Reinfectarea cu coronavirus: ultimele descoperiri
Reinfectarea cu coronavirus este un subiect de interes pentru laboratoarele de cercetare din întreaga lume. Înțelegerea evoluției bolii este esențială pentru combaterea ei.
Informațiile despre caracteristicile coronavirusului, precum perioada de incubație și cea de supraviețuire pe diferite suprafețe, sunt din ce în ce mai clare și ne permit să punem în aplicare măsuri specifice. Cu toate acestea, continuăm să ne confruntăm cu o dilemă majoră în lupta cu această pandemie: O persoană vindecată de COVID-19 poate fi reinfectată?
Această întrebare nu este importantă doar pentru a preveni contaminarea, ci și pentru a prezice dinamica pe termen lung a pandemiei. Cel mai utilizat model epidemiologic, modelul CRS, nu ia în considerare posibilitatea reinfectării cu coronavirus. Acest tipar presupune că o persoană vindecată este imună la boală și nu o poate transmite altor persoane sănătoase.
Dacă acest parametru variază, iar o persoană vindecată poate fi reinfectată într-un interval scurt de timp, predicțiile actuale nu pot reprezenta fidel scenariul viitor real. În acest articol, îți vom împărtăși informațiile disponibile până în acest moment.
Reinfectarea cu coronavirus sau un test cu rezultat cu eronat?
Vești proaste au sosit recent din Asia. Surse oficiale din Coreea de Sud au avertizat asupra faptului că, începând cu 12 aprilie, au fost nevoite să reinterneze în spital 111 persoane care fuseseră deja vindecate.
Sistemul imunitar recunoaște antigenele dăunătoare care intră în organism și își „amintește” infecțiile trecute. Acest proces se numește „imunitate dobândită”. Odată ce organismul își amintește de agentul patogen, expunerile ulterioare la acesta ar trebui să permită corpului să acționeze rapid pentru a-l elimina, prevenind astfel reinfectarea.
În cazul altor tipuri de coronavirusuri, experții au detectat existența imunității la mai multe luni sau chiar ani după ce pacientul s-a vindecat. Așadar, cum sunt posibile aceste cifre ce vin din Coreea de Sud?
Într-un interviu acordat revistei Time, medicul David Hui, specializat în boli respiratorii, precum SARS și MERS, ne spune că acest lucru poate apărea din cauza erorilor de detectare. „Proba recoltată poate să nu fie conformă, iar testul să nu fie sensibil la boală”, spune acesta. Așadar, o persoană încă infectată ar putea testa negativ din cauza erorii umane.
Citește mai mult:
Rămășițe virale
Virușii folosesc celulele umane pentru a se multiplica. Aceștia deturnează mecanismul de replicare al celulelor umane și îl folosesc pentru a se reproduce, înmulțind materialul genetic. Pe baza acestui aspect, a apărut o altă teorie care explică „reinfectarea” rapidă.
Cele mai sensibile teste ar putea detecta urme ale ARN-ului viral din corp, chiar dacă boala a fost depășită. Aceste rămășițe de ARN pot acționa semnalele de alarmă, dar experții consideră că posibilitatea este atât de mică, încât nu există niciun pericol real de a contracta din nou boala.
Un studiu realizat în China la care au participat peste 250 de pacienți recuperați, a oferit următoarele rezultate:
- 15% dintre pacienți au testat din nou pozitiv pentru coronavirus după externare.
- Din acest procent, majoritatea pacienților au fost tineri care au prezentat simptome ușoare în timpul bolii.
- În general, pacienții nu au fost simptomatici în momentul efectuării celui de-al doilea test, care a avut rezultat pozitiv.
În corpul uman pot exista informații genetice despre inamic, dar asta nu înseamnă că suntem bolnavi.
Devenim imuni după ce am trecut prin boală sau apare reinfectarea cu coronavirus?
Răspunsul este dur, dar simplu: este prea devreme pentru a ști. Cunoaștem această boală de aproximativ 5 luni, așadar nu există informații suficiente despre imunitatea la coronavirus.
Chiar și așa, studiile preliminare oferă informații de încredere. Un studiu realizat pe maimuțe a arătat că, după depășirea bolii și expunerea acestora din nou la virus, nu a apărut reinfectarea. Cu toate acestea, datele obținute nu pot fi considerate un adevăr absolut, deoarece studiul este realizat pe o altă specie. De asemenea, datele nu au fost încă publicate în mod oficial.
În ciuda tuturor acestor rezerve, nu există niciun motiv de îngrijorare. Ființele umane au un sistem imunitar excelent care s-a dovedit a fi eficient atunci când a fost expus la boli similare, cum ar fi SARS.
Citește mai mult:
Prevenția este cel mai bun tratament
Ținând cont de această lipsă de informații, singurul lucru pe care îl putem face este să prevenim în primul rând îmbolnăvirea. Măsuri cum ar fi izolarea socială, munca de acasă și închiderea frontierelor au scopul de a reduce expunerea la virus.
Aceasta este cheia rezolvării situației actuale. Prin respectarea măsurilor impuse, câștigăm timp și permitem cercetătorilor să prezică evoluția bolii și să combată mai ușor coronavirusul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Can You Be Re-Infected After Recovering From Coronavirus? Here’s What We Know About COVID-19 Immunity, revista Time. Recogido a 16 de abril en https://time.com/5810454/coronavirus-immunity-reinfection/
- Over 110 people retest positive for coronavirus: authorities, The Korea Herald. Recogido a 16 de abril en http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20200412000213&np=3&mp=1
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.