Logo image
Logo image

Priapismul: cum se tratează erecția continuă și dureroasă?

5 minute
Deși menținerea erecției pentru o anumită perioadă de timp este de dorit din punct de vedere al funcționării sexuale, atunci când erecția durează prea mult, poate fi dureroasă. Aflați totul despre priapism!
Priapismul: cum se tratează erecția continuă și dureroasă?
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 14 ianuarie, 2024

Priapismul se caracterizează printr-o erecție permanentă, nu întotdeauna complet rigidă și uneori dureroasă. Poate apărea din cauza obstrucției fluxului venos sau excesului de flux sanguin arterial. Cauzele pot fi asociate cu medicamente pentru tratamentul disfuncției erectile, consumul de alcool sau droguri sau anumite patologii și leziuni.

Deși este rar, în anumite cazuri constituie o urgență care necesită o îngrijire imediată. Dacă nu este tratat în timp util, poate duce la disfuncție erectilă permanentă.

Ce este priapismul?

Priapism se numește erecție care depășește patru ore. Poate fi legat de stimularea sexuală, dar nu este întotdeauna cazul. Acest termen provine de la un zeu din mitologia greacă: Priapus, fiul lui Dionysos și al Afroditei. Potrivit legendei, Priap s-a născut cu un penis uriaș. Era considerat simbolul fertilității sau al sexualității masculine.

Priapismul nu este o afecțiune foarte frecventă. Apare mai des la bărbații cu vârsta peste 30 de ani, deși se poate manifesta și la copiii care suferă de drepanocită.

Incidența sa este estimată la 1,5 cazuri la 100.000 de oameni pe an. La bărbații peste 40 de ani, incidența crește puțin, ajungând la 2,9 cazuri la 100.000 de persoane.

Potrivit unor investigații, această problemă s-a înmulțit în ultimii ani din cauza utilizării excesive sau inadecvate a medicamentelor pentru tratamentul disfuncției erectile, precum sildenafilul.

Tipuri și simptome

Simptomele priapismului variază în funcție de tip. În acest sens, poate fi ischemic sau non-ischemic.

1. Priapism ischemic

Priapismul ischemic, numit și priapism veno-ocluziv sau cu flux scăzut, este cel mai frecvent tip. Cauza sa este incapacitatea sau dificultatea sângelui venos de a părăsi penisul din pricina unei obstrucții sau unei probleme de contracție a mușchilor netezi.

Fluxul de sânge arterial este și el redus, ceea ce poate duce la ischemia corpurilor cavernoși (de unde și numele). Poate duce la fibroză, deoarece sângele acumulat își pierde oxigenarea și acidoza este mai mare.

Simptomele priapismului ischemic includ următoarele:

Some figure
Medicamentele pentru disfuncția erectilă au crescut incidența priapismului.

2. Priapism non-ischemic

Numit priapism cu flux mare, acest tip este mai puțin frecvent. Spre deosebire de precedentul, apare din cauza excesului de sânge care curge în corpurile cavernoase. Poate apărea ca urmare a unei traume. Pentru că sângele care se acumulează este bogat în oxigen, nu există riscul de ischemie.

Simptomele sale includ următoarele:

  • Erecție prelungită
  • Axul penisului nu este complet rigid
  • Este mai puțin dureros

Cauzele priapismului

Priapismul este secundar unei alterări a mecanismelor hemodinamice care contribuie la scăderea volumului sanguin din corpurile cavernoase sau detumescence. Problema poate fi legată de vase de sânge, mușchi sau nervi.

Patologii

Priapismul recurent apare frecvent la bărbații cu siclemie și, într-o măsură mai mică, cu alte afecțiuni ale sângelui: leucemie, mielom multiplu și talasemie.

Printre patologiile care pot fi asociate cu priapismul se numără și următoarele:

  • Cancer de penis, vezică urinară, prostată sau rect
  • Boli neurologice: encefalopatie, scleroză multiplă
  • Patologii infecțioase: oreion, malarie
  • Inflamații: prostatită și tromboflebită
  • Alte afecțiuni: gută, amiloidoză, boala Fabry

Medicamente

Priapismul poate fi un efect secundar al unor medicamente utilizate pentru tratarea diferitelor patologii și tulburări. În acest sens, studiile menționează următoarele:

  • Diluanți ai sângelui, cum ar fi warfarina și heparina
  • Alte medicamente utilizate în tratamentul disfuncției erectile
  • Anxiolitice, antidepresive și medicamente pentru tulburări psihotice
  • Androgeni și alți hormoni: testosteron, hormon de eliberare a gonadotropinei
  • Injectarea substanțelor vasoactive: este evidențiată în studii ca fiind una dintre principalele cauze ale priapismului
  • Antihipertensive, inclusiv antagoniști de calciu, care pot provoca un efect veno-ocluziv (și alfa-blocante)

Citiți mai mult: Medicamentele și disfuncția erectilă: o legătură?

