Proprietățile, contraindicațiile și beneficiile ortosifonului
 

Proprietățile, contraindicațiile și beneficiile ortosifonului

Ortosifonul este folosit în medicina alternativă pentru a stimula eliminarea lichidelor și a grăsimilor. Funcționează?
Proprietățile, contraindicațiile și beneficiile ortosifonului
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ortosifonul, cunoscut și sub numele de mustață de pisică, este o plantă erbacee cu denumirea științifică Orthosiphon aristatus. De obicei, crește în solurile din sudul Chinei, Asia de Sud-Est și Australia. Cu toate acestea, a fost introdus și în unele regiuni din America Centrală și nordul Americii de Sud. Aparține familiei labiatae sau lamiaceae, din care face parte și busuiocul. Care sunt beneficiile ortosifonului?

În țările de origine, această specie este folosită în scopuri ornamentale datorită florilor albe frumoase. Se folosește și sub formă de ceai sau extracte în diverse scopuri medicinale. De data aceasta, vă spunem care sunt principalele sale utilizări, ce spun dovezile și care sunt contraindicațiile.

Utilizările și beneficiile ortosifonului

Frunzele de ortosifon sunt folosite adesea pentru a face ceai. De fapt, acest ceai este cunoscut pe piață ca Java. Este important de reținut că alte părți ale plantei au componente toxice. Prin urmare, nu sunt comestibile.

În orice caz, dovezile privind siguranța și eficacitatea acestei plante sunt încă limitate. Nu este un tratament de primă linie și trebuie utilizat cu prudență. Să vedem care sunt cele mai frecvente utilizări ale ortosifonului!

Diuretic

După cum se menționează într-un articol publicat în Journal of Medicinal Food , ortosifonul are proprietăți diuretice care sunt folosite pentru a stimula eliminarea lichidelor și a combate inflamația. Substanțele cunoscute sub numele de sinensetină și tetrametoxi-flavone sunt responsabile de acest efect.

Probleme cu vezica urinară

Datorită capacității sale de a stimula fluxul de urină, se crede că extractele din această plantă ajută la curățarea vezicii urinare. De fapt, este un remediu popular pentru afecțiuni precum cistita. Într-un studiu pe șoareci publicat în Phytomedicine, ortosifonul a fost de ajutor în lupta împotriva infecției vezicii urinare și sistemului urinar.

Femeie care trebuie să profite de beneficiile ortosifonului

Diabet

Ceaiul Java nu este un tratament de primă linie pentru diabet. Cu toate acestea, dovezile sugerează că poate avea un efect hipoglicemiant care ajută la reducerea nivelurilor ridicate de glucoză. Este important să-l folosiți cu moderație, doar ca plan preventiv. În cazul în care luați medicamente pentru diabet, este mai bine să evitați consumul de ceai Java.

Pierdere în greutate

În medicina populară, ortosifonul este considerat un ingredient util pentru „arderea grăsimilor”. Cu toate acestea, până în prezent, nu există studii sau referințe științifice care să susțină acest efect. Dimpotrivă, s-a clarificat că ceaiul nu servește la arderea rezervelor de grăsime. Chiar și așa, pare a fi un supliment ideal pentru a pierde în greutate.

În Planta Medica, s-a raportat că extractul etanolic din frunze a ajutat la reducerea creșterii în greutate. A fost util chiar și pentru a scădea nivelurile ridicate de colesterol și trigliceride. În ciuda acestor rezultate, sunt necesare mai multe cercetări.

Deocamdată, efectele plantei se explică prin calitățile ei diuretice. Stimulând eliminarea lichidelor, ajută și la reducerea kilogramelor în plus. Totuși, acest lucru se întâmplă numai atunci când extractul este folosit în cadrul unei diete sănătoase și al unui plan de exerciții fizice.

