Plantele carnivore: caracteristici, tipuri și îngrijire
 

Plantele carnivore: caracteristici, tipuri și îngrijire

Aveți acasă plante carnivore? Vă spunem tot ce trebuie să știți pentru ca acestea să crească sănătoase și puternice!
Plantele carnivore: caracteristici, tipuri și îngrijire

Ultima actualizare: 15 octombrie, 2023

Putem avea plante carnivore acasă fără a fi în pericol? Da. Plantele carnivore nu se comportă ca în filmele de la Hollywood. Aflați de ce îngrijire au nevoie plantele carnivore și ce tipuri există!

Plantele carnivore trezesc o mare curiozitate pentru că, așa cum indică și numele lor, au nevoie de alte ființe vii pentru a obține nutrienții necesari. Pe lângă faptul că efectuează fotosinteza ca orice altă plantă, se hrănesc cu insecte și chiar cu șoareci, păsări și pești în unele cazuri. Totuși, nu se hrănesc cu oameni, așa cum am văzut în filme!

Plantele carnivore preferă zonele tropicale și cresc mai ales în America Centrală, Asia și Australia. Sunt frapante și morfologia lor este captivantă, deoarece multe strălucesc noaptea pentru a-și atrage prada.

Caracteristicile plantelor carnivore

Plantele carnivore se deosebesc de plantele obișnuite prin trei caracteristici principale:

  1. Își prind și își ucid prada.
  2. Au un sistem intern pentru a o digera.
  3. Asimilează nutrienții pe care îi extrag din pradă.

Pe lângă insectele mici, consumă păianjeni, crustacee și nevertebrate care trăiesc în apă sau sol. De asemenea, pot consuma șopârle!

Frunzele lor îndeplinesc o funcție cheie: captează prada printr-o mișcare rapidă sau într-un mod lent, prada fiind imobilizată cu ajutorul unei substanțe lipicioase.

Plantele carnivore captează atenția prăzii grație culorilor, nectarului, parfumurilor și chiar strălucirii în întuneric.

După ce prada este capturată, începe procesul de digestie. Plantele carnivore folosesc enzime sau bacterii pentru a descompune alimentele. Acestea nu o mestecă. Descompunerea poate dura câteva zile.

Tipuri și specii de plante carnivore

Există sute de specii de plante carnivore. În funcție de originea lor, pot fi clasificate ca provenind din zone tropicale sau din alte zone, acestea din urmă fiind mai ușor de îngrijit acasă.

Capcana lui Venus sau Dionaea muscipula

Dionaea muscipula
Dionaea muscipula sau Venus flytrap

Această plantă carnivoră este una dintre cele mai cunoscute și preferă să vâneze insecte. Planta prinde insectele printr-o mișcare mecanică de tip „capcană”, după cum ne arată studiile botanice.

Capcana lui Venus trebuie să crească în interior, deoarece nu tolerează temperaturile scăzute. Are nevoie de lumină naturală pentru a supraviețui. Nu uitați să alegeți un ghiveci mare, astfel încât rădăcinile să se fixeze corect.

Pinguicula

Pinguicula
Pinguicula

Pinguicula crește în principal în Europa și aspectul său este foarte plăcut. Frunzele sunt rozete verzi, iar florile au un ton intens. Această plantă carnivoră rezistă fără probleme la temperaturi scăzute.

Roua cerului sau Drosera

Drosera rotundifolia este una dintre plantele carnivore
Drosera rotundifolia

Structura sa este unică datorită firelor roșii, care au un fel de balon minuscul la vârfuri. Aici este depozitată o substanță lipicioasă care prinde prada și o imobilizează.

Este excelentă ca plantă decorativă. În general, suportă temperaturi între 10 ºC și 30 ºC. Îi place lumina naturală, dar nu și curenții de aer.

Nepenthes

Plantele carnivore necesită îngrijire
Nepenthes

Această plantă este foarte ușor de cultivat, dar nu se înțelege bine cu excesul de apă. Are niște pungi mici care atârnă și îi oferă un aspect rustic.

De ce fel de îngrijire au nevoie plantele carnivore?

Deși plantele carnivore se îngrijesc ca orice altă plantă, există câteva cerințe specifice:

  • Ghiveci: încercați să alegeți un ghiveci care să nu fie din lut, deoarece lutul ud eliberează substanțe care pot afecta rădăcinile. Cele din plastic funcționează foarte bine. Acestea trebuie să aibă un sistem de drenaj perfect funcțional.
  • Substrat: trebuie să aibă un conținut scăzut de substanțe nutritive și minerale. Substratul din mușchi este cel mai bun datorită pH-ului său acid. Se poate folosi ca atare sau în amestec cu nisip grosier sau perlită.
  • Irigare: cel mai bine se udă prin scufundare, deoarece au nevoie de o cantitate generoasă de apă pentru a păstra umezeala. Excesul de apă nu trebuie să rămână în vas. Vara, le puteți uda din două în două zile, iar iarna doar de două ori pe lună. În orice caz, discutați întotdeauna cu producătorul, pentru a obține sfaturi avizate în funcție de specie.
  • Hrană: nu le oferiți direct hrană, ci lăsați-le să prindă singure insecte. În cazul în care nu există insecte în jur, oferiți-le hrană de două ori pe lună.
  • Aclimatizare: în ghivece trebuie să existe mușchi pentru a simula habitatul natural de mlaștină. Plantele carnivore care nu provin din zone tropicale pot petrece lunile reci hibernând.

Plantele carnivore sunt o opțiune interesantă pentru casă

Una dintre cele mai bune modalități de a crește plantele carnivore acasă este într-un recipient rotund de sticlă, pentru a simula condițiile habitatului original. Dacă le oferiți de la început substratul de care au nevoie, plantele carnivore nu vor avea nevoie de îngrijire excesivă.

Sperăm că veți îndrăzni să creșteți plante carnivore acasă. Căutați un colț potrivit și creați o grădină interioară diferită!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.