Logo image
Logo image

Remedii pentru prevenirea osteoporozei

4 minute
Având în vedere că osteoporoza este inițial asimptomatică, este esențial să mărim consumul de alimente bogate în calciu încă din tinerețe pentru prevenirea acesteia și pentru evitarea complicațiilor afecțiunii care apar odată cu înaintarea în vârstă.
Remedii pentru prevenirea osteoporozei
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Verificat și aprobat de nutriționistul Renata Sylwia Kosierb Fernández

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Osteoporoza este o afecțiune silențioasă caracterizată prin deteriorarea treptată a oaselor. Alterările pe care le cauzează pot fi ireversibile, însă există o mulțime de modalități pentru prevenirea apariția acesteia. Principala metodă este consumul de alimente bogate în calciu și menținerea unei alimentații echilibrate. De asemenea, ai la dispoziție remedii pentru prevenirea osteoporozei în mod eficient, preparate cu ingrediente bogate în calciu, pe care ți le prezentăm în acest articol.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afecțiune a oaselor care cauzează scăderea densității osoase. În acest proces, oasele devin poroase, de unde provine și denumirea bolii, „os poros”. Se formează cavități în interiorul oaselor, care pot crește în timp. Astfel, oasele devin fragile și crește riscul de fracturi.

Osteoporoza este o boală „tăcută”, în sensul că este asimptomatică până provoacă o leziune osoasă, cum ar fi o fractură. Un prim simptom al osteoporozei este, de exemplu, fractura de șold, acesta fiind și cel mai grav, deoarece implică o intervenție chirurgicală de urgență și are consecințe grave asupra sănătății. Osteoporoza poate cauza și fracturi la nivelul încheieturilor.

Citește și:

6 informații esențiale despre osteoporoză

Care sunt cauzele osteoporozei?

Există mai mulți factori care duc la apariția osteoporozei. Principalul motiv este înaintarea în vârstă. Riscul de a avea osteoporoză crește odată cu vârsta, deoarece cantitatea de masă osoasă scade, în schimb, fragilitatea crește. De obicei, riscul de a avea osteoporoză crește după împlinirea vârstei de 50 de ani.

Există și alți factori importanți, precum excesul de greutate, care este legat în mod direct de densitatea osoasă. Aici intră în discuție și factori genetici, pentru că persoanele ale căror rude au avut osteoporoză au șanse mai mari de a suferi de această boală.

De asemenea, osteoporoza poate apărea din cauza menținerii unei alimentații sărace în calciu. Osteoporoza afectează femeile de patru ori mai frecvent decât bărbații din cauza scăderii nivelului de estrogen la menopauză.

Cum previn osteoporoza?

Prevenirea osteoporozei poate fi realizată mai ales prin consumul alimentelor bogate în calciu, cum ar fi fructe uscate, pești uleioși sau lactate.

Alte metode de prevenire a osteoporozei includ evitarea sedentarismului și a excesului de greutate. De asemenea, există exerciții pentru persoanele cu osteoporoză, care sunt special concepute pentru a ameliora simptomele bolii. Pe lângă acestea, ai la dispoziție și remedii pentru prevenirea osteoporozei. În cele ce urmează, îți prezentăm două rețete de remedii naturale bogate în calciu care contribuie la reducerea riscului de osteoporoză.

Remedii pentru prevenirea osteoporozei

Substanța principală din următoarele remedii este calciul, a cărui funcție de bază este de a întări oasele și dinții și de a le oferi rezistență. Calciul contribuie la protejarea mușchilor și la sporirea permeabilității membranelor celulare pentru absorbția eficientă a substanțelor nutritive.

  • Adulților li se recomandă consumul a 800 mg de calciu pe zi.
  • Tinerilor cu vârsta cuprinsă între 11 și 24 de ani și femeilor însărcinate, care alăptează sau care se află la menopauză li se recomandă consumul a 1200 mg de calciu pe zi.

Pentru a consuma doza zilnică recomandată de calciu, îți recomandăm următoarele sucuri, ce constituie remedii pentru prevenirea osteoporozei.

1. Suc de broccoli, morcovi și salată

Broccoli este o legumă care conține o cantitate semnificativă de calciu, iar împreună cu salata constituie un remediu eficient pentru prevenirea osteoporozei.

Some figure

Sucul de morcovi, la rândul lui, are proprietăți diuretice și antioxidante care curăță organismul și ajută la fixarea calciului în oase. 

Ingrediente

  • O cană de suc natural de morcovi (250 ml)
  • 3 frunze de salată
  • O căpățână de broccoli

Mod de preparare

  • Adaugă ingredientele într-un robot de bucătărie sau blender și procesează-le. Nu este necesar să strecori sau să adaugi zahăr.

Mod de consum

  • Bea o cană din acest suc o dată la trei zile sau mai des.

Îți recomandăm și:

8 alimente care previn osteoporoza

2. Shake cu iaurt, mere și migdale

Iaurtul este un lactat bogat în calciu care contribuie la menținerea sănătății oaselor.

Fiecare 100 g de migdale conține 240 mg de calciu. Mărul conține, de asemenea, o cantitate semnificativă de calciu în comparație cu alte fructe.

Some figure

Acest shake este o combinație excelentă ce asigură organismului aportul necesar de calciu. Mai mult, vei obține un shake cu un gust delicios și o textură cremoasă.

Ingrediente

  • Un pahar de iaurt natural (250 ml)
  • Un măr (curățat de coajă, fără semințe)
  • 5 migdale
  • Scorțișoară măcinată (după gust)

Mod de preparare

  • Procesează mărul tăiat în bucăți cu iaurtul într-un blender.
  • Adaugă migdalele și procesează-le timp de câteva minute.
  • Servește shake-ul într-un pahar și adaugă scorțișoară după gust.

Mod de consum

  • Consumă shake-ul o dată la trei zile.
  • Pentru a-i mări eficiența, expune-te la soare pentru câteva minute.

Există o mulțime de ingrediente naturale și bogate în calciu pe care le poți consuma pentru a preveni osteoporoza. Cu toate acestea, secretul pentru evitarea bolilor legate de înaintarea în vârstă constă în îngrijirea sănătății încă din tinerețe. Așadar, pe lângă o alimentație bogată în calciu și adoptarea de obiceiuri sănătoase, nu ezita să încerci aceste remedii pentru prevenirea osteoporozei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dodington, D. W., & Ward, W. E. (2014). Osteoporosis. In Diet, Exercise, and Chronic Disease: The Biological Basis of Prevention. https://doi.org/10.1201/b16783
  • NIH Consensus Development Panel on Osteoporosis Prevention, Diagnosis, and Therapy. (2001). Osteoporosis Prevention, Diagnosis, and Therapy. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.285.6.785
  • Weaver, C. M. (2003). Calcio. In Conocimientos Actuales sobre Nutrición.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.