Logo image
Logo image

Produsele pentru igienă feminină sunt cu adevărat sigure?

4 minute
Pentru a evita riscurile în ceea ce privește igiena intimă, putem alege acele articole care sunt realizate din bumbac organic sau putem folosi alte opțiuni care nu conțin substanțe periculoase.
Produsele pentru igienă feminină sunt cu adevărat sigure?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Există mai mulți furnizori care ne oferă produse de igienă intimă. Cele mai cunoscute sunt tampoanele, absorbantele și săpunurile de igienă intimă, dar există și altele. Produsele pentru igienă feminină sunt cu adevărat sigure?

Aceste produse ușurează foarte mult viața femeilor. Evită murdăria, mirosurile puternice pe care le produce menstruația și multe alte neplăceri

Totuși, au existat mai multe probleme cu aceste produse și nu este exclus să apară și altele.

Puțină istorie

Some figure

 

Food and Drug Administration (FDA) și industria de igienă feminină au aflat că între sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, mai mult de 50 de femei americane au murit din cauza infecțiilor asociate cu utilizarea tampoanelor.

În acel moment, s-au făcut multe eforturi pentru a acoperi incidentele, iar companiile au făcut tot posibilul pentru a preveni declanșarea alertelor. Tampoanele ultra absorbante Rely de la Procter&Gamble au cauzat cele mai multe probleme.

În anul 1975, P&G a admis printr-o declarație publică că unele produse ar putea conține agenți dăunători sănătății și că utilizarea lor ar putea modifica compoziția chimică a organelor genitale feminine, ducând la infecții și alte probleme.

După ani de luptă, aceste produse au fost eliminate de pe piață în 1980. Cu toate acestea, au lăsat în urmă o listă lungă de femei cu histerectomie, infertilitate, etc.

Citiți mai mult: Igiena intimă feminină: ce trebuie să știi

Produsele pentru igienă feminină sunt cu adevărat sigure? Clarificare

Compoziția tampoanelor din trecut era cea mai probabilă cauză a acestor probleme. Unele fibre favorizau înmulțirea bacteriilor mai ușor și mai rapid. Fără să-și dea seama, femeile au contractat boli care, în unele cazuri, s-au dovedit a fi letale.

Compoziția produselor a evoluat mult. În prezent, acele materiale nu mai sunt utilizate.

Cu toate acestea, profităm de ocazie pentru a menționa produsele de igienă intimă trebuie schimbate des. Nu este indicat să păstrăm un tampon mai mult de 4 ore, mai ales dacă fluxul de sânge este abundent. Aceeași recomandare este valabilă și la, deși în acest caz durata de utilizare poate fi puțin mai lungă.

Explicația este foarte simplă. Vaginul femeii este acoperit de o mucoasă și nu de piele, ceea ce facilitează răspândirea microorganismelor în restul corpului.  Cu cât lăsăm produsul mai mult în corp, cu atât vor apărea mai multe bacterii. Acesta este un fapt inevitabil.

Există și acum îngrijorare

Peste 38.000 de tone de pesticide sunt pulverizate pe 14,4 milioane de acri de bumbac convențional în fiecare an. Bumbacul este componenta principală a acestor produse și este supus unui proces de albire cu clor. Unii cercetători afirmă că apar substanțe chimice toxice, cum ar fi hidrocarburile clorurate. Acestea sunt substanțe foarte toxice.

Cu toate acestea, produsele de igienă intimă, la fel ca medicamentele, sunt supuse unor controale stricte de calitate. Aceste tipuri de teste sunt efectuate de entități din afara companiei care finanțează produsul, astfel încât rezultatele să nu poată fi falsificate.

Glifosat în produsele de igienă feminină

Glifosatul este un erbicid care a fost clasificat de Organizația Mondială a Sănătății drept „posibil cancerigen pentru oameni”.

O echipă de cercetători de la Universitatea Națională din La Plata, condusă de Damián Marino, a constatat că 85% din produsele de igienă feminină ar putea fi contaminate cu glifosat.

Argentina este una dintre țările cu cele mai mari probleme de contaminare a produselor care ar trebui să fie sterile. „Raportul ne-a surprins”, a spus dr. Medardo Ávila Vázquez, unul dintre cei care se ocupă de studiu.

Ne-am concentrat atenția asupra prezenței glifosatului în alimente, dar nu credeam că produsele pe care le folosim în toate spitalele și centrele de sănătate din țară pentru a vindeca pacienții sunt contaminate cu un produs cancerigen. Autoritățile trebuie să dea un răspuns imediat cu privire la această situație.

Dacă sunteți îngrijorate, încercați să obțineți produse de igienă intimă fabricate în afara zonelor de risc. Cu cât marca este mai cunoscută, cu atât va avea mai multe garanții sanitare.

Există alternative de igienă feminină?

Some figure

 

În prezent, ultimul lucru pe care ar trebuie să-l facem este abandonarea acestor produse. Trebuie doar să alegem furnizorii care oferă cele mai mari garanții. Vă prezentăm câteva alternative sigure:

  • Produsele din bumbac organic , cupele menstruale sau lenjeria menstruală pot fi câteva opțiuni.

Cel mai important lucru pentru îngrijirea zonei intime este menținerea intactă a florei bacteriene naturale care protejează vaginul. Spălați-vă cel puțin o dată pe zi cu apă și săpun neutru. Acest lucru vă poate ajuta să mențineți pH-ul stabil și să vă asigurați că flora vă protejează împotriva microorganismelor infecțioase.

Citiți mai mult: Mituri și concepții greșite privind menstruația

Concluzie: produsele pentru igienă feminină

La fel ca medicamentele, produsele de igienă intimă s-au îmbunătățit în timp. Important este să le folosim corect. Dacă nu aveți încredere în ele, puteți încerca oricare dintre alternativele menționate mai sus.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Shehin, S. E., Jones, M. B., Hochwalt, A. E., Sarbaugh, F. C., & Nunn, S. (2003). Clinical safety-in-use study of a new tampon design. Infectious Disease in Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1080/10647440300025504

Schlievert, P. M., Nemeth, K. A., Davis, C. C., Peterson, M. L., & Jones, B. E. (2010). Staphylococcus aureus exotoxins are present In Vivo in tampons. Clinical and Vaccine Immunology. https://doi.org/10.1128/CVI.00483-09

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.