Remedii naturiste pentru creșterea globulelor roșii
Cele mai bune remedii naturale pentru creșterea globulelor roșii sunt alimentele bogate în fier și alți nutrienți esențiali pentru organism. Cum pot fi încorporare în dietă pentru a profita de toate beneficiile lor?
De ce sunt importante celulele roșii din sânge?
Eritrocitele sau hematiile din sânge sunt esențiale în organism deoarece au rolul de a transporta sângele plin de oxigen către toate țesuturile corpului, eliminând în același timp dioxidul de carbon.
Au culoarea roșie deoarece conțin hemoglobină (o proteină bogată în fier). În timp, celulele sanguine mor, iar măduva osoasă este responsabilă de producerea altora noi.
Pentru aceasta, organismul trebuie să aibă „ingredientele” necesare. În caz contrar, apare ceea ce se numește anemie. Această afecțiune se caracterizează printr-o producție scăzută sau aproape nulă de globule roșii. Cea mai frecventă formă de anemie apare din cauza unui aport scăzut de fier în dietă.
Pentru a evita această problemă, adulții ar trebui să consume 8 miligrame de fier pe zi. În cazul femeilor care au menstruație, cantitatea trebuie să crească la 18 miligrame zilnic. În plus, pentru a ajuta la absorbția acestui nutrient, se recomandă consumul de alimente bogate în vitamina C.
Remedii pentru creșterea globulelor roșii
Este foarte important să aveți un stil de viață sănătos, să consumați alimente care conțin fier – ca parte a unei alimentații echilibrate – și, mai ales, să cereți sfatul medicului pentru a nu suferi de anemie.
1. Includeți în dietă alimente bogate în fier
Dacă încorporați în dietă alimente bogate în fier, organismul va avea capacitatea de a reconstrui sau înlocui celulele roșii pierdute sau deteriorate. Printre alimentele care conțin acest mineral, se numără următoarele:
- Carne roșie
- Gălbenușuri de ou
- Prune și stafide
- Linte (și alte leguminoase)
- Spanac și mangold (și alte legume cu frunze verzi)
Ca regulă generală, alimentele de origine animală au o calitate superioară, deoarece fierul din acestea se absoarbe mai ușor. Și cele de origine vegetală sunt utile, dar nu sunt cele mai importante.
2. Consumați mai mult cupru, acid folic și vitamina B12
Acești nutrienți sunt esențiali pentru formarea globulelor roșii, deoarece sunt prezenți în hemoglobină. Pentru a obține mai mult cupru, vă recomandăm următoarele opțiuni:
- Carne de pui
- Cereale integrale
- Ciocolată neagră
- Scoici
- Fasole
- Nuci
În ceea ce privește acidul folic, sau vitamina B9, îl puteți găsi în:
- Leguminoase (linte și fasole)
- Legume verzi
- Cereale integrale
- Nuci
- Sparanghel
- Fructe citrice
- Avocado
Vitamina B12 este esențială pentru dezvoltarea eritrocitelor din măduva osoasă. O puteți găsi în pește gras, lactate degresate, ciuperci și drojdie de bere, alimente pe care le puteți folosi ca remedii pentru creșterea globulelor roșii.
3. Consumați vitaminele A și C
Vitamina A contribuie la dezvoltarea celulelor stem din măduva osoasă, ceea ce înseamnă o producție crescută de globule roșii. În cazul vitaminei C (acid ascorbic), conform studiilor, consumul acesteia favorizează absorbția intestinală a fierului. Alegeți următoarele alimente:
- Caise
- Morcovi
- Spanac
- Ardei
- Prune
- Portocale
- Roșii
- Kiwi
Descoperiți: Tratamente medicamentoase pentru anemie
Remedii naturiste pentru creșterea globulelor roșii
La primele simptome de slăbiciune, durere de cap, piele palidă sau extremități reci, este necesar să consultați medicul. După prescrierea tratamentului, puteți începe să vă îmbunătățiți progresiv obiceiurile și să includeți următoarele remedii în dietă.
1. Grapefruit și sfeclă
Sucul acestor ingrediente poate completa dieta și poate ajuta la creșterea nivelului de globule roșii în sânge. Acest lucru se datorează nivelurilor ridicate de fier din compoziția lor. Sunt ușor de consumat și plăcute la gust.
Acest studiu (2018) a arătat că aportul de suc de sfeclă roșie timp de 6 săptămâni la jucătorii de fotbal a produs o creștere semnificativă a nivelurilor de hemoglobină, hematocrit și feritină.
Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite, sfecla oferă 0,8 miligrame de fier la 100 grame de produs. Grapefruitul are 0,1 miligrame
Ingrediente
- 3 sfecle roșii
- Sucul unui grapefruit
Pregătire
- Curățați sfecla de coajă și tăiați-o cuburi mici.
- Stoarceți sucul unui grapefruit.
- Puneți totul în paharul blenderului și procesați până la omogenizare.
- Consumați cu moderație în cadrul unei alimentații echilibrate.
2. Nuci și polen
Acest studiu arată faptul nucul Juglans regia L. are mai mult fier decât alte soiuri. Acest lucru poate fi util în tratarea anemiei.
Ingrediente
- 2 căni de apă (500 mililitri)
- 1 linguriță de polen de albine (5 grame)
- 2 linguri de frunze de nuc (20 grame)
- 1 linguriță de ulei de ficat de cod (5 grame)
Pregătire
- Fierbeți apa împreună cu frunzele de nuc.
- Când dă în clocot, așteptați 5 minute și luați vasul de pe foc.