Alte beneficii posibile ale ortosifonului

Prin tradiție, acestei plante i s-au dat și alte utilizări medicinale. În orice caz, trebuie avut în vedere că acestea sunt utilizări care nu au fost suficient investigate, precum următoarele:

Efecte secundare și contraindicații ale ortosifonului

Ceaiul Java este considerat sigur atunci când este consumat pe cale orală, cu moderație, timp de până la 8 săptămâni. Cu toate acestea, există persoane care pot avea următoarele reacții adverse:

  • Dureri de stomac
  • Greață și vărsături
  • Ameţeală

De asemenea, trebuie avut în vedere că planta și derivatele ei sunt contraindicate în următoarele cazuri:

  • Sarcină și alăptare
  • Insuficiență renală
  • Boală cronică de inimă
  • Dispepsie
  • Copii
  • Persoane care iau medicamente

În ceea ce privește cel din urmă caz, este esențial de luat în considerare că poate provoca interacțiuni dacă este consumată concomitent cu medicamente pentru diabet, antihipertensive, litiu sau diuretice, printre altele. Ideal este sa consultați medicul sau farmacistul.

Femeie care își măsoară glicemia

Dozare și prezentări

Doza de ortosifon depinde de factori precum vârsta, sănătatea și scopul utilizării. Deocamdată, nu există linii directoare exacte care să determine cum ar trebui consumat. Este important să citiți eticheta suplimentului și să urmați instrucțiunile.

Capsulele pot fi luate în cantități de 2 până la 3 pe zi. În ceea ce privește extractul, se recomandă între 30 și 50 de picături. Dacă preferați ceaiul, optați pentru următoarea rețetă pentru a profita de beneficiile ortosifonului.

Ingrediente

  • 1 lingură de frunze de ortosifon (10 grame)
  • 1 cană de apă (250 mililitri)

Pregătire

  1. Puneți frunzele plantei într-o cană cu apă clocotită.
  2. Acoperiți băutura și lăsați-o să se odihnească timp de 10 minute.
  3. Consumați 1 cană pe zi.

Ce ar trebui să rețineți despre beneficiile ortosifonului?

Extractul de ortosifon și ceaiul sunt folosite ca adjuvanți pentru a stimula eliminarea lichidelor reținute. În plus, se crede că poate promova pierderea în greutate și atenua unele probleme de sănătate. Dovezile privind siguranța și eficacitatea acestuia sunt insuficiente. Prin urmare, trebuie utilizat cu grijă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ameer OZ, Salman IM, Asmawi MZ, Ibraheem ZO, Yam MF. Orthosiphon stamineus: traditional uses, phytochemistry, pharmacology, and toxicology. J Med Food. 2012 Aug;15(8):678-90. doi: 10.1089/jmf.2011.1973. Epub 2012 Jun 25. PMID: 22846075.
  • Sarshar S, Brandt S, Asadi Karam MR, Habibi M, Bouzari S, Lechtenberg M, Dobrindt U, Qin X, Goycoolea FM, Hensel A. Aqueous extract from Orthosiphon stamineus leaves prevents bladder and kidney infection in mice. Phytomedicine. 2017 May 15;28:1-9. doi: 10.1016/j.phymed.2017.02.009. Epub 2017 Feb 28. PMID: 28478807.
  • Lokman EF, Saparuddin F, Muhammad H, Omar MH, Zulkapli A. Orthosiphon stamineus as a potential antidiabetic drug in maternal hyperglycemia in streptozotocin-induced diabetic rats. Integr Med Res. 2019;8(3):173-179. doi:10.1016/j.imr.2019.05.006
  • Seyedan A, Alshawsh MA, Alshagga MA, Mohamed Z. Antiobesity and Lipid Lowering Effects of Orthosiphon stamineus in High-Fat Diet-Induced Obese Mice. Planta Med. 2017 May;83(8):684-692. doi: 10.1055/s-0042-121754. Epub 2016 Dec 19. PMID: 27992939.
  • Chung YS, Choo BKM, Ahmed PK, Othman I, Shaikh MF. A Systematic Review of the Protective Actions of Cat’s Whiskers (Misai Kucing) on the Central Nervous System. Front Pharmacol. 2020;11:692. Published 2020 May 13. doi:10.3389/fphar.2020.00692

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.