Reducerea timpului petrecut pe mobil - 10 trucuri utile
Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López
Reducerea timpului petrecut pe mobil este o idee foarte bună dacă plănuiești să mergi în vacanță sau pur și simplu nu mai suporți stresul de zi cu zi. Nu este deloc întâmplător faptul că multe persoane decid să facă o „detoxifiere digitală”, închizându-și telefonul pentru cel puțin câteva ore. Obiectivul este simplu: îngrijirea sănătății mintale și emoționale.
Adevărul este că telefoanele mobile sunt solicitante. Acestea ne bombardează cu notificări de pe rețelele de socializare și cu mesaje de la serviciu, ceea ce ne împiedică să ne relaxăm. Deși ziua de lucru s-a terminat, primim în continuare alerte pe telefon care nu ne permit să ne bucurăm de timpul liber.
Mai multe studii sugerează faptul că utilizarea telefoanelor mobile (dar și a altor dispozitive electronice) poate deveni o rutină obsesivă. Această rutină include un ritual compulsiv de verificare a telefonului în fiecare minut. În cele ce urmează, te invităm să descoperi cum poți contracara aceste efecte negative.
Motive să-ți reduci timpul de utilizare a telefonului mobil
Volumul mare de informații oferite de tehnologie creează provocări inedite în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor electronice, astfel încât acestea să nu prezinte riscuri pentru sănătate. Tiparele de comportament care apar odată cu utilizarea tehnologiei nu sunt mereu sănătoase.
Studiile susțin acest aspect. Pe măsură ce tehnologia avansează, apar și noi probleme de sănătate mintală. Un exemplu concret este nomofobia, adică frica irațională de a pleca de acasă fără telefonul mobil. Cei care suferă de această fobie experimentează anxietate. În plus, multe persoane sunt afectate de FoMO (acronim pentru „fear of missing out”), cauzată de monitorizarea excesivă a postărilor contactelor.
Așadar, în ciuda avantajelor oferite de dispozitivele electronice, este nevoie uneori să ne deconectăm. Mai jos, îți propunem câteva trucuri pentru reducerea timpului petrecut pe mobil, pentru a avea o viață fără stres.
10 trucuri pentru reducerea timpului petrecut pe mobil
1. Păstrează doar aplicațiile cu adevărat esențiale
În această categorie intră, de pildă, calendarul. Elimină acele aplicații care, din cauza notificărilor, descarcă bateria mobilului și au un efect similar asupra ta. Pentru a decide dacă o aplicație merită salvată sau nu, ia în considerare cât de mult o folosești.
2. Împărtășește provocarea cu altă persoană
Poate fi vorba despre partenerul tău, un amic sau un membru al familiei. Dacă o persoană apropriată ție încearcă, de asemenea, să își reducă timpul petrecut pe telefonul mobil, te vei simți mai motivat. Astfel, în loc să fiți atenți la acest dispozitiv, puteți planifica ieșiri în oraș sau alte activități recreative împreună.
Citește și:
Atunci când petreceți timp împreună, puneți-vă mobilele pe modul silențios. Acest truc vă permite să vă bucurați de momente plăcute și, totodată, să vă consolidați relația.
Verificarea constantă a notificărilor poate deveni o grijă care te face să ratezi lucrurile interesante care se întâmplă în viața ta.
3. Nu-ți sincroniza conturile
Stabilește un program. Dacă sincronizezi contul de email personal cu cel de serviciu, îți va fi mai greu să te deconectezi. Mereu va exista un client care are nevoie de ajutorul tău sau o problemă care trebuie rezolvată. Organizează-ți timpul cu ajutorul unui program și lasă serviciul în urmă când părăsești biroul. Acest truc îți va permite să te bucuri de mai multe ore de odihnă.
4. Pune telefonul deoparte
Nu este nevoie ca telefonul mobil să se afle pe masă când servești cina sau să te însoțească peste tot când ești acasă. Pune-l deoparte și bucură-te de mâncare, citește, bea o cană de ceai și rezervă mai mult timp pentru tine însuți. Reține că, dacă apare vreo urgență, vei afla oricum. În fond, nu suntem niciodată complet deconectați de lume.
