Precauții și efecte secundare ale amlodipinei - Doza de Sănătate
 

Precauții și efecte secundare ale amlodipinei

La pacienții hipertensivi, administrarea zilnică de amlodipină reduce semnificativ tensiunea arterială. Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre acest medicament!
Precauții și efecte secundare ale amlodipinei

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Amlodipina este un medicament prescris de medicii specialiști pacienților pentru tratarea tensiunii arteriale ridicate și a anginei pectorale. Poate fi luată singură sau combinată cu alte medicamente. În acest articol, vom arunca o privire mai atentă asupra acestui medicament, modului său de funcționare și principalelor efecte secundare ale amlodipinei.

Ce este tensiunea arterială și hipertensiunea?

Hipertensiunea pe lista de efecte secundare ale amlodipinei

Tensiunea arterială este presiunea exercitată asupra arterelor inimii pentru ca sângele să circule prin acestea. Valoarea sa este variabilă, deoarece se poate schimba de mai multe ori pe zi. Tensiunea maximă sau sistolică, cunoscută sub numele de „mare”, măsoară forța sângelui în artere atunci când inima se contractă. Tensiunea minimă sau diastolică, cunoscută drept „scăzută”, măsoară forța sângelui în artere atunci când inima este relaxată.

Hipertensiunea arterială sau tensiunea arterială ridicată reprezintă creșterea constantă a tensiunii arteriale pe o perioadă lungă de timp. O persoană are hipertensiune arterială atunci când tensiunea sa arterială are o valoare de peste 140/90 mmHg. Dacă este lăsată netratată, hipertensiunea poate provoca daune creierului, inimii, vaselor de sânge, rinichilor și altor părți ale corpului. Aceste deteriorări pot duce la probleme precum atacul de cord, insuficiență cardiacă și insuficiență renală.

Modul de acțiune a amlodipinei

Amlodipina aparține grupului de medicamente antihipertensive, care acționează prin blocarea canalelor de calciu. Prin urmare, aceasta inhibă fluxul de ioni de calciu în interiorul mușchiului neted vascular și al mușchiului cardiac.

Amlodipina scade tensiunea arterială prin relaxarea vaselor de sânge, astfel încât inima să funcționeze mai eficient.

Acțiunea Amlodipinei dilată arterele și arteriolele coronare. Prin urmare, crește aportul de oxigen către miocard la pacienții cu spasm coronarian, cum ar fi persoanele care suferă de angină pectorală. La pacienții hipertensivi, administrarea zilnică de amlodipină reduce semnificativ tensiunea arterială crescută.

Dozaj, mod de administrare și precauții speciale

Efecte secundare ale Amlodipinei asupra rinichilor

Amlodipina se administrează sub formă de tablete, care pot fi împărțite în jumătate. La adulții cu hipertensiune arterială sau angină pectorală, doza inițială este, de obicei, de 5 mg o dată pe zi. Cu toate acestea, pacienții pot lua o doză maximă de 10 mg pe zi. Pentru a facilita monitorizarea tratamentului, medicii sfătuiesc pacienții să ia medicamentul în fiecare zi la aceeași oră.

De asemenea, anumite grupuri de pacienți ar trebui să fie atenți atunci când iau acest medicament:

Pacienții cu insuficiență cardiacă

Pacienții cu insuficiență cardiacă trebuie să fie foarte precauți. Blocantele canalelor de calciu, inclusiv amlodipina, trebuie utilizate cu precauție la bolnavii cu insuficiență cardiacă congestivă, deoarece riscul de evenimente cardiovasculare viitoare și deces poate crește.

Insuficiența hepatică și amlodipina

Amlodipina este eliminată mult mai greu din corpul pacienților cu insuficiență hepatică. În consecință, acești pacienți ar trebui să înceapă tratamentul cu acest medicament folosind cea mai mică doză posibilă. De asemenea, ar trebui să-l ia cu precauție, atât la începutul tratamentului, cât și la începerea administrării unei doze mai mari. Pacienții cu insuficiență hepatică acută trebuie să crească lent doza. De asemenea, aceștia necesită o monitorizare medicală atentă.

Pacienții cu insuficiență renală

Pacienții care suferă de această afecțiune pot lua doze normale de amlodipină. Variațiile concentrațiilor în sânge ale amlodipinei nu sunt corelate neapărat cu gradul de insuficiență renală.

Efecte secundare ale amlodipinei

Pastile de amlodipină

Câteva dintre reacțiile adverse ale amlodipinei includ:

  • Umflarea mâinilor, a picioarelor sau a gleznelor
  • Dureri de cap
  • Dureri de stomac și disconfort gastric
  • Amețeli sau greață
  • Somnolență și oboseală excesivă

De asemenea, unele reacții adverse pot avea consecințe grave asupra sănătății. Din acest motiv, trebuie să mergi la medic dacă există o creștere a frecvenței sau a gravității durerii toracice. De asemenea, trebuie să mergi la medic dacă frecvența ta cardiacă este neregulată sau dacă suferi de palpitații sau leșin.

Concluzie

Pe lângă administrarea de medicamente pentru controlul tensiunii arteriale, trebuie să-ți modifici stilul de viață pentru a trata hipertensiunea. Aceste modificări includ o dietă săracă în grăsimi și sare, menținerea unei greutăți sănătoase și practicarea de exerciții fizice cel puțin o jumătate de oră în fiecare zi. De asemenea, este necesar să eviți fumatul și să consumi alcool cu moderație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zegarra, J., Meza, M., Cornejo, C., Porras, W., Díaz, A., Heredia, O., … Hernández, A. (2017). Amlodipino y choque vasodilatado en una unidad de cuidados intensivos de un hospital general. Reporte de caso. Revista Medica Herediana. https://doi.org/10.20453/rmh.v28i2.3110

  • Gil de Miguel, A., Jiménez García, R., Carrasco Garrido, P., Martínez González, J., Fernández González, I., & Espejo Martínez, J. (2013). Seguridad y efectividad de amlodipino en pacientes hipertensos no controlados farmacológicamente en el ámbito de Atención Primaria. Hipertensión y Riesgo Vascular. https://doi.org/10.1016/s1889-1837(00)71072-5

  • Valcárcel, Y., Jiménez, R., Arístegui, R., & Gil, A. (2013). Estudio de farmacovigilancia para evaluar la seguridad y a efectividad de amlodipino en pacientes ancianos hipertensos. Revista Española de Geriatría y Gerontología. https://doi.org/10.1016/s0211-139x(04)74977-x


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.