Logo image
Logo image

Remedii naturale pentru petele maronii

4 minute
Apariția petelor maronii pe piele este considerată o problemă estetică. Există câteva remedii naturale care te pot ajuta să scapi de petele maronii și să-ți uniformizezi tonul pielii!
Remedii naturale pentru petele maronii
María Belén del Río

Verificat și aprobat de medicul biolog María Belén del Río

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Apariția petelor maronii pe piele sau hiperpigmentarea este o problemă estetică obișnuită. Hiperpigmentarea apare adesea ca o consecință a vârstei, dar și a expunerii la soare, utilizării anumitor medicamente sau anumitor boli. Ești în căutarea unor remedii naturale pentru petele maronii? Dacă da, citește mai departe!

Remedii naturale pentru petele maronii

În prezent, există o mare varietate de tratamente și proceduri care te ajută să-ți tratezi pielea dacă ai pete maronii. Cu toate acestea, multe dintre ele sunt metode agresive sau costisitoare. Din fericire, există și remedii naturale care pot funcționa excelent atunci când sunt utilizate frecvent.

Există multe remedii naturale pentru petele maronii. Acestea sunt formule tradiționale și naturale. Deși rezultatele pozitive sunt doar date anecdotice, unele studii, precum cel publicat în Planta Medica, sugerează faptul că ingredientele unor astfel de remedii naturale pot avea într-adevăr efecte pozitive asupra hiperpigmentării.

Încearcă-le și tu!

1. Oțet de mere

Some figure
Efectul oțetului împotriva petelor se datorează acidului acetic, care restructurează bariera pielii.

Datorită conținutului său de acid acetic, aplicarea topică a oțetului de mere poate reduce petele maronii apărute în diferite zone ale pielii. Totuși, până în acest moment nu există suficiente dovezi științifice care să susțină această afirmație, deci este o idee bună să consulți un profesionist în domeniul sănătății, astfel încât acesta să-ți ofere sfaturi adecvate. Dacă vrei să încerci acest remediu pe propriul risc, poți urma această procedură:

Cum se folosește

  • Pentru început, combină părți egale de oțet de mere și apă.
  • Apoi, aplică lichidul pe petele maronii și lasă-l să acționeze timp de 5 minute.
  • Pentru a termina, clătește-te cu multă apă caldă.

2. Ceapă roșie

Extractul de ceapă roșie (Allium cepa) este un ingredient utilizat în unele produse pentru a ameliora petele maronii și cicatricile de pe piele. Conform cercetărilor publicate în Natural Product Research, folosirea cojilor uscate de ceapă poate ajuta la ameliorarea hiperpigmentării.

Cum se folosește

Cel mai bun mod de a profita de acest ingredient este folosind cremele care conțin extract de ceapă. Cu toate acestea, poți folosi și coji de ceapă uscată ca remediu natural și ieftin. Pur și simplu lasă cojile să se înmoaie în ulei de măsline sau ulei de nucă de cocos și apoi utilizează produsul obținut pe zonele afectate. Îl poți aplica zilnic până când observi o îmbunătățire.

Încearcă și:

Remedii împotriva punctelor negre și petelor maronii

3. Aloe vera

Some figure
Aloe vera are beneficii interesante pentru sănătatea pielii, oferindu-i o hidratare optimă.

Pe lângă faptul că este unul dintre cele mai recomandate ingrediente naturale pentru rehidratarea pielii, aloe vera se remarcă pe lista de remedii pentru petele maronii. Datorită conținutului său de aloină, aplicarea regulată de aloe vera poate ajuta la întârzierea îmbătrânirii pielii și la scăderea excesului de pigmentare în anumite zone, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare PharmTech.

Cum se folosește

  • Mai întâi, extrage gelul dintr-o frunză de aloe vera.
  • Apoi, freacă-l pe petele maronii înainte de a te culca.
  • Poți lăsa gelul pe piele până a doua zi de dimineață.

4. Ceai negru

Datorită concentrației sale ridicate de compuși antioxidanți, ceaiul negru poate fi un remediu eficient pentru petele pielii. Aplicarea externă ajută la blocarea efectelor negative ale radicalilor liberi.

Cum se folosește

  • Mai întâi, pune o lingură de ceai negru într-o cană de apă clocotită.
  • Apoi, lasă-l să stea aproximativ 2 ore. După ce au trecut cele 2 ore, strecoară ceaiul astfel încât să rămâi doar cu lichidul.
  • În cele din urmă, înmoaie o dischetă de bumbac în lichid și freacă-l ușor pe petele maronii.

5. Roșii

Some figure
Efectul antioxidant puternic face ca roșiile să fie un remediu ideal dacă vrei să elimini petele maronii de pe piele.

Pasta naturală din roșii poate fi utilă pentru îngrijirea pielii. Conținutul ridicat de licopen oferă un efect protector împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și de soare. În plus, aceste afirmații sunt susținute de un studiu apărut în British Journal of Dermatology. Licopenul poate ajuta la tonifierea țesuturilor și la prevenirea apariției ridurilor premature.

Cum se folosește

Poți profita de beneficiile roșiilor folosind acest ingredient pentru a-ți trata pielea! Pe lângă consumul de roșii, de preferință crude și asociate cu ulei de măsline, le poți folosi și local. Poți crea o mască prin zdrobirea legumei:

  • Aplică masca pe zonele cu probleme ale pielii și las-o să acționeze aproximativ 20 de minute.
  • După acest interval de timp, clătește-te cu apă caldă și usucă-te ușor.

Citește mai mult:

Petele maronii de pe mâini – 8 remedii naturale

Despre aceste remedii pentru petele maronii ale pielii

Pe scurt, este important să reții faptul că aceste remedii pentru petele maronii nu sunt miraculoase și necesită mult timp pentru a da rezultate. Cel mai bine este să consulți un dermatolog înainte de a face modificări în obiceiurile tale de viață.

În plus, ar trebui să cercetezi și alte opțiuni pentru combaterea acestei probleme. De asemenea, solicită asistență profesională dacă crezi că petele sunt asociate cu o afecțiune medicală sau cu medicamentele pe care le iei de obicei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.