Logo image
Logo image

Recomandări pentru călătorii lungi

5 minute
Prevenția este esențială atunci când începi călătorii lungi. Ține cont de următoarele sugestii pentru a evita neplăcerile, a călători în siguranță și a face din călătoria ta o vacanță excelentă!
Recomandări pentru călătorii lungi
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Te atrag călătoriile lungi? Contrar a ceea ce cred unii oameni, nu trebuie să te plictisești la volan atunci când călătorești. Această alternativă are o mulțime de avantaje. Principalul este faptul că poți controla totul de la început până la sfârșit. În acest articol, îți vom oferi câteva recomandări pentru călătorii lungi, pentru a face ca experiența să fie cu adevărat plăcută!

Indiferent de distanță, condusul este mai ieftin și extinde posibilitățile de a cunoaște diferite rute. Deși cel mai bine este să pleci la drum cu un plan, poți improviza dacă apare vreun inconvenient sau dacă așa ai chef.

Alte avantaje ale călătoriei cu mașina sunt posibilitatea de a transporta cât de multe bagaje vrei, de a evita cozile din gări sau aeroporturi, de a te opri oricând dorești, de a te bucura de peisaj și de a avea mai multă libertate.

Recomandări pentru călătorii lungi

1. Planifică traseul

Când planifici în avans, reduci șansele ca ceva să meargă prost. După ce ai ales destinația, planifică distanțele și opririle pentru a întocmi o hartă rutieră. Include starea drumurilor pe care vei circula, benzinăriile, pensiunile și restaurantele.

2. Află care sunt legile în vigoare

Alege o aplicație de siguranță rutieră. Există programe utile cu hărți digitale și informații despre reglementările locale și legile de circulație. Poți găsi chiar și aplicații de traducere. Le poți descărca pe smartphone sau tabletă, astfel încât să le ai întotdeauna la îndemână.

Vezi și:

6 boli care apar când călătorești

3. Inspectează vehiculul

Asigură-te că anvelopele sunt în stare optimă (ia cu tine o roată de rezervă), verifică nivelul uleiului și programează o vizită la mecanic pentru a examina motorul și frânele. De asemenea, este important să acorzi atenție luminilor și ștergătoarelor de parbriz.

Pe lângă trusa de prim ajutor, pentru călătoriile lungi, trebuie să ai la îndemână o cutie cu instrumente pentru înlocuirea anvelopelor, conuri semnalizatoare, un stingător, o vestă reflectorizantă, o lanternă, un cric hidraulic și orice altceva ai nevoie pentru reparații minore.

Some figure
Nu uita să iei în considerare spațiul pentru valize, ținând cont de durata călătoriei.

4. Alege un copilot

Poți face călătorii lungi singur, dar cel mai bine este să ai un înlocuitor la volan atunci când ai nevoie de el. Rând pe rând, amândoi vă puteți odihni. Vei putea conduce cu atenție atunci când îți vine rândul.

5. Protejează-ți casa

Fii atent! Pentru a evita furtul din locuință, nu spune tuturor că vei călători. Este suficient să anunți pe cineva apropiat care poate urmări casa, hrăni animalul de companie și ridica plicurile din cutia poștală. Anunță o persoană de încredere despre plecare și, înainte de a pleca la drum, oferă-i instrucțiuni speciale ca să nu fii deranjat de apeluri telefonice pe drum.

6. Ține la îndemână elementele esențiale

Poți lua cu tine mai multe bagaje, dar nu este bine să ocupi prea mult spațiu în vehicul. Ceea ce nu trebuie să uiți sunt medicamentele, alimentele, articolele de igienă și îmbrăcămintea adaptată vremii.

7. Nu pleca fără odihnă

Traseele extinse și solicitante nu trebuie parcurse niciodată fără odihnă. Această recomandare se aplică atât pilotului, cât și copilotului. Dormi cel puțin 8 ore cu o noapte înainte, astfel încât epuizarea fizică să dispară. Atunci când călătorești în grup, cei care te însoțesc în mașină au sarcina de a ajuta la minimizarea stresului.

8. Oprește-te în anumite puncte

Traseul este mai suportabil dacă îl abordezi pe secțiuni. Un articol al Comisiei Europene a Automobilului afirmă că oboseala cauzată condusul excesiv provoacă somnolență, modifică percepția asupra mediului, agravează coordonarea psihomotorie, schimbă comportamentul și afectează capacitatea de răspuns, ceea ce ar putea duce la un accident .

9. Ia cu tine încărcătoare și telefoane suplimentare

Nu folosi telefonul mobil pe drum. Optează pentru aceasta în situații de urgență: de exemplu, pentru a comunica cu o platformă de remorcare. Ori de câte ori ai nevoie de telefon, folosește dispozitivul handsfree.

Sfaturi pentru șofatul pe distanțe lungi

Oricât de repetitiv ar părea, importanța odihnei este esențială pentru șofer. Profită de ocazie pentru a-ți întinde picioarele și a-ți relaxa mușchii la fiecare 2 sau 3 ore. Bea multă apă înainte de a începe călătoria și pe toată durata drumului. Alte sugestii sunt următoarele:

  • Ia cu tine actele mașinii, polița de asigurare, permisul de conducere, etc.
  • Ia în considerare rute alternative, în cazul în care ai nevoie de ele.
  • Evită să călătorești noaptea sau la orele la care vremea este fierbinte.
  • Nu consuma alcool, deoarece reprezintă un pericol pentru tine și ceilalți oameni de pe drum.
  • Dacă iei orice medicament, chiar dacă ai rețetă, ar trebui să fii conștient de efectele secundare.
  • Poartă îmbrăcăminte ușoară și încălțăminte confortabilă; fără tocuri înalte sau tălpi rigide, deoarece acestea îngreunează frânarea de urgență.
  • Nu consuma mese grele pentru a nu avea o digestie dificilă.
  • Distribuie bagajele în așa fel încât să nu perturbe comportamentul dinamic al mașinii. Nu lăsa bagaje libere în spatele mașinii, deoarece acestea pot provoca daune în caz de accident.

Vezi și:

Hodofobia sau frica de a călători

Some figure
A te opri pentru a te odihni și a profita de peisaj sunt avantajele utilizării mașinii în călătorii lungi.

Secretul călătoriilor lungi este previziunea

Emoția și aventura fac parte din ceea ce experimentezi în timpul călătoriilor lungi. Nu te lăsa afectat de lipsa de previziune. Alocă timpul necesar pentru a elabora un traseu provizoriu. Siguranța este cel mai important factor pentru a avea o vacanță liniștită. Ține cont de aceste recomandări pentru călătorii lungi!

Acum că știi sfaturile perfecte pentru a ajunge la destinație în siguranță, nu mai rămâne decât să-ți faci bagajele și să faci din acest drum o experiență de neuitat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • OMS. 10 datos sobre la seguridad vial en el mundo; 2017. https://www.who.int/features/factfiles/roadsafety/es/
  • Cifuentes P. El sueño y la fatiga al volante, peligro constante. Comisariado Europeo del Automóvil. Consultores en Seguridad Vial Filial Chile; 2020. https://www.iso-39001.cl/blog/63-el-sueno-y-la-fatiga-al-volante-peligro-constante

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.