Logo image
Logo image

Remedii pentru gastrita la copii

4 minute
Gastrita este o cauză frecventă a durerii abdominale la copii. Este cu siguranță un motiv pentru a consulta medicul, dar poți folosi și câteva remedii preparate acasă pentru a controla simptomele înainte de a ajunge la cabinetul specialistului.
Remedii pentru gastrita la copii
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Gastrita la copii se manifestă la fel ca la adulți. Aceasta este inflamația mucoasei stomacului și este cauzată de diferiți factori, cum ar fi infecțiile bacteriene, obiceiurile alimentare proaste și stresul. Această afecțiune este mai frecventă la adulți, deși poate afecta și copiii. Simptomele variază de la dureri de stomac și arsuri, la greață și vărsături. Ce remedii există pentru gastrita la copii?

Consultă întotdeauna medicul pediatru dacă observi simptome de gastrită la copilul tău. Totuși, este bine să știi că această afecțiune nu duce la complicații majore pentru sănătatea copilului. Poți atenua unele dintre simptomele gastritei în mod simplu, chiar la tine acasă.

Remedii pentru gastrita la copii

Un articol publicat în World Journal of Gastroenterology afirmă faptul că inflamația mucoasei gastrice, cunoscută sub numele de gastrită, este o cauză frecventă a durerii abdominale la copii. Deoarece există mai mulți factori implicați, tratamentul poate fi multidisciplinar și individualizat.

Cu toate acestea, există unele obiceiuri și remedii casnice care pot ajuta la ameliorarea simptomelor gastritei, cel puțin temporar. Acestea nu înlocuiesc sfaturile medicale, dar pot reduce simptomele. Ești gata să iei notițe?

Obiceiurile alimentare

Majoritatea cazurilor de gastrită la copii au la bază obiceiuri alimentare proaste. Copiii afectați nu au un program fix pentru mese sau consumă anumite tipuri de alimente care le irită stomacul și provoacă inflamații și durere.

Copiii necesită un aport nutrițional specific, așadar discută cu un nutriționist care te poate ajuta să dezvolți o dietă pentru cel mic. Limitează consumul de alimente bogate în făină rafinată, zaharuri, acizi și condimente iuți. Toate acestea irită mucoasa stomacului.

În ceea ce privește orele de masă, un articol publicat în International Scholarly Research afirmă faptul că lipsa unui program fix de mese pentru o perioadă lungă de timp este asociată cu un risc crescut de infecție cu bacteria Helicobacter Pylori, una dintre principalele cauze ale gastritei.

Un articol publicat în Gastroenterology Review afirmă faptul că adăugarea de broccoli și afine proaspete în dieta copiilor poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate gastritei. Acest lucru se datorează proprietăților antiinflamatoare și antibacteriene ale acestor două alimente.

Îți recomandăm:

9 alimente pentru a ameliora gastrita

Some figure
Consumul de iritanți poate declanșa gastrita la copii. Este important să le modifici dieta cu ajutorul unui nutriționist.

Extractul de usturoi

Usturoiul este un remediu eficient pentru gastrită în medicina tradițională. Poate că celor mici nu le place gustul, dar trebuie să găsești o modalitate de a-i determina să-l mănânce. Există dovezi ce arată faptul că usturoiul ajută la combaterea bacteriei H. Pylori în organism.

Prin urmare, zdrobește-l cu puțină miere și folosește-l ca tratament adjuvant pentru gastrită. Copilul poate să-l ingereze și așa cum este sau sub formă de extracte.

Probioticele

Acestea sunt microorganisme vii pe care le poți găsi în anumite alimente. Oamenii le folosesc de mii de ani pentru a-și îmbunătăți digestia. În plus, aceste bacterii benefice pot crește rezistența organismului la efectele nocive ale anumitor bacterii rele. De fapt, un studiu apărut în World Journal of Gastroenterology subliniază faptul că probioticele contribuie la inhibarea dezvoltării bacteriei H. Pylori. Principalele alimente care conțin probiotice sunt:

  • Iaurt
  • Kombucha
  • Măsline și murături
  • Varza acră
  • Chefir
  • Kimchi
  • Miso

Uleiurile esențiale

În ultimii ani, utilizarea uleiurilor esențiale a crescut datorită beneficiilor pentru sănătate ale acestora atunci când vine vorba de tot felul de afecțiuni, inclusiv probleme digestive. De fapt, un studiu efectuat pe agenți antimicrobieni sugerează faptul că acestea ar putea avea un efect pozitiv în inhibarea dezvoltării excesive a bacteriei H. Pylori.

Uleiurile de usturoi și mentă sunt deosebit de utile ca remedii pentru gastrita la copii. Cu toate acestea, folosește-le cu precauție, deoarece pot fi nocive în cantități mari. Respectă întotdeauna instrucțiunile producătorului.

Îți recomandăm:

Dieta potrivită pentru gastrită

Some figure
Anumite uleiuri esențiale par să servească drept adjuvanți în cazul gastritei. Utilizarea acestora ar trebui să fie moderată, numai în cazuri specifice.

Cum să previi gastrita la copii

Nu este normal ca cei mici să sufere de gastrită, dar aceasta este o afecțiune care poate apărea în orice moment. Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni gastrita la copii, pe lângă cele menționate mai sus. Printre ele, amintim:

  • Creează-i copilului un program adecvat de mese.
  • Hrănește-l cu cel puțin 2 ore înainte de culcare.
  • Nu pune prea multă mâncare în farfurie.
  • Ajută-l să se relaxeze cu activități precum yoga, meditația sau chiar ascultând muzică.

Când să consulți un medic în caz de gastrită la copii?

După cum am menționat mai sus, această afecțiune nu este gravă în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, consultă un medic dacă cel mic are dureri severe de stomac, vărsături recurente sau orice alt simptom relevant. Medicul va determina cauza gastritei și va prescrie copilului un tratament adecvat.

În cele din urmă, nu uita că simptomele de mai sus nu sunt întotdeauna un semn al gastritei. De fapt, acestea pot apărea și din cauza unor boli complet diferite. Numai un medic poate stabili cauzele și recomanda orice teste necesare pentru stabilirea unui diagnostic adecvat.

Îți mulțumim pentru citirea acestui articol despre remedii pentru gastrita la copii!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Islek A, Yilmaz A, Elpek GO, Erin N. Childhood chronic gastritis and duodenitis: Role of altered sensory neuromediators. World J Gastroenterol. 2016;22(37):8349-8360. doi:10.3748/wjg.v22.i37.8349
  • Bergonzelli, G. E., Donnicola, D., Porta, N., & Corthésy-Theulaz, I. E. (2003). Essential oils as components of a diet-based approach to management of Helicobacter infection. Antimicrobial Agents and Chemotherapy. https://doi.org/10.1128/AAC.47.10.3240-3246.2003
  • Cellini, L., Di Campli, E., Masulli, M., Di Bartolomeo, S., & Allocati, N. (1996). Inhibition of Helicobacter pylori by garlic extract (Allium sativum). FEMS Immunology and Medical Microbiology. https://doi.org/10.1016/0928-8244(95)00120-4
  • Hołubiuk, Ł., & Imiela, J. (2016). Diet and Helicobacter pylori infection. Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 11(3), 150-154. https://doi.org/10.5114/pg.2016.61487
  • Lim, S.-L., Canavarro, C., Zaw, M.-H., Zhu, F., Loke, W.-C., Chan, Y.-H., & Yeoh, K.-G. (2013). Irregular Meal Timing Is Associated with Helicobacter pylori Infection and Gastritis . ISRN Nutrition. https://doi.org/10.5402/2013/714970

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.