Probleme de sănătate la menopauză și cum să le eviți
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Menopauza apare, de regulă, în jurul vârstei de 50 de ani și este caracterizată în primul rând prin încetarea menstruației. Cu toate că ai tendința să nu acorzi mare importanță acestui aspect, te-ai gândit că aceasta este o perioadă în care pot apărea diverse afecțiuni? Pentru a nu avea probleme de sănătate la menopauză, fii atentă la semnalele corpului tău și învață să observi simptomele subtile.
În această perioadă, organismul nu mai produce atât de mulți hormoni estrogen și progesteron, lăsându-te vulnerabilă. Ascultă-ți corpul și învață să identifici semnalele de alarmă.
Probleme cu circulația sanguină
Diminuarea cantității de estrogen este principalul motiv pentru care apar problemele sistemului cardiovascular. Acest lucru se întâmplă deoarece estrogenul joacă un rol important în menținerea flexibilității pereților vaselor de sânge.
- Estrogenul îmbunătățește elasticitatea și contracțiile vaselor, ajutând la o bună circulație sanguină.
- Cu toate că este un element important pentru organism, specialiștii nu recomandă terapia hormonală de substituție.
Consultă medicul cardiolog pentru sugestii în ceea ce privește tratamentul. Acesta poate lucra alături de un ginecolog și un specialist în endocrinologie pentru a stabili terapia necesară.
Nu ezita să ceri ajutor de specialitate, mai ales dacă știi că ai un istoric familial de afecțiuni cardiovasculare.
Modificări ale glicemiei
Schimbările în secreția estrogenului și a progesteronului au un impact important asupra răspunsului celular la insulină. Din această cauză, nivelurile scăzute ale acestor hormoni duc la importante fluctuații în nivelul glucozei din sânge.
Dacă ai avut și în trecut probleme cu nivelul de glucoză, diabet sau pre-diabet, este important să-ți monitorizezi atent glicemia și să îți faci un set complet de analize de două ori pe an.
Dacă ai deja diabet, acordă o atenție deosebită nivelului glucozei, verificându-i nivelul de mai multe ori pe zi cu ajutorul glucometrului. Evită schimbările majore de dietă fără sfatul specialistului.
Este esențial să iei aceste măsuri pentru a nu avea probleme de sănătate la menopauză, luând în considerare faptul că în această perioadă ești mai predispusă la boli de inimă și vasculare.
Elasticitatea venelor și a arterelor este afectată, acestea devenind mai rigide, ceea ce poate duce la o creștere a tensiunii arteriale.
Creștere în greutate
Menopauza încetinește atât metabolismul, cât și digestia, ducând la creștere în greutate. Femeile care au multe kilograme în plus sunt mai predispuse la apariția problemelor cardiace, de la hipertensiune la atac de cord.
Menține-ți stilul de viață sănătos mai ales după 35 de ani și nu uita câteva repere de urmat:
- Mănâncă alimente cât mai sănătoase și naturale.
- Fă exerciții fizice 30 de minute în fiecare zi.
- Bea 2 litri de apă zilnic.
- Fă un set complet de analize la fiecare 6 luni.
Creșteri alarmante ale colesterolului
Un alt mod în care menopauza îți afectează sănătatea este prin creșterile bruște ale nivelului de colesterol din sânge. Iar acest lucru se întâmplă deoarece estrogenul are un impact direct asupra colesterolului, iar în lipsa acestui hormon nu vei mai putea ține sub control atât de ușor grăsimile din sânge.
- Discută cu medicul despre echilibrul hormonal și ce opțiuni ai la dispoziție.
- Chiar dacă nu te-a interesat până acum, discută cu medicul ginecolog despre ce analize ar trebui să ai în vedere la această vârstă.
Nivelurile crescute de colesterol pot provoca blocarea venelor sau a arterelor, ducând la apariția de vânătăi pe corp sau, mai grav, la atacuri de cord.
Modificări ale pulsului sau ale tensiunii arteriale
Ritmul cardiac poate fi afectat în această perioadă, făcând parte dintre cele câteva probleme de sănătate la menopauză. Și asta tot din cauza schimbărilor hormonale care cauzează blocaje în vasele de sânge, modificând astfel circulația.
Dacă știi că ai un istoric al bolilor de inimă sau vasculare, fii mai atentă în această perioadă la schimbările care se produc în organism. Consultă imediat un cardiolog dacă te simți amețită fără motiv sau simți palpitații.
Consultă medicul pentru orice probleme de sănătate la menopauză
Multe femei trec prin menopauză fără probleme și fără a experimenta dificultăți. Cu toate acestea, ar trebui să ții legătura cu câțiva medici, măcar pentru o consultație de rutină. Dacă totul este în regulă, poți sta liniștită că organismul tău funcționează normal.
- Primul medic pe care ar trebui să îl consulți este ginecologul, care te va ghida către măsurile ce trebuie luate pentru o stare bună de sănătate. Dacă nu sunt probleme, te poți relaxa pentru următorul an de zile.
- Ai în vedere și o programare la cardiolog dacă analizele de sânge au evidențiat colesterol crescut sau dacă sistemul tău circulator trebuie ținut sub control.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Berry, J. D., Dyer, A., Cai, X., Garside, D. B., Ning, H., Thomas, A., … Lloyd-Jones, D. M. (2012). Lifetime Risks of Cardiovascular Disease. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1012848
- Lobo, R. A., Davis, S. R., De Villiers, T. J., Gompel, A., Henderson, V. W., Hodis, H. N., … Baber, R. J. (2014). Prevention of diseases after menopause. Climacteric. https://doi.org/10.3109/13697137.2014.933411
- Hu, F. B., Grodstein, F., Hennekens, C. H., Colditz, G. A., Johnson, M., Manson, J. A. E., … Stampfer, M. J. (1999). Age at natural menopause and risk of cardiovascular disease. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.159.10.1061
- Ayers, B. N., Forshaw, M. J., & Hunter, M. S. (2011). The menopause. Psychologist. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(98)05352-5
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.