3 plante medicinale pentru tratarea cotului tenismenului
Cotul tenismenului este o afecțiune ce apare atunci când tendoanele din această parte a corpului sunt lezate. Cauza principală a acestei probleme sunt mișcările repetitive ale încheieturii mâinii și ale brațului. Pentru a o trata, medicul prescrie adesea medicamente ce ameliorează inflamația și durerea. În cazurile grave, se poate recurge la chirurgie. Însă, există și plante medicinale pentru tratarea cotului tenismenului.
Ce este cotul tenismenului?
Deși este mai frecvent la sportivi, cotul tenismenului sau epicondilita este o afecțiune produsă de anumite mișcări constante ale antebrațului și încheieturii mâinii. De exemplu, poate afecta persoanele care se ocupă de vopsit, construcții, măcelărie, etc.
Această afecțiune este caracterizată de durere în exteriorul cotului, care este cunoscut sub numele de epicondil. În ceea ce privește simptomele, o publicație a Clinicii Mayo sugerează că durerea și slăbiciunea ar putea face dificilă:
- Întinderea mâinii sau apucarea unui obiect
- Rotirea clanței ușii
- Ținerea unei căni
Plante medicinale pentru tratarea cotului tenismenului
După cum am menționat, unele plante medicinale ar putea ajuta la tratarea naturală a cotului tenismenului. Cu toate acestea, cel mai bine este să le luați sub supraveghere medicală, deoarece unele pot avea contraindicații sau pot interacționa cu medicamentele.
Recomandăm și: 10 alimente antiinflamatoare pe care ar trebui să le includeți în dietă
1. Turmeric
Prima variantă este turmericul, un remediu natural străvechi care este din ce în ce mai recomandat în medicina alternativă pentru diferite afecțiuni care provoacă durere și inflamație. Aceasta datorită proprietăților ingredientului său activ, curcumina, care are și efecte antioxidante.
O recenzie publicată în revista Foods afirmă că această componentă este eficientă în tratarea inflamației și a durerilor musculare cauzate de exerciții fizice. Deci, poate îmbunătăți recuperarea și performanța la persoanele active.
Turmericul poate fi folosit drept condiment în orice tip de rețetă, atât dulce, cât și sărată. În plus, funcționează foarte bine pe post de colorant natural. Unul dintre cele mai populare preparate din ultimii ani este laptele auriu.
Ingredientele de bază sunt laptele (vacă sau vegetal) și turmericul. Totuși, pot fi adăugate și alte condimente, precum scorțișoară, cardamom, ghimbir, chimen, etc. Urmați pașii descriși mai jos și bucurați-vă de beneficiile acestuia.
Ingrediente
- 2 cești de lapte la alegere (250 ml)
- 1 linguriță de pudră de turmeric (10 g)
- 1/2 linguriță de scorțișoară pudră (5 g)
- miere (opțional)
Pregătire
- Se toarnă laptele într-o cratiță și se încălzește la foc mediu.
- Se adaugă turmericul și scorțișoara și se amestecă bine.
- Se lasă la fiert 3 minute fără să clocotească.
- Se poate îndulci cu miere sau cu îndulcitorul preferat.
- Se consumă cald.
2. Ghimbir
Există un alt condiment din aceeași familie cu turmericul: ghimbirul. Rizomul acestei plante se remarcă drept antiinflamator natural. De fapt, potrivit unui studiu din The Journal of Pain, consumul a 2 g de ghimbir zilnic timp de 11 zile a redus durerile musculare la persoanele care au efectuat exerciții pentru cot.
Pentru a profita din plin de efectele sale, puteți combina consumul de ghimbir proaspăt (în sucuri sau infuzii) cu aplicarea topică a uleiului esențial. Nu uitați ca acesta din urma trebuie diluat în alt ulei de bază, precum cel de măsline, nucă de cocos sau migdale. În continuare, vă spunem cum să pregătiți o infuzie de ghimbir.
Ingrediente
- 1 cană de apă (250 ml)
- 2 felii mici de ghimbir
- Miere (opțional)
Pregătire
- Se încălzește cana cu apă la foc mediu.
- Când începe să fiarbă, se adaugă feliile de ghimbir și se stinge focul.
- Se lasă să stea 10 minute și se servește.
- Se îndulcește cu miere.
Recomandăm: Descoperă care sunt cele mai bune antiinflamatoare naturale
3. Gheara pisicii
Gheara pisicii este numele dat plantei Uncaria tomentosa, originară din zona Amazonului. Această plantă este cunoscută pentru beneficiile pe care le aduce sănătății, printre care se remarcă virtuțile antiinflamatorii și antitumorale.
Deși nu există dovezi științifice cu privire la efectele sale asupra cotului tenismenului, o recenzie publicată în Complementary Therapies in Clinical Practice sugerează că aportul său a ajutat la reducerea inflamației și ameliorarea durerii la persoanele cu poliartrită reumatoidă.
În ceea ce privește consumul, cel mai bun mod de a lua gheara pisicii este sub formă de supliment. În acest fel, este mai ușor de controlat doza deoarece, deși efectele adverse nu sunt foarte frecvente, nivelurile ridicate de taninuri pot provoca greață, dureri de stomac și diaree.
Acum că știți care sunt beneficiile acestor plante medicinale pentru a trata cotul tenismenului în mod natural, nu ezitați să le includeți în rutina zilnică dacă suferiți de această afecțiune. Dacă le consumați în mod regulat, este foarte probabil să observați o ameliorare a durerii și a inflamației.
Cu toate acestea, este necesar să ne amintim că nu trebuie neglijate diagnosticul și tratamentul medical personalizat. Din acest motiv, dacă durerea nu cedează sau prezentați și alte simptome conexe, cel mai bine este să mergeți la medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Insights, C. N. (1999). Understanding The Natural Management of Pain and Inflammation. Clinical Nutrition Insights.
- Curcuma longa (turmeric). Monograph. (2001). Alternative Medicine Review : A Journal of Clinical Therapeutic.
- Sandoval-Chacón, M., Thompson, J. H., Zhang, X. J., Liu, X., Mannick, E. E., Sadowska-Krowicka, H., … Miller, M. J. S. (1998). Antiinflammatory actions of cat’s claw: The role of NF-κB. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1046/j.1365-2036.1998.00424.x
- Srinivasan, K. (2017). Ginger rhizomes (Zingiber officinale): A spice with multiple health beneficial potentials. PharmaNutrition. https://doi.org/10.1016/j.phanu.2017.01.001
-
Hardin SR. Cat’s claw: an Amazonian vine decreases inflammation in osteoarthritis. Complement Ther Clin Pract. 2007;13(1):25-28. doi:10.1016/j.ctcp.2006.10.003
-
MDPI and ACS Style. Hewlings, S.J.; Kalman, D.S. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods 2017, 6, 92. https://doi.org/10.3390/foods6100092
- Clínica Mayo. Codo de tenista. (2019). Recuperado el 31 de agosto de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/tennis-elbow/symptoms-causes/syc-20351987
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.