Respingerea piercingului: cauze, tratamente și prevenire
 

Respingerea piercingului: cauze, tratamente și prevenire

Vă confruntați cu o respingere a piercingului? Puteți să o tratați folosind măsuri de îngrijire și să preveniți recidiva. Vă spunem tot ce trebuie să știți!
Respingerea piercingului: cauze, tratamente și prevenire
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Scris de Ana Luzardo

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Respingerea piercingului este o complicație care poate apărea la introducerea unei astfel de bijuterii în orice parte a corpului. Această complicație nu este la fel de frecventă ca altele. Cele mai frecvente sunt apariția cheloizilor, infecțiile și dermatita. Totuși, respingerea piercingului este o posibilitate. Vă explicăm de ce apare, cum să o tratați și cum o puteți evita!

Ce înseamnă respingerea piercingului?

Corpul uman are o autoapărare, care este sistemul imunitar. Acesta funcționează prin recunoașterea substanțelor străine, numite antigene. Atunci când acestea sunt detectate de diferite tipuri de celule, este declanșată producția de anticorpi în limfocitele B.

Aceste celule au memorie. Astfel, atunci când elementele străine reintră în organism, anticorpii sunt produși imediat. Cu toate acestea, astfel de substanțe nu pot distruge singure agenții externi. Acum intră în joc limfocitele T și fagocitele.

Întregul sistem imunitar se activează. Corpul nu știe că piercingul a fost făcut voit, iar simptomele respingerii sale au la bază răspunsul imun comun.

Care sunt simptomele asociate cu respingerea piercingului?

Respingerea poate apărea la săptămâni, luni și, în cazuri rare, la zeci de ani de la plasarea piercingului. Pentru a ști dacă are loc, trebuie să examinați bine zona și să vedeți dacă prezintă vreunul dintre aceste semne:

  • Piercingul s-a mișcat din locația inițială.
  • Cantitatea de țesut dintre gaura de intrare și de ieșire este mai mică.
  • Găurile au crescut în dimensiune.
  • Piercingul atârnă diferit.
  • Pielea dintre gaura de intrare și de ieșire este solzoasă, decojită, roșie, umflată sau tare.
  • Partea internă a piercingului se vede prin piele.
Piercinguri în ureche

De ce apare respingerea piercingului?

Când pielea este rănită, trece printr-un proces de vindecare care începe cu inflamație și se termină cu formarea de țesut cicatricial. Corpul încearcă să îndepărteze bijuteriile pentru a vindeca gaura.

O parte din vindecarea rănilor implică reatașarea pielii. De aceea, orificiile se închid atunci când scoatem bijuteriile. Deși nu există o cauză specifică, se crede că există factori care pot provoca acest lucru:

  • Genetica este unul dintre acești factori, în sensul că unii oameni sunt mai predispuși să respingă materialele străine.
  • Mărimea și forma bijuteriilor este un alt factor, deoarece bijuteriile nepotrivite sunt adesea cauza principală a problemei.
  • Un alt factor relevant este materialul din care este confecționată bijuteria; titanul, de exemplu, este mai bun pentru persoanele cu piele sensibilă.
  • Poziția piercingului. Locurile unde apar cele mai multe respingeri sunt buricul și sprâncenele.

Cum se tratează respingerea piercingului?

Nu vă faceți griji, există modalități de a rezolva problema. Printre acestea avem:

  • Pentru început, scoateți bijuteriile dacă le vedeți mișcându-se din ce în ce mai mult spre suprafață.
  • Încercați un alt tip de bijuterie, cu o altă dimensiune și dintr-un material diferit. Optați pentru un cercel sau o bară din plastic non-iritant.
  • Utilizați puțin ulei sau cremă cu vitamina E pentru a reduce cicatricile.

În orice caz, specialistul calificat este cel care ar trebui să vă instruiască în acest sens. Aproape întotdeauna trebuie să așteptați un an înainte de a perfora din nou pielea.

Prevenire și îngrijire

Specialist care previne respingerea piercingului

Căutați un profesionist calificat, cu experiență în domeniu. Întrebați întotdeauna despre ratele de respingere în zona pe care doriți să o perforați. Amintiți-vă că găurile pot lăsa cicatrici vizibile.

Pentru a reduce posibilitatea respingerii, solicitați o bijuterie cu lățime mare. De asemenea, păstrați locul curat folosind o compresă cu apă sărată. Înmuiați un tampon de tifon steril în soluție și aplicați pe noul piercing.

Curățați piercingul doar de două ori pe zi, deoarece curățarea excesivă poate irita pielea, întârziind vindecarea. Spălați-vă mâinile cu apă și săpun antibacterian înainte de a vă atinge sau de a curăța piercingul.

Pentru o vindecare bună și pentru a nu exista respingere, este indicat să urmați o dietă corectă și să evitați stresul. Acest lucru va ajuta sistemul imunitar să vindece zona fără probleme.

Alți factori de care trebuie să țineți cont sunt igienizarea instrumentelor folosite în timpul piercingului și igienizarea bijuteriilor pe care urmează să le purtați.

Când să mergeți la medic?

Dacă din cauza respingerii piercingului aveți simptome de infecție sau reacții alergice, cum ar fi febră, frisoane, erupții cutanate, dificultăți de respirație sau dureri în piept, trebuie să consultați imediat medicul. Nu încercați să îndepărtați acasă bijuteriile, deoarece puteți provoca mai multe daune pielii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sung, Calvin T., Brian C. Machler, and Sharon E. Jacob. “Piercing metal contact allergy: nothing gold can stay.” Dermatitis 29.4 (2018): 227-228.
  • Schuttelaar, Marie LA, et al. “Prevalence of contact allergy to metals in the European general population with a focus on nickel and piercings: The EDEN Fragrance Study.” Contact Dermatitis 79.1 (2018): 1-9.
  • Van Hoover, Cheri, Carol‐Ann Rademayer, and Cindy L. Farley. “Body piercing: motivations and implications for health.” Journal of midwifery & women’s health 62.5 (2017): 521-530.
  • Fornos Viéitez, Benedicto . Complicaciones de los piercings. Enfermería Dermatológica. 1. 2 (2007). 7-11,

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.