Poți trăi fără tiroidă?
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Tiroida este una dintre cele mai importante glande din organism. Este situată la baza gâtului și este responsabilă de reglarea multor aspecte ale metabolismului. Din acest motiv, este normal să te gândești dacă poți trăi fără tiroidă.
Această glandă își îndeplinește funcția producând hormoni tiroidieni, care acționează asupra tuturor țesuturilor din organism. De exemplu, acești hormoni pot crește ritmul cardiac, transpirația sau chiar utilizarea nutrienților.
Bolile glandei tiroide sunt destul de frecvente. Toată lumea a auzit de tulburări precum hipertiroidismul sau hipotiroidismul, nodulii tiroidieni sau chiar cancerul tiroidian. Cu toate acestea, puțini oameni știu realitatea din spatele acestor patologii sau modul în care sunt tratate.
De multe ori, este necesară îndepărtarea organului printr-o operație numită tiroidectomie. Aceasta înseamnă să trăiești fără tiroidă. În acest articol, îți explicăm de ce se efectuează procedura și dacă poți duce o viață normală după operație.
De ce ar trebui să trăiești fără tiroidă?
După cum am menționat deja, această glandă este responsabilă de reglarea unei mari părți a reacțiilor metabolice care apar în organism: de exemplu, temperatura corpului, dezvoltarea sistemului nervos sau creșterea oaselor.
Aceasta înseamnă că hormonii tiroidieni sunt esențiali încă din sarcină, pentru ca bebelușul să se dezvolte corect. Pentru tot restul vieții, aceștia continuă să fie necesari pentru supraviețuire.
Din păcate, există multe patologii care afectează această glandă și al căror tratament necesită îndepărtarea ei. Tiroidectomia este utilizată pentru a trata afecțiuni precum:
- Nodulii tiroidieni: sunt mici bulgări care cresc în glandă ca urmare a unei proliferări anormale a celulelor. Cei mai mulți sunt benigni, dar alții sunt greu de identificat. Din acest motiv, în multe situații, tiroida este îndepărtată din cauza riscului de cancer.
- Gușa: constă în creșterea în dimensiune a glandei. Această mărire este incomodă și inestetică și poate provoca dificultăți la înghițire sau respirație.
- Anumite cazuri de hipertiroidism: cele în care tratamentul medical nu este suficient pentru a controla simptomele.
- Cancerul tiroidian: după cum tocmai am explicat, majoritatea cazurilor în care se decide eliminarea tiroidei au la bază riscul unui proces carcinogen.
Există și tiroidectomii parțiale. În aceste cazuri, numai o parte a glandei este îndepărtată. Cealaltă parte poate continua să funcționeze și să producă hormoni.
Descoperiți: Ce este hipotiroidismul congenital?
Poți trăi fără tiroidă?
Adevărul este că nu poți trăi fără tiroidă dacă nu folosești hormoni tiroidieni artificiali. Acești hormoni sunt necesari vieții. Ei înlocuiesc toate funcțiile hormonilor naturali.
Cea mai frecventă formă de administrare este un comprimat o dată pe zi, în general dimineața. În plus, hormonii sintetici trebuie luați pe stomacul gol. Datorită acestor medicamente, poți trăi fără tiroidă complet normal.
Controlul concentrației acestor hormoni are loc prin analize de sânge. Este important de știut că anumite medicamente sau produse pot altera absorbția hormonilor sintetici. Prin urmare, atunci când trăiești fără tiroidă, anumite aspecte trebuie să fie clare. Contraceptivele orale și antiepilepticele influențează absorbția.
În mod similar, suplimentele de fier și calciu și unele alimente pot face ca hormonii sintetici să nu fie absorbiți corespunzător. Toate aceste considerente sunt explicate de medici la stabilirea tratamentului.
Descoperiți: 7 alimente interzise în hipotiroidism
Este necesar să mergi periodic la control?
Deși această glandă este îndepărtată în anumite boli tiroidiene, adevărul este că nu poți trăi fără un tratament de substituție hormonală. Tratamentul cu hormoni artificiali trebuie urmat corect si monitorizat. Prin urmare, sunt necesare controale medicale periodice.
Decizia de îndepărtare a glandei tiroide este luată de pacient și medic. Riscurile și beneficiile fiecărui caz particular sunt evaluate atent înainte de a trece la operație. Operația este întotdeauna ultima opțiune, deși uneori este singura.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Preguntas frecuentes: Tratamiento hormonal sustitutivo. (n.d.). Retrieved January 24, 2020, from https://www.aecat.net/consejos-practicos/vivir-con-cancer-de-tiroides/preguntas-mas-frecuentes-tratamiento-hormonal-sustitutivo/
- ¿Se puede vivir sin tiroides? (n.d.). Retrieved January 24, 2020, from https://www.infosalus.com/salud-investigacion/noticia-puede-vivir-tiroides-20191223082937.html
- Press, E. (n.d.). ¿Se puede vivir sin tiroides?
- ¿Cómo se vive sin tiroides? – Clínica Las Condes. (n.d.). Retrieved January 24, 2020, from https://www.clinicalascondes.cl/BLOG/Listado/Cirugia-Adultos/Como-se-vive-sin-tiroides
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.