5. Stabilește un interval de timp pentru folosirea mobilului
Evident, vei avea mereu sarcini în așteptare. Încearcă însă să-ți folosești mobilul doar într-un interval de timp specific și apoi să-l pui deoparte. La fel cum dedici un anumit număr de ore odihnei, butonează mobilul conform programului, după care treci la alte activități.
6. Activează modul silențios
Dacă telefonul nu sună sau nu vibrează, poți să fii 100% implicat în ceea ce faci. Mintea ta se va concentra asupra activității în cauză și nu va cutreiera în alte direcții. Aplică des acest truc, în special înainte de culcare.
7. Folosește un ceas obișnuit
Evită să-ți folosești telefonul mobil pe post de ceas deșteptător. Astfel, atunci când te trezești dimineața, vei putea sta în pat câteva minute complet relaxat, fără a simți povara notificărilor în așteptare.
8. Fă ceva nou
Învață o limbă străină, încearcă să scrii o carte, pictează. Cu alte cuvinte, dedică-te în sfârșit pasiunilor tale. În acest scop, reducerea timpului petrecut pe mobil este esențială. Mulți dintre noi petrecem ore întregi partajând glume sau știri în loc să facem lucrurile care ne pasionează.
9. Pune mobilul pe modul avion
Acest truc este foarte util, de pildă, atunci când să faci sport. După ce ai terminat, poți să dezactivezi modul avion și să-ți verifici telefonul.
10. Oprește telefonul mobil
În cazul în care toate celelalte trucuri pentru reducerea timpului petrecut pe mobil nu dau randament, pur și simplu oprește dispozitivul și reflectă asupra importanței pe care i-o acorzi acestuia.
Ar putea să te intereseze:
Concluzii
Cele 10 trucuri prezentate în acest articol ar trebui să te ajute să petreci mai puțin timp pe telefonul mobil. Dacă îți este foarte greu să le aplici, te sfătuim să consulți un psiholog. La baza problemei ar putea fi dependența de mobil.
Cel mai important aspect este să-ți păstrezi cumpătul. Inițial, îți va fi greu să te deconectezi de mobil, dar, treptat, vei realiza că poți trăi și fără acest dispozitiv. Practică meditația mindfulness sau yoga pentru a învăța să stai pe loc. În fond, este esențial să fii împăcat cu tine însuți.
Nu în ultimul rând, reține că specialiștii în sănătate mintală îți stau la dispoziție dacă ai nevoie de ajutor sau susținere suplimentară.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Carbonell, X., Fúster, H., Chamarro, A., & Oberst, U. (2012). Adicción a internet y móvil: Una revisión de estudios empíricos Españoles. Papeles Del Psicologo.
- Chóliz Montañés, M., & Villanueva Silvestre, V. (2011). Evaluación de la adicción al móvil en la adolescencia. Chóliz Montañés, Mariano ; Villanueva Silvestre, Verónica. Evaluación de La Adicción Al Móvil En La Adolescencia. En: Revista Española de Drogodependencias, 2011, Vol. 36, No. 2: 165.
- PEDRERO PÉREZ, E. J., RODRÍGUEZ MONJE, M. T., & RUIZ SÁNCHEZ DE LEÓN, J. M. (2012). Adicción o abuso del teléfono móvil . Revisión de la literatura . Mobile phone abuse or addiction . A review of the literature . Adicciones.
- Sánchez-Carbonell, X., Beranuy, M., Castellana, M., Chamarro, A., & Oberst, U. (2008). La adicción a Internet y al móvil: ¿moda o trastorno? Adicciones. https://doi.org/10.20882/adicciones.279
- Sanchez-Carbonell, Xavier;Beranuy, Marta; Castellana, MOntserrat; Chamarro, Ander; Oberst, U. (2008). La Adiccion a Internet y al móvil. Adicciones.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.