Respingerea partenerului în timpul sarcinii
Respingerea partenerului în timpul sarcinii nu este atât de neobișnuită pe cât ai putea crede. Multe femei simt dispreț față de partenerul lor sau față de unele dintre trăsăturile acestuia.
În acest articol, vom analiza motivele pentru care apare această respingere și ce poți face pentru a trece prin sarcină alături de partener în cel mai bun mod posibil.
Respingerea partenerului în timpul sarcinii
Nu există studii care să susțină sentimentele de respingere ale femeilor față de parteneri în timpul sarcinii. Cu toate acestea, multe femei afirmă că exact asta li se întâmplă. Este și cazul tău?
Femeile experimentează o serie de schimbări fizice și emoționale încă din primele săptămâni de sarcină. Sânii lor cresc, uterul se întinde și schimbările de dispoziție, greața și chiar vărsăturile sunt semne și simptome frecvente. În plus față de aceste simptome de sarcină, unele femei simt respingere față de partenerul lor; acest sentiment poate fi intens sau ușor, deoarece variază în funcție de persoană.
În timp ce unele femei simt că au nevoie de mai mult contact fizic și emoțional, altele încep să se simtă inconfortabil din cauza partenerilor. În unele cazuri, acest disconfort include dispreț pentru simpla prezență a partenerilor.
De ce apare respingerea partenerului în timpul sarcinii? Există o explicație logică?
Motive posibile pentru respingerea partenerului în timpul sarcinii
Din nou, nu există nicio cercetare care să poată dovedi faptul că unele femei însărcinate se simt așa față de partenerii lor în timpul sarcinii. În ciuda lipsei studiilor, specialiștii consideră că schimbările hormonale ar putea fi de vină.
Nu este un secret faptul că femeile însărcinate suferă o serie de modificări hormonale, cum ar fi creșterea progesteronului și gonadotropinei, care le pot face să fie mai sensibile. Poate că această sensibilitate produce respingerea atitudinilor partenerului sau chiar a prezenței sale.
Vezi și:
Cum să faci față dorinței de respingere a partenerului în timpul sarcinii
Respingerea partenerului în timpul sarcinii te pune într-o situație dificilă. Nu este ușor pentru tine să trăiești această situație și nici nu este ușor pentru partenerul tău să îndure respingerea. Trebuie să-ți recunoști propriile emoții și să ții cont de ele. Reține faptul că respingerea poate afecta semnificativ sentimentele partenerului.
Dacă treci prin această situație, ar trebui să ai o atitudine deschisă și matură și să vorbești cu partenerul tău despre asta. Explică-i cum te simți și ce ți se întâmplă și asigură-l că este ceva ce nu poți controla.
Gândește-te și la sentimentele tale. A făcut întotdeauna acele lucruri care te deranjează astăzi? Există vreun motiv justificat pentru supărarea ta? Dacă pur și simplu nu poți tolera sunetul mestecatului partenerului tău, trebuie să înțelegi că aceasta nu este o problemă serioasă și nici una care îți va afecta relația pe termen lung.
Analizează ce simți și de ce experimentezi acest lucru. De multe ori, un pic de introspecție este tot ce ai nevoie pentru a-ți da seama că exagerezi o situație.
Vezi și:
Situația celui respins
Dacă ești partea respinsă, îți sugerăm să ai răbdare. Știm că situația nu este plăcută sau simplă. Respiră adânc și încearcă să-ți amintești că nu este ceva personal, chiar dacă pare.
Partenera ta trece printr-o serie de schimbări și, în ciuda respingerii ei, are nevoie de ajutorul și compania ta. În general, sentimentele de respingere față de partener nu durează întreaga sarcină, ci mai degrabă câteva luni.
Dacă ai nelămuriri, îți sugerăm să consulți un medic. În mod ideal, ar trebui să vorbești cu cineva despre această situație. Expertul îți poate recomanda terapia individuală sau de cuplu sau pur și simplu îți poate oferi o explicație mai bună a motivului pentru care apar aceste sentimente. Cu răbdare și dragoste, veți trece prin asta ca o familie.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bailón Muñoz, E., & Ortega del Moral, A. (2009). Embarazo. FMC – Formación Médica Continuada En Atención Primaria. https://doi.org/10.1016/s1134-2072(07)71605-5
- Acosta-varela, M. E. (2012). El embarazo. Aportaciones Originales.
- Organización Mundial de la Salud. (2015). OMS, Embarazo.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.