7 remedii naturale pentru a trata ciupercile
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Prezența ciupercilor este una dintre cele mai enervante afecțiuni. Ciupercile sunt mai frecvente atunci când unele măsuri de igienă sunt trecute cu vederea. Cu toate acestea, în anumite medii este normal să apară. De aceea, vă oferim 7 remedii naturale pentru a trata ciupercile, pe care le puteți prepara ușor acasă.
Ce sunt ciupercile?
Ciupercile sunt organisme vii aparținând regnului fungi. Nu sunt nici animale, nici plante. Au capacitatea de a se adapta cu ușurință la aproape orice suprafață și de a se reproduce prin spori. Mediul înconjurător contribuie la răspândirea acestor spori în fiecare secundă.
Din acest motiv, pot fi inhalate cu ușurință sau pot intra în contact cu organismul. Principalele organe afectate sunt plămânii și pielea.
Cu toate acestea, majoritatea ciupercilor nu provoacă infecții. Acest lucru poate fi mai probabil să se întâmple la persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cu proteze sau valve implantate prin proceduri medicale.
Ciupercile afectează pielea, unghiile, organele genitale sau gura și se răspândesc rar de la o persoană la alta. Cele mai frecvente simptome sunt următoarele:
- Pete albe, roșii sau maro pe piele
- Furnicături și iritații ale pielii
- Picior de atlet: crăpături, durere și mâncărime între degetele de la picioare.
- Unghii: îngroșare, modificări de culoare (alb, galben sau maro), fragilitate, decojire, miros neplăcut
- La nivelul organelor genitale: mâncărime, durere, inflamație, roșeață
Recomandăm: Ce tratamente pentru onicomicoză funcționează?
7 remedii naturale pentru a trata ciupercile
Când apare o infecție fungică în organism, aceasta trebuie tratată. Prezența ciupercilor în natură este normală, dar în organism poate însemna infecții sau probleme majore.
Deși există micoze care ar trebui tratate doar sub strictă supraveghere medicală, unele remedii la domiciliu ne pot ajuta să completăm tratamentul indicat.
1. Baie cu oțet alb
Oțetul alb este o substanță care are multe beneficii. Proprietățile sale astringente au capacitatea de a elimina progresiv prezența sporilor. Aplicarea trebuie repetată.
Ingrediente
- 200 mililitri de oțet
- 500 miligrame de sare
- 20 grame de flori aromate
Ce trebuie să faceți?
- Puneți oțetul, sarea și florile aromate într-un recipient.
- Așteptați până se diluează bine.
- Înmuiați zona afectată în amestec sau umeziți o batistă.
- Frecați zona în care se găsește ciuperca.
- Repetați procedura de cel puțin trei ori pe săptămână.
2. Unguent de bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu are excelente calități antifungice și antibacteriene, ca să nu mai vorbim de beneficiile sale pentru păstrarea frumuseții pielii. Utilizarea unui unguent vă va ajuta să eliminați ciupercile și să exfoliați pielea.
Ingrediente
- 2 linguri de bicarbonat de sodiu
- 100 mililitri de apă
Ce trebuie să faceți?
- Amestecați apa cu bicarbonatul de sodiu până obțineți o pastă.
- Aplicați pe zona afectată și frecați timp de câteva minute.
- Clătiți cu multă apă și repetați de cel puțin patru ori pe săptămână.
3. Baie cu sare
Oamenii asociază adesea băile cu sare exclusiv cu o tehnică de relaxare. Totuși, acesta poate fi unul dintre cele mai bune instrumente pentru a scăpa de ciuperci. Sarea contribuie la îndepărtarea pielii moarte, un depozit frecvent de ciuperci.
Ingrediente
- 200 grame de sare
- 2 litri de apă
Ce trebuie să faceți?
- Amestecați apa și sarea până obțineți un amestec complet diluat.
- Înmuiați zonele afectate timp de aproximativ 20 de minute.
- Clătiți cu multă apă.
- Repetați de cel puțin 3 ori în fiecare săptămână.
4. Suc de lămâie
O altă substanță pentru îndepărtarea ciupercilor este lămâia. Calitățile sale astringente împiedică reproducerea sporilor. În plus, elimină crăpăturile cauzate de microorganisme.
De asemenea, lămâia (și citricele în general) conține flavonoide. Aceste substanțe au fost analizate cu succes în ultimii ani pentru activitățile lor antifungice.
Ingrediente
- 1 lămâie
Ce trebuie să faceți?
- Extrageți sucul de lămâie.