- Lăsați infuzia să stea 5 minute și strecurați-o.
- Adăugați uleiul și polenul.
- Consumați infuzia împărțită în două doze zilnice.
3. Supă de usturoi
Consumul unei supe de usturoi nu este doar un răsfăț, ci și o modalitate de a varia dieta și de a obține nutrienții necesari pentru creșterea globulelor roșii.
Există studii ce arată faptul că aportul simultan de usturoi și alimente bogate în fier favorizează absorbția mineralului.
Ingrediente
- 6 căței de usturoi
- 2 felii de pâine
- 8 căni de apă (2 litri)
- ½ cană de ulei (100 grame)
- 1 linguriță de boia de ardei (5 grame)
Pregătire
- Zdrobiți cățeii de usturoi curățați și sotați-i în ulei.
- Când devin aurii, adăugați feliile de pâine și boiaua de ardei.
- Adăugați apa și fierbeți timp de o jumătate de oră.
- Consumați maxim 3 căni pe tot parcursul zilei.
4. Infuzie de gențiană
Gențiana (Gentiana lutea) este o floare originară din Europa. Unele publicații sugerează faptul că promovează absorbția a numeroși nutrienți, inclusiv fierul. Poate ajuta și în caz de indigestie.
Ingrediente
- 1 gram de rădăcini de gențiană
- 200 mililitri de apă
Pregătire
- Puneți apa într-o oală la foc mic și lăsați-o să fiarbă.
- Adăugați rădăcinile și așteptați aproximativ 3 minute.
- Strecura infuzia.
5. Sfeclă roșie și năsturel
Am menționat deja beneficiile sfeclei roșii. În combinație cu năsturelul, proprietățile sale intensificate. Puteți adăuga și puțin suc de portocale.
Ingrediente
- 5 sfecle
- 6-7 linguri de năsturel tocat
- 2 linguri de zahăr
- Semințe de floarea soarelui coapte
- Suc de lămâie
- Ulei de măsline
Pregătire
- Spălați sfecla roșie și tăiați-o cuburi mici.
- Amestecați năsturelul cu sfecla roșie într-un castron adânc.
- Pentru a face un dressing, amestecați sucul de lămâie, uleiul și zahărul.
- Adăugați dressingul în salată, împreună cu câteva semințe de floarea soarelui.
Descoperiți: Care sunt simptomele anemiei?
Există alimente care scad hemoglobina?
Deși ne concentrăm adesea pe o dietă bogată în fier pentru a ameliora anemia, trebuie să fim atenți și la alimentele care inhibă absorbția acestui micronutrient:
- Ceai verde. Acest studiu a raportat un deficit de fier secundar aportului excesiv de ceai verde. Totuși, acest lucru se întâmplă doar în cazul exagerării. Cu moderație, ceaiul verde este benefic pentru sănătate deoarece oferă o mulțime de antioxidanți.
- Cafea. Ca și în cazul precedent, cercetările sugerează că sportul de cafea scade absorbția intestinală a fierului.
- Cimbru. Deși există dovezi care sugerează că utilizarea sa la sportivii de elită ar putea interfera cu nivelul de fier din sânge, aceasta este o afirmație controversată din cauza dovezilor limitate.
Ce altceva puteți face pentru a crește celulele roșii din sânge?
Pe lângă respectarea recomandărilor medicului, adoptați obiceiuri corecte de viață, mai ales în ceea ce privește alimentația. Mâncați sănătos, alegând alimente hrănitoare care oferă beneficii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Nu vă înfometați și faceți combinații care vi se potrivesc. Pentru aceasta, puteți oricând să consultați medicul sau nutriționistul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Vieth, J. T., & Lane, D. R. (2014). Anemia. Emergency Medicine Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.emc.2014.04.007
- Shaw, J. G., & Friedman, J. F. (2011). Iron deficiency anemia: Focus on infectious diseases in lesser developed countries. Anemia. https://doi.org/10.1155/2011/260380
- Higgins, P. D. R., & Rockey, D. C. (2003). Iron-deficiency anemia. Techniques in Gastrointestinal Endoscopy. https://doi.org/10.1053/j.tgie.2003.08.002.
- Geng S, et al. Comprehensive Analysis of the Components of Walnut Kernel (Juglans regia L.) in China. Journal of Food Quality 2001. Disponible en: https://www.hindawi.com/journals/jfq/2021/9302181/.
- Nahdi A, Hammami I, Brasse-Lagnel C, Pilard N, Hamdaoui MH, Beaumont C, El May M. Influence of garlic or its main active component diallyl disulfide on iron bioavailability and toxicity. Nutr Res. 2010 Feb;30(2):85-95. doi: 10.1016/j.nutres.2010.01.004. PMID: 20226993.
- Lofti M, et al. The Effects of Consuming 6 Weeks of Beetroot Juice (Beta vulgaris L.) on Hematological Parameters in Female Soccer Players. Journal of Kermanshah University of Medical Sciences 2018;22(3). Disponible en: https://brieflands.com/articles/jkums-82300.html.
- Lynch SR, Cook JD. Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci. 1980;355:32-44. doi: 10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x. PMID: 6940487.
- Fan FS. Iron deficiency anemia due to excessive green tea drinking. Clin Case Rep. 2016 Oct 5;4(11):1053-1056. doi: 10.1002/ccr3.707. PMID: 27830072; PMCID: PMC5093162.
- Morck TA, Lynch SR, Cook JD. Inhibition of food iron absorption by coffee. Am J Clin Nutr. 1983 Mar;37(3):416-20. doi: 10.1093/ajcn/37.3.416. PMID: 6402915.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.