Presopunctura pentru dureri de cap și stres
Cele mai frecvente dureri de cap tind să apară ca urmare a stresului și tensiunii. Știați că puteți folosi presopunctura pentru dureri de cap și stres?
Presopunctura este una dintre cele mai vechi terapii alternative, care se aplică pentru a atenua diferite afecțiuni. Pentru a practica presopunctura este necesar să învățați să identificați și să lucrați asupra punctelor de presiune. În aceste puncte, există nervi importanți.
Lucrând corect pe aceste puncte, putem stimula circulația sângelui și relaxa mușchii stresați care pot provoca dureri. Citiți mai departe și aflați cum puteți ameliora durerile de cap și stresul cu presopunctură, în 30 de secunde!
Presopunctura: o tehnică eficientă
Presopunctura este o strategie non-invazivă, folosită pentru a gestiona diferite simptome. Această practică își are rădăcinile în medicina tradițională chineză și constă în ceva foarte simplu: persoana instruită în această tehnică exercită presiune asupra anumitor puncte ale corpului, precum tălpile picioarelor sau mâinile, degetele, etc.
Reviste precum Journal of pain and symptom management au publicat o compilație de până la 23 de studii ce atestă eficacitatea presopuncturii în diferite boli.
Un studiu efectuat la Universitatea de Stat din Youngstown dezvăluie, de asemenea, că presopunctura este eficientă pentru tratamentul durerii cronice de spate. Ne aflăm, așadar, în fața unei resurse pe care o putem folosi în beneficiul nostru pentru a reduce senzația de stres.
Cum trebuie aplicată presopunctura?
Când exercităm presiune în oricare dintre zonele corpului, trebuie să ne asigurăm că aplicăm aceeași forță în punctul din partea opusă. Adică, dacă aplicăm presiune pe o tâmplă, vom aplica presiune și pe cealaltă parte a capului, astfel încât să existe un echilibru de energie.
De asemenea, pentru a stimula o zonă, putem aplica o presiune fermă, un masaj circular lent sau o frecare mai puternică, în funcție de tipul de răspuns fizic pe care vrem să-l obținem. Presiunea poate fi exercitată cu arătătoarele, palmele sau degetele mari.
Presopunctura pentru dureri de cap și stres
Știm deja că presopunctura este eficientă în ameliorarea durerii. Poate această practică să reducă cu adevărat stresul? Există studii foarte interesante pe această temă, care ne vorbesc despre beneficii specifice.
De exemplu, s-a demonstrat că această tehnică reduce anxietatea înainte de operație, potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Institutul de Științe Medicale Sanjai Gandhi (India).
Prin urmare, merită să ne antrenăm încetul cu încetul pentru a reduce stările de stres și anxietate. Iată cum putem să ameliorăm durerile de cap și stresul cu presopunctura, în 30 de secunde!
Masați tâmplele
Tâmplele sunt situate pe părțile laterale ale capului, la nivelul sprâncenelor.
- Pentru a ști mai exact unde se află, plasați degetele mari pe partea exterioară a sprâncenelor și mișcați-le aproximativ un centimetru și jumătate spre zona capului.
- După ce le-ați localizat, apăsați ușor și masați tâmplele simultan, în sens invers acelor de ceasornic. Acest masaj se poate face până la un minut, respirând profund.
Părțile interioare ale sprâncenelor
Chiar deasupra podului nasului, există două puncte de presiune care pot ajuta la ameliorarea durerilor de cap și a tensiunii. În acest caz, nu este recomandat să aplicați prea multă presiune, deoarece poate provoca o senzație de disconfort. În mod ideal, masați zona cu degetele arătătoare timp de 30 de secunde.
Articulația mâinii
Găsiți locul unde degetul mic și încheietura mâinii se întâlnesc și aplicați o presiune constantă timp de aproximativ 30 de secunde. Aplicați aceeași presiune pe ambele încheieturi pentru a scăpa de durerile de cap.
