Logo image
Logo image

Prima dragoste a copiilor: de ce este importantă?

5 minute
Prima dragoste a copiilor poate apărea în jurul vârstei de 4 sau 5 ani și îi poate ajuta în procesul de socializare. Îți spunem ce ar trebui să știi despre asta!
Prima dragoste a copiilor: de ce este importantă?
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz

Scris de Elena Sanz
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă ai un copil preșcolar, s-ar putea să vină acasă într-o zi susținând că este îndrăgostit de un prieten sau coleg de clasă. Poate chiar să-ți spună că sunt iubiți. Aceasta este prima dragoste a copiilor.

Această știre te poate lua prin surprindere, te poate alarma sau te poate face să zâmbești. Cu toate acestea, prima dragoste a copiilor este mai importantă decât ai putea crede; prin urmare, este indicat să știi cum să acționezi când va veni momentul.

Nu vorbim despre acea primă dragoste din adolescență pe care tinerii o experimentează după pubertate, ci despre acea dragoste din copilărie pe care micuții de patru sau cinci ani pretind că o simt pentru unul dintre semenii lor. Acesta este un fenomen larg răspândit și unul prin care trec majoritatea copiilor. Este, de fapt, o piatră de hotar relevantă în socializarea ulterioară.

Cum este prima dragoste a copiilor?

Some figure

Prima dragoste a copiilor apare în jurul vârstei de 4-5 ani. În general, este vorba despre un coleg de școală sau un prieten întâlnit des. Spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu adolescenții și adulții, dragostea la copii nu are nici un tip de componentă sexuală, ci ia naștere din sentimentul de plăcere produs de acea persoană.

Când celui mic îi place să petreacă timpul cu un partener, când împart gusturile și se distrează împreună, poate ajunge să definească acest lucru drept dragoste; dar, în realitate, este pur și simplu vorba despre o companie deosebit de plăcută. Dragostea nu se va manifesta dincolo de joc, o ținere de mână sau un sărut nevinovat.

Cu toate acestea, prima dragoste are o mare relevanță în procesul de socializare; indică faptul că cel mic dobândește abilități sociale, învață să se conecteze și începe să înțeleagă lumea din jurul lui.

Citește și: 4 diferențe de parenting între băieți și fete

De unde vin aceste prime iubiri?

Deși poate fi surprinzător că un copil atât de mic pretinde că este îndrăgostit sau că are un „iubit”, acest lucru are sens în lumina stadiului de dezvoltare prin care trece. Până în acest moment, lumea lui socială și emoțională s-a redus practic la nucleul familial; când începe școala, cercul social se lărgește.

Astfel, dacă cel mic pretinde că este îndrăgostit, acest lucru indică faptul că avansează în procesul de socializare și adaugă noi oameni semnificativi în viața lui. Pe de altă parte, în această etapă se descoperă ca băiat sau fată și începe să simtă interes și curiozitate față de sexul opus.

În plus, copilăria este o etapă de explorare și joacă. Prin joc, copiii imită adulții și exersează multe abilități. Acasă, copiii observă relația dintre părinți și se uită la alte tipuri de legături romantice pe care le au unchii, bunicii, verii și frații mai mari. Astfel, își modelează propria idee despre cuplu și o pot reproduce împreună cu semenii lor.

De multe ori, adulții chiar încurajează acest lucru, întrebându-i pe cei mici dacă au deja un iubit sau o iubită sau dacă acel prieten special este partenerul lor. În acest fel, primele iubiri ale copiilor constituie un fel de joc simbolic care contribuie la învățarea despre relațiile umane.

Cum să acționezi când te confrunți cu prima iubirea copiilor?

Some figure

Pentru copii, prima lor dragoste este importantă. Reacția părinților la aceasta îi poate marca pozitiv sau negativ. Astfel, îți oferim câteva recomandări pentru a acționa în acest sens.

Acționează calm și natural

Dacă cel mic vine și îți spune că este îndrăgostit, stai calm și încearcă să nu fii alarmat sau șocat. Este o parte normală a dezvoltării și, pentru copii, dragostea nu are aceleași conotații ca pentru adult. Tratează situația în mod natural.

Permite și încurajează exprimarea emoțională

Deși poate fi amuzant, pentru copilul tău este un sentiment important pe care a decis să-l împărtășească cu tine. Prin urmare, nu-l subestima sau diminua. Dimpotrivă, roagă-l să-ți spună mai multe, permite-i să exprime ce simte și ceea ce înțelege prin iubire.

De asemenea, amintește-ți că, spunându-ți, ți-a oferit un semn de încredere și este esențial să nu-l trădezi. Astfel, nu discuta cu alte persoane fără permisiunea copilului tău, deoarece acesta se poate simți umilit sau ridiculizat.

Nu te băga

Poți fi tentat să intervii, fie într-o direcție, fie în alta. Unii părinți vor încerca să-l facă pe copil să nu mai spună că este îndrăgostit, să-l corecteze sau chiar să-l împiedice să petreacă timpul cu acel partener. Alții, pe de altă parte, se pot implica excesiv pentru a încuraja această aventură copilărească.

În niciun caz nu este o atitudine adecvată. Cel mai bun lucru este să îi permiți copilului să exploreze, să trăiască și să experimenteze fără a interfera cu dezvoltarea acestei presupuse pasiuni. Rolul părinților trebuie să fie pur și simplu unul de îndrumare și sprijin.

Profită de ocazie pentru a discuta câteva aspecte importante

Această primă iubire poate duce la o conversație despre câteva aspecte importante, precum consimțământul. Îi poți explica copilului tău că nu ar trebui să oblige pe nimeni să-i arate afecțiune, așa cum nici el nu este obligat să facă ce nu vrea.

De asemenea, poți vorbi despre manifestările de iubire care corespund fiecărei etape pentru a lămuri că anumite comportamente pe care le poate observa la părinți, unchi sau frați mai mari nu sunt potrivite copiilor.

Citește și: Copilul nu vrea să se tundă: 9 sfaturi pentru a depăși frica

Acceptă cu empatie prima dragoste a copiilor

Pe scurt, prima dragoste a copiilor nu ar trebui să te îngrijoreze. Sarcina ta va fi să-ți însoțești copilul în acest proces (care poate dura doar câteva zile) și să-l ajuți să-și înțeleagă și să-și gestioneze emoțiile.

În concluzie, nu râde de mărturisirea lui, permite-i să-și împărtășească sentimentele și sprijină-l dacă acea „infatuare” (sau sfârșitul ei) ajunge să-l afecteze într-un mod negativ.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Amaya Aguirre, G. (2015). ¿ Existe el amor entre niños y niñas que tienen cuatro y cinco años de edad? (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de la Ciudad de México: Colegio de Ciencias y Humanidades: Licenciatura en Promoción de la Salud).
  • Villalobos Guevara, A. M. (1999). Desarrollo psicosexual. Adolescencia y salud1(1), 73-79. Disponible en: https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?pid=S1409-41851999000100011&script=sci_arttext

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.