- Aplicați pe zonele afectate cu ajutorul unei dischete de bumbac. De asemenea, puteți tăia lămâia în jumătate și o puteți freca pe părțile afectate.
- După aproximativ 10 minute, clătiți zona cu multă apă caldă.
- Repetați această procedură de cel puțin 3 ori pe săptămână.
Când folosiți acest remediu, nu expuneți pielea la soare pentru a preveni apariția de pete.
5. Ulei de arbore de ceai
Este unul dintre cele mai comune remedii pentru tratarea ciupercii pielii și unghiilor. Are proprietăți antiseptice și antifungice importante, cu capacitatea de a elimina ciupercile foarte rapid.
Ingrediente
- Ulei de arbore de ceai
- Ulei de migdale, nucă de cocos sau măsline (ulei de bază)
Ce trebuie să faceți?
- Uleiul esențial de arbore de ceai trebuie aplicat diluat într-un ulei de bază. Amestecați o lingură de ulei de bază cu 3 picături de ulei esențial de arbore de ceai.
- Aplicați amestecul pe zona afectată.
- Acoperiți cu un tifon.
- Așteptați până a doua zi și apoi clătiți.
6. Ulei de neem
Mai puțin cunoscut decât uleiul de arbore de ceai, acest ulei esențial are proprietăți antifungice și este folosit în mod tradițional pentru a trata diverse afecțiuni legate de piele.
Ce trebuie să faceți?
Folosiți uleiul diluat de 2 până la 3 ori pe zi până când observați o ameliorare a ciupercii pielii sau unghiilor.
7. Ulei ozonizat
Beneficiile uleiului de măsline pentru sănătate sunt celebre. Are un efect preventiv și o activitate antifungică dovedită. Mai mult, aceste proprietăți pot fi îmbunătățite prin adăugarea de ozon. Există uleiuri ozonizate care pot fi aplicate pentru ameliorarea ciupercilor de pe piele sau unghii.
Recomandăm: Tratament pentru onicomicoză cu 2 ingrediente
Considerații finale pentru tratarea ciupercilor
Modificând unele dintre obiceiurile de igienă, putem preveni apariția și chiar trata ciupercile. Unele dintre aceste măsuri includ menținerea pielii curate și uscate, purtarea de haine largi din fibre naturale, purtarea de șlapi la duș și piscină sau practicarea sexului în condiții de siguranță.
Odată ce apar, tratarea ciupercilor cu remedii naturiste ar trebui să fie complementară tratamentului indicat de medic.
Unele ciuperci depășesc epiderma. Acest lucru face necesară recurgerea la tratamente antifungice mai pătrunzătoare decât remediile la domiciliu. Rețineți că tratamentul fungic și tratamentul la domiciliu nu se vor exclude niciodată reciproc.
De asemenea, este important de știut că utilizarea uleiurilor esențiale nu este indicată femeilor însărcinate, sugarilor și copiilor mici. Dacă zona de tratat este zona genitală sau este aproape de gură, ochi sau nas, este important să aplicați remediile cu mai multă atenție.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Al Aboody M.S, Mickymaray S. Anti-fungal efficacy and mechanisms of flavonoids. Antibiotics Febrero 2020. 9 (2): 45.
- Johnston C. S, Gaas C. A. Vinegar: medicinal uses and anti glycemic effect. Medscape General Medicine. Mayo 2006. 8 (2): 61.
- Letscher-Bru V, Obszynski C. M, et al. Antifungal activity of sodium bicarbonate against fungal causing superficial infections. Mycopathologia. Febrero 2013. 175 (1-2): 153-8.
- Mahmoud D. A., Hassanein N. M, et al. Antifungal activity of different neem leaf extracts and the nimonol against human pathogens. Brazilian Journal of Microbiology. Julio-Septiembre 2011. 42 (3): 1007-116.
- Martinez Roig, A. (n.d.). Documento de consenso SEIP-AEPap-SEPEAP sobre la etiología, el diagnóstico y el tratamiento de las infecciones cutáneas micóticas de manejo ambulatorio. Pediatría Atención Primaria. Octubre-Diciembre 2016. 18 (72).
- Mayo Clinic. Tea tree oil. Noviembre 2020.
- Revankar S. J. Introducción a las infecciones por hongos. Manual MSD. Abril 2021.
- Sánchez-Saldaña, L., Matos-Sánchez, R., & Kumakawa Sena, H. (2009). Infecciones micóticas superficiales. Dermatología Peruana, 19(3).
- Ugazio E, Tullio V, et al. Ozonated oils as antimicrobial systems in topical applications. Their characterization, current applications, and advances in improved delivery. Molecules. Enero 2020. 25 (2): 334.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.