Recomandăm și: 4 moduri simple și eficiente de ameliorare a durerii de cap sinusale
Pentru relaxare totală
Dacă vreți să vă relaxați total, să eliminați stresul și să scăpați de durerea de cap, aplicați presiune la punctul de întâlnire dintre degetul mare și arătător. Aplicați presiune timp de 30 de secunde și repetați același proces la cealaltă mână.
Presopunctura piciorului
Punctele de presiune de pe picioare sunt conectate cu organele corpului. Pentru a le stimula și a ameliora durerile de cap, exercitați o oarecare forță asupra zonei dintre degetul mare și al doilea deget.
- Folosiți degetul mare (al mâinii) și apăsați pe partea superioară a piciorului timp de 30 de secunde sau un minut. O altă opțiune pentru a ameliora durerea de cap și stresul prin presopunctură este să apăsați pe arcul tălpii. Apăsați timp de 30 de secunde pe ambele picioare.
Citiți mai mult: Omega 3 pentru durerile de cap: o nouă descoperire
Presopunctura la baza craniului
Acest punct este folosit pentru a calma cele mai puternice dureri de cap. Pentru a face acest lucru, degetele arătătoare trebuie plasate la baza craniului și la un centimetru unul de celălalt în lateral. Trebuie aplicată presiune pe aceste două puncte. Masați-le ușor timp de 30 de secunde sau un minut.
Presopunctura poate fi utilă și eficientă în ameliorarea durerilor de cap ocazionale asociate cu stresul. Totuși, dacă aceste stări durează mult timp și ne limitează calitatea vieții, trebuie să mergem la medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Agarwal A, Ranjan R, Dhiraaj S, et al. Acupressure for prevention of pre-operative anxiety: a prospective, randomised, placebo controlled study. Anaesthesia. 2005; 60: 978-981. https://doi.org/10.1111/j.1365-2044.2005.04332.x
- Díaz Marín J, Molina Hurtado J. Efectos de un programa de arte – terapia basado en la técnica de acupresión de tapas en el estrés postraumático de socorristas de La Virginia (Colombia). Pereira (Colombia): Universidad Tecnológica de Pereira, 2009.
- Dols G. Aplicaciones clínicas en los trastornos músculo-esqueléticos. Barcelona, España: Paidotribo, 2002.
- Lozano López C, Mesa Jiménez J, de la Hoz Aizpurúa J, Pareja Grande J, Fernández de las Peñas C. Eficacia de la terapia manual en el tratamiento de la cefalea tensional. Una revisión sistemática desde el año 2000 hasta el 2013. Neurología. 2016; 31(6): 357-369.
- Marx S. La salud está en tus manos: Las mejores técnicas de acupresión para sentirte bien. Madrid: EDAF, 2008.
- Moreno Utkina A. Aplicación de la acupresión en el tratamiento de trastornos y lesiones musculoesqueléticas. Guía de aplicación. Guayaquil: Pontificia Universidad Católica de Ecuador, 2011.
- Santiago-Vasco M, Béjar-Poveda C. Metaanálisis sobre los efectos de la acupresión durante el parto. Matronas Prof. 2017; 18(2): 60-67.
- Ocampo S, Carrillo P. Tratamiento de las cefaleas con acupuntura. Acta Med Cent. 2018; 12(4): 496-505.
- Rivera Caravaca J, Carrión Martínez A, Conesa Fuentes M. ¿Es el masaje efectivo para reducir el dolor lumbar ocupacional de las enfermeras? Evidentia: Revista de enfermería basada en la evidencia. 2017; 14(14): https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6376674
- Ramezani I, Somayeh L, et al. Effects of LI4 Acupressure on Post-cesarean Section Pain. International Journal of Health Studies. 2016; S.l: doi: http://dx.doi.org/10.22100/ijhs.v2i2.138.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.