită ca tratament pentru infecții ale pielii, infecții digestive și probleme respiratorii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi în acest sens.
Alte utilizări populare pentru insulina vegetală
Dincolo de beneficiile menționate, planta de insulină are și alte utilizări tradiționale. Cu toate acestea, ele nu sunt susținute de dovezi, ci doar de date anecdotice:
- Controlul retenției de lichide, datorită efectului său diuretic
- Ameliorarea simptomelor răcelii și gripei
- Dezinfectarea și vindecarea rănilor superficiale
- Ameliorarea durerilor musculare
Contraindicații ale plantei de insulină
Ca și alte plante medicinale, planta de insulină este contraindicată în anumite situații. Din cauza lipsei de dovezi privind siguranța și eficacitatea acesteia, se recomandă utilizarea cu prudență, de preferință supravegheată de medic.
Administrarea plantei trebuie evitată în următoarele cazuri:
- Copii mici
- Sarcină și alăptarea
- Persoane cu boli autoimune
- Pacienți cu probleme ale rinichilor sau ficatului
- Diabetici care iau medicamente. În acest caz, poate apărea o interacțiune medicamentoasă care duce la scăderi semnificative ale nivelului de glucoză.
Descoperiți: Care este legătura dintre stres și diabet?
Cum se consumă planta de insulină?
Planta de insulină se comercializează adesea sub formă de suplimente. Se consumă și sub formă de ceai sau infuzie. În acest caz, puteți consuma o cană pe zi (200 mililitri).
Alte forme de consum sunt următoarele:
- Tinctură: 5 până la 20 ml în apă sau sucuri de fructe
- Sirop: 20 – 80 ml pe zi
- Unguent: local pentru ameliorarea inflamației și problemelor pielii
Concluzie
Planta de insulină este populară pentru efectele sale hipoglicemiante. Multă vreme a fost considerată un supliment pentru controlul nivelului de glucoză. Cu toate acestea, utilizarea sa trebuie să fie moderată, deoarece nu este un substitut pentru tratamentul diabetului.
Deși se crede că are și alte beneficii pentru sănătate, dovezile sunt deocamdată limitate. Dacă aveți boli sau luați medicamente, este necesar să consultați medicul înainte de a utiliza acest tip de supliment. Administrarea la pacienții cu caracteristici speciale poate fi contraproductiv.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Drobnik J, de Oliveira AB. Cissus verticillata (L.) Nicolson and C.E. Jarvis (Vitaceae): Its identification and usage in the sources from 16th to 19th century. J Ethnopharmacol. 2015 Aug 2;171:317-29. doi: 10.1016/j.jep.2015.06.003. Epub 2015 Jun 11. PMID: 26074377.
- Oliveira, J. P. C., Ferreira, É. L. F., Chaves, M. H., Militão, G. C. G., V. Júnior, G. M., Costa, A. de M., Pessoa, C. do Ó., Moraes, M. O. de, & Costa-Lotufo, L. V. (2012). Chemical constituents of Lecythis pisonis and cytotoxic activity. In Revista Brasileira de Farmacognosia (Vol. 22, Issue 5, pp. 1140–1144). Springer Science and Business Media LLC. https://doi.org/10.1590/s0102-695×2012005000053
- Viana GS, Medeiros AC, Lacerda AM, Leal LK, Vale TG, Matos FJ. Hypoglycemic and anti-lipemic effects of the aqueous extract from Cissus sicyoides. BMC Pharmacol. 2004 Jun 8;4:9. doi: 10.1186/1471-2210-4-9. PMID: 15182373; PMCID: PMC443509.
- Pepato MT, Baviera AM, Vendramini RC, Perez Mda P, Kettelhut Ido C, Brunetti IL. Cissus sicyoides (princess vine) in the long-term treatment of streptozotocin-diabetic rats. Biotechnol Appl Biochem. 2003 Feb;37(Pt 1):15-20. doi: 10.1042/ba20020065. PMID: 12578546.
- Salgado JM, Mansi DN, Gagliardi A. Cissus sicyoides: analysis of glycemic control in diabetic rats through biomarkers. J Med Food. 2009 Aug;12(4):722-7. doi: 10.1089/jmf.2008.0157. PMID: 19735170.
- Salazar, M. A. R., Costa, J. V., Urbina, G. R. O., Cunha, V. M. B., Silva, M. P., Bezerra, P. do N., Pinheiro, W. B. S., Gomes-Leal, W., Lopes, A. S., & Carvalho Junior, R. N. (2018). Chemical composition, antioxidant activity, neuroprotective and anti-inflammatory effects of cipó-pucá (Cissus sicyoides L.) extracts obtained from supercritical extraction. In The Journal of Supercritical Fluids (Vol. 138, pp. 36–45). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.supflu.2018.03.022
- Beserra FP, Santos Rde C, Périco LL, Rodrigues VP, Kiguti LR, Saldanha LL, Pupo AS, da Rocha LR, Dokkedal AL, Vilegas W, Hiruma-Lima CA. Cissus sicyoides: Pharmacological Mechanisms Involved in the Anti-Inflammatory and Antidiarrheal Activities. Int J Mol Sci. 2016 Jan 23;17(2):149. doi: 10.3390/ijms17020149. PMID: 26805827; PMCID: PMC4783883.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.