7 alimente interzise în hipotiroidism
 

7 alimente interzise în hipotiroidism

În caz de hipotiroidism, este foarte important să aveți grijă de alimentație. Unele alimente pot interfera cu eliberarea normală a hormonilor tiroidieni.
7 alimente interzise în hipotiroidism
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pentru controlul simptomelor hipotiroidismului, este necesar să vă îmbunătățiți cât mai mult dieta. Deși ar trebui urmate și alte recomandări medicale, dieta joaca un rol foarte important în reglarea funcțiilor tiroidei. Care sunt cele 7 alimente interzise în hipotiroidism?

Această boală implică o lipsă de control în procesele hormonale care sunt cheia metabolismului. Prin urmare, pacienții au tendința de a se îngrășa, chiar dacă au obiceiuri sănătoase. Alimentația pacienților cu această problemă trebuie concepută de un profesionist.

Ce este hipotiroidismul?

Hipotiroidismul, numit și tiroida subactivă, este o boală a glandei tiroide caracterizată prin secreție scăzută de hormoni. Din cauza participării la metabolism, sănătatea cardiovasculară și alte procese vitale importante, lipsa hormonilor declanșează reacții negative în organism.

Afecțiunea este mai frecventă în rândul femeilor peste 60 de ani din cauza modificării hormonale. Cu toate acestea, oricine se poate îmbolnăvi, chiar și în adolescență.

Simptomele hipotiroidismului

Femeie cu probleme la gât

 

În stadiile inițiale ale hipotiroidismului, nu există manifestări clinice care să faciliteze depistarea bolii. Cu toate acestea, pe măsură ce progresează necontrolat, poate produce:

  • Oboseală
  • Piele uscată
  • Creștere în greutate
  • Sensibilitate la frig
  • Fragilitate capilară
  • Dureri musculare și rigiditate
  • Umflarea membrelor
  • Scăderea ritmului cardiac
  • Creșterea colesterolului în sânge

De asemenea, hipotiroidismul poate provoca dificultăți de concentrare, iritabilitate și tulburări de dispoziție (cum ar fi depresia). În cazul femeilor, apar menstruații neregulate.

7 alimente interzise în hipotiroidism

Alimentele interzise pacienților cu hipotiroidism sunt numite „goitrogeni”. Sunt cele care, după ce sunt asimilate în organism, interferează cu producția normală de hormoni tiroidieni.

1. Cereale cu gluten

Făinoasele sunt alimente interzise în hipotiroidism

 

Consumul de cereale bogate în gluten poate îngreuna absorbția medicamentelor de înlocuire a hormonilor tiroidieni.

Glutenul este perceput de sistemul imunitar ca un antigen de atac. Din acest motiv, pentru a preveni complicațiile tiroidiene și pentru a promova buna funcționare a glandei, cel mai bine este să excludem glutenul din dietă.

  • Produse prelucrate pe bază de grâu
  • Orz
  • Secară
  • Spelt
  • Kamut

Într-un studiu publicat în jurnalul Elsevier, a fost observată relația dintre boala celiacă și hipertiroidismul primar, ale cărei simptome au fost considerate inițial o consecință a nerespectării dietei fără gluten.

2. Broccoli

Broccoli și alte soiuri de legume crucifere, inclusiv varza, conțin „goitrogeni” care, atunci când sunt asimilați, împiedică absorbția iodului. Acesta din urmă este un nutrient esențial în producția de hormoni tiroidieni.

Goitrogenii își pierd activitatea atunci când legumele sunt gătite. Din acest motiv, cel mai bine este să le consumați, de exemplu, la aburi.

3. Soia

Alimente interzise în hipotiroidism

 

Soia și toți derivații săi conțin izoflavone, un fitoestrogen care modifică funcția glandei tiroide, în special la pacienții cu deficit de iod. Consumul trebuie evitat.

4. Zahăr

Pacienții cu hipotiroidism au dezechilibre continue ale nivelului de glucoză. Poate apărea rezistența la insulină. Funcția metabolică este alterată, ceea ce poate duce la supraponderalitate și diabet.

