Logo image
Logo image

Renunțarea la antidepresive: informații importante

4 minute
Chiar dacă te simți mai bine, nu trebuie să renunți brusc la antidepresive. Încetarea acestui tratament reprezintă un proces lent care necesită o perioadă de tranziție care trebuie să aibă loc sub supravegherea unui medic.
Renunțarea la antidepresive: informații importante
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pentru unele persoane care suferă de depresie sau anxietate, un tratament cu antidepresive reprezintă singura soluție eficientă. Altele, însă, nu sunt mulțumite de rezultate sau optează pentru renunțarea la antidepresive din diferite motive. Dacă te încadrezi în cea de-a doua categorie, este bine să știi câteva lucruri utile înainte de a înceta tratamentul.

În primul rând, este important să cântărești bine lucrurile și să consulți un medic înainte de a lua o decizie. Nu uita că aceste medicamente îți afectează în mod direct creierul, drept pentru care schimbările trebuie ținute sub control.

Iată câțiva factori pe care trebuie să îi iei în considerare înainte de a decide să renunți la antidepresive:

Trebuie să colaborezi cu medicul tău

Some figure

Dacă optezi pentru renunțarea la antidepresive, este important să discuți deschis cu psihologul sau psihiatrul tău despre așteptările, temerile, îndoielile și speranțele tale.

Este dreptul tău, ca pacient, să decizi când să iei sau să renunți la tratament, însă un specialist îți poate explica pe larg care sunt efectele secundare cu care te poți confrunta în timpul acestui proces.

Te-ar putea interesa și:

Depresia – 7 remedii naturiste

Multe persoane observă că se simt mai bine și consideră că nu mai au nevoie de medicamente. Regăsirea echilibrului emoțional justifică această decizie. Totuși, de multe ori, starea de bine resimțită reprezintă tocmai efectul antidepresivelor.

Medicul trebuie să știe cum și ce anume simți. Astfel, acesta îți poate spune dacă este sau nu o idee bună să optezi pentru renunțarea la antidepresive.

Este posibil să nu îți dai seama dacă starea ta este normală sau dacă tratamentul trebuie modificat. Întregul proces durează o perioadă îndelungată, iar anumite persoane se satură să încerce mereu doze noi.

Dacă medicul decide că încetarea tratamentului este cea mai bună decizie, acesta îți va propune un plan pentru a reduce treptat administrarea antidepresivelor. În acest fel, efectele secundare pot fi ținute sub control, iar tu te vei bucura permanent de sprijinul unui specialist.

Dacă vrei să renunți la antidepresive pentru că te deranjează reacțiile lor adverse, psihiatrul îți poate oferi alternative care se pliază mai bine pe corpul tău. Explică-i acestuia temerile și nelămuririle tale și spune-i exact ce simți.

Durează mai mult decât crezi ca antidepresivele să își facă efectul

Unele persoane merg frustrate la psiholog sau la psihiatru deoarece iau antidepresive de luni întregi și nu au observat nicio schimbare. Sau poate că schimbările sunt negative.

Desigur, vrei ca tristețea, apatia, nesiguranța și toate motivele pentru care iei antidepresive să dispară. În realitate, aceste medicamente nu funcționează ca o baghetă magică, iar situația este mult mai complicată decât pare.

Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la o nouă doză. Multe persoane așteaptă să își revină la normal după numai câteva zile de tratament. Însă este necesar să înțelegi că medicul specialist știe de cât timp ai nevoie pentru a te simți mai bine.

Nu trebuie să te descurajezi și să încerci să modifici doza din proprie inițiativă. Îți poți pune viața în pericol, iar efectele secundare pot scăpa de sub control. Medicul îți va cere să ai răbdare și chiar asta va trebui să faci.

Dispoziția ta se va schimba temporar

Some figure

Atunci când renunți la antidepresive fără consilierea unui medic, nu iei în calcul posibilele urmări.

Numeroase studii au arătat că, atunci când anumite persoane nu mai iau antidepresive, riscul apariției gândurilor de suicid crește. Totuși, legătura dintre aceste idei periculoase și renunțarea la aceste medicamente nu a fost confirmată 100%.

Dacă renunți la antidepresive, ai o stare ciudată

După cum am menționat mai sus, antidepresivele au un efect direct asupra creierului, întrucât rolul lor este de a regla funcțiile cerebrale. Atunci când renunți la ele, acest echilibru este afectat, drept pentru care poți întâmpina următoarele simptome:

  • O senzație de șoc electric la nivelul capului;
  • Dificultăți de concentrare;
  • Schimbări bruște de dispoziție;
  • Neputința de a duce la bun sfârșit sarcini simple;
  • Pierderi de memorie.

Te-ar putea interesa și:

Vitamine și minerale care combat depresia

Fiecare persoană are o experiență diferită. Este posibil să nu simți nicio diferență în primele zile, iar în următoarele să nu mai fii capabil să gândești limpede.

Toate manifestările menționate sunt normale, însă cel mai bine este ca un medic să evalueze severitatea simptomelor. 

Este dreptul tău să decizi dacă vrei să renunți la antidepresive

Persoanele care suferă de depresie duc o luptă pe mai multe fronturi. Pe de o parte, există un vârtej de emoții care le copleșesc, iar pe de altă parte trebuie să asimileze toate sfaturile medicilor și sugestiile celor din jur. Toate aceste idei concomitente pot fi confuze.

La un moment dat, poți simți că nu mai deții controlul asupra propriei vieți. Însă trebuie să îți amintești întotdeauna că renunțarea la antidepresive este doar decizia ta. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ayestaran Altuna, A., Caro Aragonés, I., Pascual Arce, B., & Aguas Compaired, M. Antidepresivos. Revista Multidisciplinar de Gerontologia. 2005; 1 (03).
  • Heerlein, A. Tratamientos farmacológicos antidepresivos. Revista Chilena de Neuro-Psiquiatria. 2002.
  • DeBattista, C. Fármacos antidepresivos. In Farmacología básica y clínica. McGrawHill. 2010; 1 (1): 521-540.
  • Henssler J, Heinz A, Brandt L, Bschor T. Antidepressant Withdrawal and Rebound Phenomena. Dtsch Arztebl Int. 2019 May 17;116(20):355-361.
  • Valuck RJ, Orton HD, Libby AM. Antidepressant discontinuation and risk of suicide attempt: a retrospective, nested case-control study. J Clin Psychiatry. 2009 Aug;70(8):1069-77.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.