Proprietățile, valoare nutritivă și beneficiile laptelui de oaie
 

Proprietățile, valoare nutritivă și beneficiile laptelui de oaie

Vă vom arăta beneficiile consumului de lapte de oaie, precum și valoarea nutritivă a acestuia. Este un lichid de înaltă calitate care poate fi inclus în orice dietă.
Proprietățile, valoare nutritivă și beneficiile laptelui de oaie
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 23 septembrie, 2022

Laptele de oaie este un produs care are o calitate nutritivă ridicată. Poate fi inclus în dietă în mod regulat, alături de sau înlocuind laptele de vacă. Care sunt beneficiile laptelui de oaie pentru sănătate?

Nu uitați că produsele lactate sunt alimente care trebuie incluse regulat în dietă. De fapt, principalele ghiduri alimentare recomandă consumul a cel puțin câteva porții de lactate în fiecare zi. Acest lucru simplifică acoperirea necesarului de calciu și va ajuta la asigurarea unui aport adecvat de proteine.

Valoarea nutritivă a laptelui de oaie

Din punct de vedere nutrițional, trebuie menționat faptul că laptele de oaie oferă aproximativ 100 kcal la 100 ml. Are 5 g de carbohidrați și 5,6 g de proteine. Grăsimile sunt componenta majoritară la nivel de macronutrienți (6,3 g). În ceea ce privește profilul lipidic, majoritatea acizilor grași sunt de tip saturat.

În plus, laptele de oaie conține multe tipuri de micronutrienți esențiali. Oferă calciu, zinc, vitamina A, vitamina C, acid folic și sodiu. Din acest motiv, este un produs sănătos.

Beneficiile laptelui de oaie pentru sănătate

Beneficiile laptelui de oaie

În primul rând, vom vorbi despre efectul pozitiv al laptelui de oaie asupra funcționării masei slabe. Acest lucru se datorează concentrației sale de proteine cu valoare biologică ridicată. Acești nutrienți au toți aminoacizii esențiali și un scor excelent de digestibilitate. S-au dovedit a fi capabili să prevină dezvoltarea patologiilor complexe, cum ar fi sarcopenia.

Laptele de oaie este important pentru evitarea modificărilor matricei osoase, care pot crește riscul de a suferi fracturi. Este esențial în cazul femeilor care au ajuns la menopauză, deoarece osteoporoza este mai frecventă în acest stadiu al vieții. Pentru a o evita, optimizați consumul de vitamina D și calciu, așa cum arată un studiu publicat în Osteoporosis International.

Nu trebuie să uităm nici de necesitatea acoperirii necesarului zilnic de vitamina A pentru a preveni problemele legate de sănătatea ochilor. Cercetările publicate în revista Sub-Cellular Biochemistry confirmă acest lucru.

Laptele de oaie conține o cantitate semnificativă de vitamina A, așa că este perfect pentru a obține acest efect. Vorbim despre un element care accelerează vindecarea rănilor.

La femeile însărcinate, laptele de oaie poate fi un produs ideal, având în vedere aportul său de acid folic. Nevoia de acid folic crește în timpul sarcinii. De obicei, se administrează un supliment pentru a evita problemele la făt. Este importantă și adăugarea lui în dietă prin consumul de alimente proaspete.

Laptele de vacă este mai bun?

Este dificil să găsim răspunsul la această întrebare. Adevărul este că aceste alimente nu se exclud reciproc. Ambele pot fi consumate în mod regulat.

Sunt produse sănătoase cu densitate nutrițională ridicată. Concentrația proteinelor și profilul lipidic variază ușor, dar această modificare nu va determina schimbări semnificative.

Lapte de vacă proaspăt
Laptele de vacă și laptele de oaie se pot consuma alternativ. Nu este necesar ca unul să îl înlocuiască complet pe celălalt.

Beneficiile laptelui de oaie: un aliment cu o calitate nutritivă ridicată

Laptele de oaie este un aliment de o calitate excelentă, deci poate fi consumat cu regularitate. Desigur, trebuie să fiți atenți la porții. Este un aliment destul de energizant din cauza lipidelor. În cazul afectării echilibrului caloric zilnic, poate apărea o creștere progresivă în greutate.

Unele persoane nu răspund pozitiv la consumul de lapte la nivel gastrointestinal. Acest lucru este legat de modificări ale profilului microbiotei (pierdere a diversității bacteriene).

Dacă după ingerarea laptelui, aveți simptome deranjante, cel mai bine este să încercați un sortiment fără lactoză. De asemenea, vă puteți consulta cu un profesionist pentru a face teste de diagnostic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Weaver CM, Alexander DD, Boushey CJ, et al. Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta-analysis from the National Osteoporosis Foundation [published correction appears in Osteoporos Int. 2016 Aug;27(8):2643-6]. Osteoporos Int. 2016;27(1):367-376. doi:10.1007/s00198-015-3386-5
  • Saari JC. Vitamin A and Vision. Subcell Biochem. 2016;81:231-259. doi:10.1007/978-94-024-0945-1_9

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.