Remediu cu lemn dulce pentru durerile gastrice
Rădăcina de lemn dulce, Glycyrrhiza glabra, este folosită ca tratament complementar pentru diferite tipuri de afecțiuni comune. Industria farmaceutică o folosește și ca îndulcitor pentru a ameliora gustul anumitor medicamente, aceasta având o aromă dulce caracteristică. În acest articol, vom discuta despre un remediu cu lemn dulce pentru durerile gastrice.
Rădăcina de lemn dulce este disponibilă și sub formă de ceaiuri, capsule, extracte și suplimente. Scopul acestora este de a calma disconfortul digestiv, simptomele menopauzei și infecțiile, printre altele.
OK, dar este sigură? Există vreo dovadă cu privire la presupusele sale proprietăți? Nu există suficiente dovezi pentru a considera această rădăcină un tratament pentru anumite boli. Însă, unele studii susțin utilizarea acesteia ca supliment pentru disconfortul digestiv.
Proprietățile rădăcinii de lemn dulce
În primul rând, trebuie să facem o scurtă trecere în revistă a proprietăților rădăcinii de lemn dulce. Conform informațiilor publicate în Acta Pharmaceutica Sinica B, această plantă conține mai mult de 20 de triterpenoide și aproape 300 de flavonoide. Acestea ar putea explica proprietățile sale farmacologice.
Unele dintre proprietățile lemnului dulce sunt:
- Antiviral
- Antimicrobian
- Antioxidant
- Antiinflamator
Deocamdată, există dovezi limitate în acest sens și rădăcina de lemn dulce rămâne un subiect de studiu. Însă unii cercetători sugerează faptul că efectele sale sunt promițătoare pentru dezvoltarea viitoare a unor medicamente eficiente la prețuri accesibile.
Îți recomandăm:
Remediu cu lemn dulce pentru durerile gastrice
Se pare că unele dintre substanțele chimice din rădăcina de lemn dulce, cum ar fi flavonoidele, pot ajuta la reducerea balonării și la accelerarea ameliorării problemelor gastrointestinale. Nu există încă dovezi solide în acest sens, dar unele studii au dus la descoperiri interesante.
De exemplu, un studiu publicat în revista medicală Based Complementary and Alternative medicine a constatat faptul că extractul de glabridină și flavonoide glabrene, conținute în rădăcina de lemn dulce, este de ajutor în calmarea disconfortului gastric, cum ar fi greața, durerile abdominale și arsurile.
Un alt studiu publicat în Phytotherapy Research afirmă faptul că acidul glicirizinic conținut de această rădăcină are proprietăți antiinflamatoare și imunostimulatoare care ajută la combaterea bacteriei H. Pylori, un microorganism care provoacă diverse tulburări digestive, precum ulcerele.
Acest lucru a fost dovedit și într-un studiu clinic publicat în The Brazilian Journal of Infectious Diseases. 120 de persoane au remarcat efecte pozitive împotriva eradicării H. Pylori după ce au adăugat extractul de lemn dulce în tratamentul lor standard.
Contraindicații
Trebuie să consulți medicul înainte de a utiliza rădăcina de lemn dulce ca supliment împotriva problemelor digestive pentru a stabili o doză adecvată în cazul tău. În plus, medicul poate analiza contraindicațiile sau posibilele interacțiuni medicamentoase.
Conform informațiilor compilate de National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH), nicio persoană nu ar trebui să consume rădăcină de lemn dulce în cantități excesive sau pentru perioade lungi de timp. Excesul poate duce la hipertensiune arterială și niveluri scăzute de potasiu, iar acestea cresc riscul de tulburări cardiace și musculare.
Consumul de lemn dulce nu este recomandat în timpul sarcinii. De asemenea, administrarea suplimentelor de rădăcină de lemn dulce în timp ce iei medicamente diuretice poate fi dăunătoare inimii. Alte posibile interacțiuni medicamentoase includ următoarele:
- Medicamente pentru reglarea bătăilor inimii
- Reductori de potasiu
- Anticoagulanți, cum ar fi warfarina
- Estrogeni, terapie hormonală și pilule contraceptive
- Corticosteroizi
Citește mai mult:
Cum se folosește lemnul dulce pentru a calma disconfortul gastric
În prezent, lemnul dulce este disponibil sub formă de tablete masticabile, extracte lichide, capsule, pulbere și chiar rădăcină în sine. Adesea, oamenii prepară infuzii din rădăcină. Trebuie să consumi cantități moderate pentru a evita orice reacții adverse.
Pentru a calma disconfortul la stomac, adaugă extract de lemn dulce în orice băutură naturală (chiar și apa fierbinte este excelentă pentru aceasta). De asemenea, poți pune câteva picături direct sub limbă pentru a calma arsurile la stomac.
În orice caz, reține faptul că acesta nu este tratamentul de primă linie pentru afecțiunile sistemului digestiv. Așadar, consultă medicul dacă ai probleme digestive.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Wang, L., Yang, R., Yuan, B., Liu, Y., & Liu, C. (2015, July 1). The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. Acta Pharmaceutica Sinica B. Chinese Academy of Medical Sciences. https://doi.org/10.1016/j.apsb.2015.05.005
- Raveendra KR, Jayachandra, Srinivasa V, et al. An Extract of Glycyrrhiza glabra (GutGard) Alleviates Symptoms of Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:216970. doi:10.1155/2012/216970
- Hosseinzadeh, H., & Nassiri-Asl, M. (2015, December 1). Pharmacological Effects of Glycyrrhiza spp. and Its Bioactive Constituents: Update and Review. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5487
- Hajiaghamohammadi, A. A., Zargar, A., Oveisi, S., Samimi, R., & Reisian, S. (2016). To evaluate of the effect of adding licorice to the standard treatment regimen of Helicobacter pylori. Brazilian Journal of Infectious Diseases, 20(6), 534–538. https://doi.org/10.1016/j.bjid.2016.07.015
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.