Leziuni

Leziunile penisului, perineului sau pelvisului provoacă fistule și un flux anormal de sânge arterial către corpul cavernos. În plus, leziunile măduvei spinării pot afecta mecanismele de erecție, determinând pierderea reflexului bulbocavernos.

Alte cauze

Alte probleme care pot cauza priapism sunt:

  • Consumul excesiv de alcool
  • Consumul de droguri, cum ar fi cocaina și heroina
  • Mușcăturile de păianjen și alte arahnide, cum ar fi scorpionii

Diagnosticul și tratamentul priapismului

Pentru a diagnostica priapismul, medicul va analiza simptomele. De exemplu, în priapismul ischemic, erecția este dureroasă. De asemenea, pacientul poate fi agitat. La pacientul non-ischemic, penisul este într-o stare de erecție incompletă.

Medicul va folosi gazometria pentru a afla dacă spațiul cavernos este umplut cu sânge arterial sau venos și dacă există sau nu hipoxie și acidoză. Acesta poate folosi și ecografia Doppler sau arteriografia selectivă.

Deși scopul tratamentului este similar în ambele forme, mecanismele de acțiune diferă. Cazurile veno-ocluzive sau ischemice necesită acțiune imediată și măsuri invazive.

Pentru a favoriza fluxul sanguin din corpurile cavernoase, se poate administra un analgezic puternic, împreună cu aplicarea de gheață. Se administrează și terbutalină subcutanată.

Dacă tumescența persistă, se va face o aspirație printr-o puncție în porțiunea distală a unui corp cavernos. Lichidul se drenează până când iese sânge arterial roșu aprins.

Daca sângele nu iese, se vor face spălări cu ser fiziologic. Dacă erecția reapare, pe lângă o nouă aspirație, se va injecta intracavernos un agonist alfa-adrenergic. Dacă erecția persistă mult timp, se recomandă deschiderea fistulelor.

În unele cazuri de priapism non-ischemic, tratamentul nu este necesar, deoarece nu există complicații. Se poate apela la reducerea fluxului prin embolizare selectivă sau alte proceduri.

Descoperiți: Terapia sexuală pentru problemele de erecție

Some figure
Priapismul ischemic necesită intervenție urgentă.

Când să mergeți la medic?

Uneori, priapismul dispare de la sine, dar poate constitui și o urgență medicală. În funcție de severitate, poate genera sechele, cum ar fi disfuncția erectilă permanentă.

Dacă o erecție durează câteva ore, mergeți imediat la un centru de îngrijire de urgență. Medicul va stabili ce tip de priapism este și ce acțiuni sunt necesare.

Dacă aceste episoade sunt recurente, aveți nevoie de un tratament de prevenție. Medicul poate recomanda renunțarea la anumite medicamente. Evitați consumul de droguri și alcool.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Altman A, Seftel A, Brown S, Hampel N. Cocaine associated priapism. J Urol. 1999; 161: 1817-1818.
  • Aoyagi T, Hayakawa K, Miyaji K, Ishikawa H, Hata M. Sildenafil induced priapism. Int J Impot Res. 2001; 13: 357-359.
  • Bschleipfer T, Hauck E, Diemer T, et al. Heparin-induced priapism. Int J Impot Res. 2001; 13: 357-359.
  • Bugarín González R, Casais Gude J, Alonso López C, et al. Priapismo. JOUR Medicina Integral. 2002; 40(8); 338 – 342.
  • Capua Sacoto C, Lujan Marco S, Morales Solchaga G,  et al. Cáncer de pene: Nuestra experiencia en 15 años. Actas Urol Esp. 2009;  33(2): 143-148.
  • Eland I, Van der Lei J, Stricker B, Sturkenboom M. Incidence of priapism in the general population. Urology. 2001; 57: 970-972.
  • Madrid F, Díez A, Madrinero C, Rivas J, Delgado M, García J. Priapismo secundario a la administración de testosterona en el tratamiento de la pubertad retardada. Arch Esp Urol. 2001; 54; 703-705.
  • Miguélez E, Rodríguez L, Sáenz I. Priapismo. Actualización en Andrología. 1998; 24: 17-32.
  • Pagà Carbonell J, Peri L. Priapismo de alto flujo y larga evolución: Presentación de un caso y propuesta de algoritmo diagnóstico y tratamiento. Actas Urol Esp. 2005;  29(7): 708-710.
  • Zúñiga P, Martínez C, González L, Rendón D et al. Sickle cell disease: A diagnosis to keep in mind. Rev. chil. pediatr.  2018;  89(4): 525-529.
  • Rodríguez, R., Et al. (2015). Priapismo. Actas Urol Esp vol.29 no.10. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0210-48062005001000008

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.