7 remedii naturale pentru spasmele musculare
 

7 remedii naturale pentru spasmele musculare

Pe lângă faptul că sunt un mare aliat în aromaterapie pentru a promova relaxarea, masajele cu ulei de lavandă sunt foarte eficiente în ameliorarea disconfortului cauzat de spasmele musculare.
7 remedii naturale pentru spasmele musculare
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 11 decembrie, 2022

Specialiștii definesc spasmul muscular ca o contracție involuntară și persistentă. Deși există multe cauze, numeroase episoade se explică prin ischemia musculară, care determină o scădere a pH-ului și eliberarea de substanțe care provoacă durere și contracții. Vă prezentăm cele mai bune 7 remedii naturale pentru spasmele musculare!

Alți vinovați care duc la apariția spasmelor sunt stresul, tensiunea musculară, căderile, exercițiile fizice, mișcările bruște și suprasolicitarea musculară, printre altele. Spasmele pot fi și un simptom al unei boli. Să vedem ce remedii naturale puteți folosi pentru spasmele musculare!

7 remedii naturale pentru spasmele musculare

După cum subliniază experții, oamenii folosesc în exces relaxante musculare atunci când abordează spasmele. Din fericire, puteți opta pentru tratamente naturale.

1. Apă caldă

Apa fierbinte sau doar caldă este perfectă pentru relaxarea mușchilor. Este unul dintre cele mai răspândite remedii casnice datorită simplității și eficacității sale.

De fapt, un studiu publicat în Journal of Sports Sciences a arătat că aplicarea căldurii sau a apei fierbinți ajută la reducerea spasmelor musculare. Această tehnică, cunoscută sub numele de termoterapie, favorizează relaxarea musculară, sporește circulația, reduce inflamația și ameliorează durerea.

  • Luați o sticlă cu apă fierbinte sau comprese din pânză înmuiate în apă fierbinte. Aplicați pe zona afectată pentru a ajuta la stimularea circulației sângelui și la eliminarea tensiunii musculare și a inflamației.
  • De asemenea, puteți profita de momentul dușului pentru a aplica local apă caldă.

2. Ramuri de rozmarin

Este o plantă foarte benefică pentru tratarea mai multor boli, conform acestui studiu realizat de Universitatea de Stat Paulista (Brazilia). Infuzia poate ajuta la eliminarea inflamației: umeziți o cârpă și aplicați pe zona cu spasme.

  • Dacă aveți ulei de rozmarin, îl puteți aplica prin masaj.

3. Potasiu

Oțet de mere în remedii naturale pentru spasmele musculare

Lipsa de potasiu poate provoca spasme musculare severe, potrivit acestui studiu realizat de Spitalul Necker din Paris. Este un nutrient valoros care elimină crampele la nivelul extremităților.

Creșteți aportul de alimente bogate în potasiu. Banana este ideală. Dacă nu vă place gustul, îl puteți camufla într-un suc sau smoothie cu alte fructe. Căutați întotdeauna fructe de sezon și faceți combinația care vă place.

4. Oțet de mere

Oțetul de mere are proprietăți nutritive, pe lângă utilizările casnice. În acest caz, este foarte eficient în prevenirea durerii și a spasmelor musculare, conform acestui studiu realizat de Institutul de Cercetare și Dezvoltare Agricolă din Malaezia. Este un remediu ideal pentru combaterea tensiunii musculare.

  • Pentru a profita de beneficiile sale, scufundați zona afectată într-un recipient cu apă și două căni de oțet (500 ml).
  • O alta variantă este să aplicați comprese înmuiate în amestec și să le lăsați să acționeze 30 de minute.

5. Gheață

Ori de câte ori ne gândim la disconfort muscular, ne gândim imediat la cuburi de gheață. Sunt unul dintre marile antiinflamatoare naturale pe care le avem mereu la îndemână acasă.

De altfel, un studiu publicat în Offarm afirmă faptul că aplicarea gheții sau a crioterapiei ameliorează durerea și spasmele musculare în diverse leziuni. În plus, garantează fluxul sanguin corect în zonă, astfel încât țesutul vecin nevătămat să nu fie afectat.

  • Împachetați câteva cuburi de gheață într-un prosop. Evitați aplicarea directă a gheții, deoarece poate provoca arsuri ale pielii.
  • Lăsați gheața să acționeze timp de 15 minute în zonă. Puteți face acest tratament de 2 până la 3 ori pe zi, oricând este nevoie.

6. Infuzie de valeriană

Una dintre cele mai relaxante plante care există este valeriana. Puteți prepara o infuzie de valeriană pentru a relaxa organismul atât fizic, cât și psihic (datorită proprietăților sale analgezice). Acest lucru este confirmat de un studiu realizat de Universitatea Shiraz (Iran).

Ingrediente

  • 1 cană de apă (250 ml)
  • 1 lingură de valeriană (15 g)

Pregătire

  • Adăugați o lingură de valeriană într-o cană de apă clocotită și lăsați-o la infuzat timp de 5 până la 10 minute.
  • Strecurați și consumați infuzia.

Consumați infuzia noaptea înainte de a merge la culcare, astfel încât organismul să se refacă în timpul somnului.

7. Ulei de lavandă

Uleiul de lavandă poate fi cel mai bun aliat pentru a combate spasmele musculare. La fel ca valeriana, lavanda are proprietăți foarte relaxante (așa cum explică acest articol de la Centrul de Cercetare Neuroscience Shefa), motiv pentru care este folosită în multe odorizante.

  • Cumpărați ulei de lavandă natural (îl puteți face și acasă).
  • Aplicați pe zona afectată și masați până se absoarbe.

După cum ați văzut, aceste recomandări sunt simple și foarte eficiente în tratarea și eliminarea spasmelor musculare. Fără îndoială, sunt o modalitate foarte simplă de a evita durerea și de a îmbunătăți calitatea vieții.

Pe lângă remediile recomandate, masați ușor mușchiul lezat și întindeți-l progresiv. În cazul în care durerea este foarte intensă și nu dispare după câteva zile, consultați cât mai curând un specialist în domeniu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Apolo Arenas M; López Fernández  E.; Caballero Ramos T. Utilización de la termoterapia en el ámbito deportivo. Revista de Ciencias del Deporte. 2006; 2 (1): 29-36.
  • De Oliveira JR, Camargo SEA, de Oliveira LD. Rosmarinus officinalis L. (rosemary) as therapeutic and prophylactic agent. J Biomed Sci. 2019 Jan 9;26(1):5.
  • Joly D. Hipopotasemia. EMC – Tratado de Medicina. 2003;7(2):1-3.
  • Beh BK, Mohamad NE, Yeap SK, Ky H, Boo SY, Chua JYH, Tan SW, Ho WY, Sharifuddin SA, Long K, Alitheen NB. Anti-obesity and anti-inflammatory effects of synthetic acetic acid vinegar and Nipa vinegar on high-fat-diet-induced obese mice. Sci Rep. 2017 Jul 27;7(1):6664.
  • Arenas J. Crioterapia y termoterapia en las lesiones del aparato locomotor. Offarm. 2002; 21 (2): 106-111.
  • Zare A, Khaksar Z, Sobhani Z, Amini M. Analgesic Effect of Valerian Root and Turnip Extracts. World J Plast Surg. 2018 Sep;7(3):345-350.
  • Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.