Logo image
Logo image

Rețetă de brownie cu cartofi dulci fără gluten

4 minute
Vă vom învăța cum să pregătiți cu ușurință un „brownie” cu cartofi dulci fără gluten, pentru a vă crește aportul de nutrienți esențiali. Este o rețetă vegetariană delicioasă!
Rețetă de brownie cu cartofi dulci fără gluten
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Brownie este unul dintre deserturile preferate de mulți oameni, dar nu este chiar o rețetă sănătoasă. Includerea sa în dietă în mod regulat ar putea provoca daune, deoarece conține multe zaharuri simple și grăsimi trans. Cu toate acestea, vă vom arăta o rețetă de brownie cu cartofi dulci fără gluten, care poate fi o alternativă excelentă.

În primul rând, trebuie să știți că deserturile pot fi incluse în dietă. Deși este adevărat că cel mai bun desert este un iaurt sau un fruct, există alternative relativ sănătoase. În acest fel, veți putea respecta dieta și vă veți reduce riscul de deficit de nutrienți esențiali.

Ingrediente pentru brownie cu cartofi dulci fără gluten

Some figure

Pentru a pregăti un brownie cu cartofi dulci, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 avocado
  • 1 cană de piure de cartofi dulci
  • O jumătate de cană de sos de mere
  • 1/2 cană de miere
  • O linguriță de extract de vanilie
  • 4 ouă
  • 1/4 cană de făină de cocos
  • 2 linguri de arorut pudră
  • 1/2 cană de cacao
  • O jumătate de linguriță de sare de mare
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius cu căldură pe ambele părți.
  2. Ungeți o tavă cu ulei de cocos și acoperiți-o cu hârtie de copt.
  3. Apoi, amestecați avocado cu cartoful dulce, sosul de mere, mierea și vanilia într-un castron. Amestecați totul bine până ajunge la o textură cremoasă. Adăugați cacao.
  4. Adăugați ouăle pe rând. Amestecați continuu.
  5. În același timp, puneți făina de cocos, arorutul, sarea și bicarbonatul de sodiu într-un alt recipient. Amestecați totul bine și adăugați peste amestecul anterior.
  6. Transferați întreg conținutul vasului în tava cu hârtie de copt și coaceți aproximativ 25 de minute.
  7. Tăiați pentru a verifica dacă rezultatul este optim. Dacă mai este nevoie, coaceți din nou.

Recomandăm și: Rețetă de panellets sau bomboane cu cartofi dulci: cum se prepară?

Brownie cu cartofi dulci: beneficiile rețetei vegetariene

Această rețetă este excepțională din punct de vedere al aromei. Includerea ei într-o dietă variată poate oferi o serie de beneficii pentru organism. Printre acestea, trebuie evidențiate următoarele:

Contribuie la îmbunătățirea sănătății cardio-vasculare

Brownie conține acizi grași omega 3. Acești compuși oferă beneficii sănătății cardiovasculare prin reducerea incidenței multor patologii complexe legate de inimă. Acest lucru este dovedit de o investigație publicată în Journal of Atherosclerosis and Thrombosis.

Este necesar să subliniem că acești nutrienți sunt eficienți și pentru a controla mecanismele inflamatorii ale organismului. Acest lucru nu numai că îmbunătățește recuperarea după un efort sportiv, ci previne și apariția bolilor legate de vârstă.

Some figure

Întărește sistemul imunitar

Cartofii dulci sunt o sursă de vitamina C. Acest nutrient este esențial pentru a stimula funcția imunitară și pentru a reduce riscul de a contracta boli infecțioase, precum bolile respiratorii.

În plus, potrivit unui studiu publicat în revista Annals of Nutrition & Metabolism , menținerea unor niveluri adecvate de vitamina C ajută la controlul simptomelor și la scăderea intensității și duratei bolii.

De asemenea, vitamina C este esențială pentru sinteza endogenă a colagenului. Aceasta este cea mai abundentă proteină din organism, deoarece face parte din toate țesuturile. Este esențial să asigurăm contractilitatea mușchilor și să prevenim apariția ridurilor pe piele.

Recomandăm: Dieta vegană pentru masă musculară

Acționează ca antioxidant

Cacaua este unul dintre alimentele de origine vegetală cu o mulțime de antioxidanți. S-a demonstrat că acești compuși neutralizează formarea radicalilor liberi și împiedică acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. Este important de reținut că inflamația este unul dintre mecanismele care stau la baza multor afecțiuni cronice.

Din acest motiv, speciile reactive la oxigen trebuie limitate. Este necesar să se garanteze consumul de fitochimicale prin includerea în dietă a alimentelor de origine vegetală. Cacaua este unul dintre ele, deși fructele roșii fac acest lucru la fel de bine.

Faceți brownie cu cartofi dulci vegetarian și fără gluten!

După cum ați văzut, este ușor să faceți un brownie cu cartofi dulci fără gluten, de care se poate bucura întreaga familie. Deoarece are o concentrație scăzută de zaharuri simple, nu este dăunător sănătății metabolice, motiv pentru care poate apărea în alimentație mai des decât varianta tradițională.

Pentru o sănătate optimă, este necesar să combinați o alimentație bună cu alte obiceiuri benefice, precum exercițiile fizice regulate și o odihnă corectă noaptea. Este esențial să obțineți cel puțin 7 până la 8 ore de odihnă de bună calitate în fiecare noapte pentru ca procesele de recuperare a organismului să aibă loc eficient.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Watanabe, Y., & Tatsuno, I. (2020). Prevention of Cardiovascular Events with Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and the Mechanism Involved. Journal of atherosclerosis and thrombosis27(3), 183–198. https://doi.org/10.5551/jat.50658
  • Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2006). Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Annals of nutrition & metabolism50(2), 85–94. https://doi.org/10.1159/000090495
  • Alkadi H. (2020). A Review on Free Radicals and Antioxidants. Infectious disorders drug targets20(1), 16–26. https://doi.org/10.2174/1871526518666180628124323

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.