  • Toate tipurile de alimente cu zahăr trebui excluse din dietă.
  • Nu este recomandată înlocuirea cu zaharuri organice, deoarece acestea pot afecta glicemia.

5. Uleiuri vegetale

Ulei de floarea soarelui

 

O mare varietate de uleiuri vegetale prezintă riscuri de probleme metabolice. Consumul lor blochează funcția hormonilor tiroidieni și reduce utilizarea acestora de către celule.

Chiar dacă nu există încă un diagnostic de boală tiroidiană, este indicat să folosiți uleiuri din:

  • Nucă de cocos
  • Floarea soarelui
  • Avocado
  • Măsline

6. Alimente bogate în iod

Potrivit experților de la MedicalNewsToday, este recomandat să se evite consumul excesiv al acelor alimente bogate în iod, deoarece acestea pot agrava atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul.

Alimentele foarte bogate în iod sunt: brânza, laptele, înghețata, ouăle, algele marine, peștele de apă sărată și, bineînțeles, sarea de masă iodată.

7. Mezeluri

Mezelurile sunt alimente interzise în hipotiroidism

 

Bogate în nitriți, nitrați și alte substanțe, mezelurile sunt inamicul numărul 1 al sănătății tiroidei. Când sunt incluse prea des și fără moderație în alimentație, pot duce la hipotiroidism. Apoi, pot genera complicații atât la nivel de metabolism, cât și în sănătatea cardiovasculară.

Suferiți de hipotiroidism? Urmați sfatul medicului și evitați aceste alimente

Suferiți de această problemă cu tiroida? Amintiți-vă că, pe lângă limitarea consumului acestor alimente, trebuie să vă îmbunătățiți stilul de viață. Urmați indicațiile medicului, adoptați o dietă echilibrată (în funcție de nevoi) și evitați sedentarismul și consumul de alcool și tutun.

S-ar putea să te intereseze...
Diferența dintre hipotiroidism și hipertiroidism
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Diferența dintre hipotiroidism și hipertiroidism

Glanda tiroidă reglează metabolismul și secretă anumiți hormoni. Diferența dintre hipertiroidism și hipotiroidism ține de cantitatea de hormoni sec...



  • Chaker L, Bianco AC, Jonklaas J, Peeters RP. Hypothyroidism. Lancet. 2017 Sep 23;390(10101):1550-1562.
  • Chiovato L, Magri F, Carlé A. Hypothyroidism in Context: Where We’ve Been and Where We’re Going. Adv Ther. 2019 Sep;36(Suppl 2):47-58.
  • Kaličanin D, Brčić L, Ljubetić K, Barić A et al. Differences in food consumption between patients with Hashimoto’s thyroiditis and healthy individuals. Sci Rep. 2020 Jun 30;10(1):10670.
  • Ihnatowicz P, Drywień M, Wątor P, Wojsiat J. The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto’s thyroiditis. Ann Agric Environ Med. 2020 Jun 19;27(2):184-193.
  • Krysiak R, Szkróbka W, Okopień B. The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto’s Thyroiditis: A Pilot Study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2019 Jul;127(7):417-422.
  • Paśko P, Krośniak M, Prochownik E, Tyszka M et al. Effect of broccoli sprouts on thyroid function, haematological, biochemical, and immunological parameters in rats with thyroid imbalance. Biomed Pharmacother. 2018 Jan;97:82-90.
  • Messina M, Redmond G. Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature. Thyroid. 2006 Mar;16(3):249-58.
  • Eom YS, Wilson JR, Bernet VJ. Links between Thyroid Disorders and Glucose Homeostasis. Diabetes Metab J. 2022 Mar;46(2):239-256.
  • Pang KL, Lumintang JN, Chin KY. Thyroid-Modulating Activities of Olive and Its Polyphenols: A Systematic Review. Nutrients. 2021 Feb 6;13(2):529.
  • Tonstad S, Nathan E, Oda K, Fraser G. Vegan diets and hypothyroidism. Nutrients. 2013 Nov 20;5(11):4642-52.

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.