Primele simptome ale perimenopauzei
Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López
Experimentarea primelor simptome ale perimenopauzei nu înseamnă că viața ta s-a terminat, ci doar că ai intrat într-o nouă etapă. Dar care sunt primele simptome?
În primul rând, trebuie să știi că există o diferență între menopauză și perimenopauză (perioada climacterică) – unele femei le confundă. Sunt cu siguranță înrudite, dar diferite. Citește mai departe pentru a afla o mulțime de informații interesante!
Menopauză și perimenopauză (perioada climacterică)
Menopauza este dispariția definitivă a menstruației după o perioadă de aproximativ 12 luni fără sângerări vaginale. Este rezultatul opririi funcției ovariene. Vorbim despre menopauză timpurie dacă acest proces apare înainte de 40 de ani.
În schimb, perioada climacterică este perioada de tranziție de la viața reproductivă la viața non-reproductivă, conform cercetărilor medicale. Literatura de specialitate evidențiază și alte caracteristici:
- Menopauza apare la 12 luni după ultima menstruație spontană și marchează sfârșitul vieții fertile a femeii.
- Perioada climacterică este perioada de scădere a capacității de reproducere la bărbați și femei, culminând cu menopauza în cazul femeilor.
Îți recomandăm:
Menopauza prematură
Definițiile menopauzei premature provoacă multe confuzii, deoarece comunitatea medicală nu pare să fie de acord asupra unui anumit termen. Unele studii utilizează „menopauză prematură” și „insuficiență ovariană” interschimbabil și le definesc astfel:
„Încetarea ovulației și a funcțiilor ovariene endocrine la femeile cu vârsta sub 40 de ani”
Reține faptul că termenul „insuficiență ovariană” a fost inventat în 1942 de Fuller Albright – considerat tatăl endocrinologiei. A fost prima dată când cineva a menționat acest fenomen. Alte reviste științifice menționează, de asemenea, diferiți termeni pentru a se referi la încetarea funcției ovarelor.
Potrivit lui Muntané, cercetător în domeniul sănătății, putem spune că „perimenopauza” este:
„Perioada vieții de dinainte de menopauză, în care femeile suferă modificări biologice care pot duce la o serie de tulburări. Absența menstruației este una dintre manifestările externe ale acestor modificări metabolice. Pe plan intern, este sfârșitul ovulației “.
Chiar dacă termenii nu sunt prea exacți, există anumite semne utile pentru a determina dacă o persoană se confruntă sau nu cu premenopauza.
Primele simptome ale perimenopauzei
Nu se poate spune că există menopauză dacă menstruația unei femei nu dispare pentru cel puțin 12 luni consecutive. Este posibil să fi ajuns la premenopauză dacă observi unele dintre simptomele enumerate mai jos. Îți recomandăm să consulți un medic dacă acesta este cazul.
- Cicluri menstruale neregulate. Dacă menstruația întârzie mai mult de șapte zile sau se termină mult prea devreme, atunci ar trebui să iei în considerare o vizită la ginecolog.
- Probleme de somn alături de bufeuri, insomnie sau transpirație. Acestea pot fi pur și simplu consecința unei tulburări hormonale.
- Modificări fizice, cum ar fi creșterea în greutate, senzația de balonare, dureri de sâni, dureri de cap sau greață. Simptomele sunt similare cu sindromul premenstrual.
- Stare de spirit schimbată ca rezultat al dezechilibrelor hormonale. Poate că ești mai iritabilă decât de obicei și ai o perspectivă negativă despre viață la modul general; de multe ori crezi că lucrurile vor merge prost.
- Scurgeri de urină atunci când strănuți. Acest lucru înseamnă că este ceva în neregulă cu podeaua pelvină.
- Pierderea dorinței sexuale este legată și de dezechilibrul hormonal. Pot exista, de asemenea, uscăciune vaginală, lipsă de lubrifiere și mâncărime vaginală.
Citește mai mult:
Cum să abordăm primele simptome ale perimenopauzei?
A fi în perioada premenopauzală poate fi dificil de asimilat. Cu toate acestea, este un proces natural și nu trebuie să-ți fie frică de el. Intri pur și simplu într-o nouă etapă a vieții în care există o presiune mai mică. Totuși, există și anumite riscuri legate de sănătate cărora trebuie să le acorzi atenție după vârsta de 40 de ani, cum ar fi:
- Osteoartrita
- Cancerul ovarian, mamar sau uterin
- Apariția fibroamelor
- Mioamele
Consultă un medic specialist atunci când experimentezi primele simptome ale perimenopauzei, deoarece acesta poate face o analiză detaliată a istoricului familiei tale și poate alege cel mai bun tratament. De asemenea, poate atenua orice disconfort. Poate că nu ai nevoie decât de o nouă dietă personalizată.
În orice caz, dacă fumezi, încearcă să renunți și să adopți obiceiuri sănătoase. De asemenea, ia suplimente de vitamina D și calciu și petrece cel puțin câteva minute pe zi făcând exerciții fizice sau alergând.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Baena Antequera, M. J., & Vázquez Ramos, F. J. (2003). La actividad física y la menopausia precoz. Lecturas: Educación Física y Deportes.
- Gomez Fernandez, J. (2008). Hemorragia uterina disfuncional: diagnóstico y tratamiento. Clases de Residentes.
- López Villaverde, V., Flores Aznar, E., & Romeu Sarrió, A. (2015). INSUFICIENCIA OVÁRICA PRIMARIA (IOP) E INSUFICIENCIA OVÁRICA OCULTA (IOO). Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia.
- Piñeiro Chousa, F., Donís Otero, M., Ramos Ruiz, P. (1999). Menopausia y Climaterio. Protocolos de Obstetricia y Ginecología Para Atención Primaria.
- Rodríguez, R., Emilio, Z. D., Payá, B., & Obstetricia Y Ginecología, S. (2000). ASPECTOS PSICOLÓGICOS DEL CLIMATERIO. Jornadas Ginecologicas Del Levante Almeriense.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.