Poți consuma mâncarea care a căzut pe jos? - Doza de Sănătate
 

Poți consuma mâncarea care a căzut pe jos?

Alimentele care cad pe sol se pot contamina cu diferite tipuri de microorganisme. Deși unele sunt inofensive, altele pot fi infecțioase. Ce trebuie să știi pentru a fi în siguranță?
Poți consuma mâncarea care a căzut pe jos?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Se întâmplă să consumăm mâncarea care a căzut pe jos după ce o curățăm ușor sau o suflăm. Probabil ai auzit de regula celor cinci secunde. Cu toate acestea, este sigur sau ne punem sănătatea în pericol?

La un moment dat, majoritatea oamenilor și-au pus această întrebare. Prin urmare, în acest articol îți vom spune de ce nu ar trebui să consumi niciun produs care a intrat în contact cu solul.

Pe sol există microorganisme

Deși este posibil să nu le poți vedea, există milioane de microorganisme vii care trăiesc pe sol. Unele sunt dăunătoare pentru oameni, în timp ce altele sunt inofensive. Atunci când alimentele cad pe sol, acestea iau contact cu microorganismele vii.

Prin urmare, se creează un teren de reproducere perfect, iar acești agenți patogeni colonizează suprafața alimentelor. Dacă le vei consuma, vei introduce o mulțime de elemente dăunătoare în corp, care ar putea provoca infecții.

Un exemplu al acestui tip de bacterii este E. coli, prezentă în unele tipuri de carne contaminată și în intestine. Anumite tulpini ale acestei bacterii pot declanșa boli gastrointestinale severe, așa cum afirmă un articol publicat în Jurnalul brazilian de microbiologie.

Bacterii prezente în intestine
Pe sol, există microorganisme cu potențial infecțios. Din această cauză, consumul de alimente care au căzut pe jos poate duce la infecții gastrointestinale.

Poți consuma mâncarea care a căzut pe jos?

Spălarea cu apă nu este suficientă

Înainte de a o mânca, mulți oameni spală mâncarea cu apă după ce aceasta cade pe jos. Însă apa curată nu este capabilă să distrugă posibilele microorganisme patogene care au colonizat suprafața alimentelor.

Prin urmare, curățarea alimentelor cu apă nu este o soluție eficientă pentru a reduce pericolul bacteriilor existente. Este adevărat că apa poate reduce într-o oarecare măsură populațiile de ciuperci. Cu toate acestea, restul microorganismelor nu vor fi afectate, așa cum menționează un studiu publicat în 2018.

Lucrul corect este să arunci mâncarea

Dacă ai scăpat mâncarea pe jos, cu excepția cazului în care aceasta va trece printr-un proces de gătire la temperaturi ridicate, cea mai bună opțiune este să o arunci. Cu toate acestea, nu este nevoie să arunci fructele cu coajă. În această situație, este suficient să le cureți bine de coajă, asigurându-te că nu rămân resturi.

În orice caz, îți recomandăm să arunci orice mâncare care a căzut pe sol, mai ales dacă nu știi cât de curată este podeaua. Una este să scapi mâncarea pe podeaua casei, unde poți garanta relativ igiena acesteia, alta este să scapi mâncarea pe jos pe stradă.

Importanța igienei alimentare

Oamenii nu acordă igienei alimentare atenția pe care aceasta o merită. Menținerea unor obiceiuri corecte de igienă alimentară este crucială pentru prevenirea bolilor. Practici simple, cum ar fi neîntreruperea lanțului frigorific sau gătirea completă a alimentelor, vor preveni dezvoltarea bacteriană.

În caz contrar, poți fi expus la o contaminare care poate provoca probleme gastrointestinale sau alte afecțiuni mai grave. De asemenea, îți recomandăm să nu amesteci mâncare crudă cu mâncare gătită și să folosești ustensile curate pentru a manipula diferite alimente.

Bunele practici de conservare și ambalare sunt esențiale în limitarea înmulțirii bacteriilor. Un număr mare de decese apare în țările dezvoltate în fiecare an din cauza consumului de alimente contaminate. Numărul deceselor din acest motiv este mult mai mare în țările în curs de dezvoltare.

Din fericire, într-un număr mare de țări există acces la apă curată, ceea ce reduce riscul de contaminare. În ciuda acestui fapt, ești adesea expus unor practici dubioase de igienă alimentară care pot duce la intoxicații alimentare.

Pește pe pat de gheață
Dincolo de evitarea consumului de produse care au căzut pe jos, este important să menții o igienă adecvată a alimentelor. Aceasta include depozitarea corespunzătoare a fiecărui tip de mâncare.

Cel mai bine este să nu consumi mâncarea care a căzut pe jos

Cu excepția cazului în care mâncarea cade pe podeaua casei sau urmează să o gătești complet, îți recomandăm să arunci alimentele care vin în contact cu solul. În acest fel, nu îți vei pune sănătatea în pericol prin ingerarea de microorganisme care pot fi dăunătoare organismului.

În plus, nu uita de importanța menținerii unor practici adecvate de igienă alimentară pentru o sănătate optimă. O igienă alimentară deficitară poate duce la intoxicații și otrăviri, iar acest lucru poate provoca probleme grave în anumite situații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gomes TAT., Elias WP., Scaletsky ICA., Guth BEC., et al., Diarrheagenic escherichia coli. Braz J Microbiol, 2016. 1: 3-30.
  • Nriagu J., Xi C., Siddique A., Vincent A., Shomar B., Influence of household water filters on bacteria growth and trace metals in tap water of doha, qatar. Sci Rep, 2018.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.