Rețetă de gogoși cu anason fără gluten
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Rețeta de gogoși cu anason este unul dintre cele mai delicioase deserturi din Spania. Cu toate acestea, gogoșile sunt făcute din grâu și prezintă un risc pentru celiaci și cei intoleranți la gluten. Dar putem face gogoși fără gluten!
Gogoșile cu anason sunt consumate în Săptămâna Mare și istoria lor datează de câteva secole, de când popoarele arabe le-au introdus în peninsulă. Pentru mulți spanioli, aroma lor trezește amintiri din copilărie.
Potrivit Federației Asociațiilor Celiace din Spania, se estimează că aproximativ 1% până la 3% din populația lumii este celiacă. În Spania, există aproximativ 450.000 de persoane afectate.
Cu toate acestea, este o boală subdiagnosticată, așa că este posibil ca cifrele să fie mai mari. De asemenea, există și un procent din populație care are intoleranță la gluten non-celiacă, care ar trebui să consume alimente fără această proteină.
Încercați și: Rețetă de gogoși umplute cu dulceață de lapte
Ingrediente pentru gogoși cu anason
Făina fără gluten se găsește în supermarketuri. De obicei, este un amestec de făină de orez, năut, porumb, ovăz sau alte cereale (altele decât grâul, orzul sau secara).
Aceasta oferă posibilitatea de a face multe rețete de patiserie cu rezultate aproape identice cu aluatul tradițional. Iată ingredientele:
- 2 ouă
- 250 mililitri de lapte
- 80 grame de zahăr
- 1 pahar mic de anason
- Ulei de floarea soarelui pentru prăjit
- 8 linguri de ulei
- 1 lingură de coajă de lămâie
- 2 linguri de praf de copt
- 500 grame de făină fără gluten
- Zahăr pudră pentru decorare
Instrucțiuni pas cu pas pentru a face gogoși cu anason fără gluten
Gogoșile cu anason fără gluten nu sunt greu de făcut. Totuși, ca în orice tip de rețetă de patiserie, respectarea pașilor și măsurarea corectă a ingredientelor sunt esențiale pentru a avea rezultate bune.
În ceea ce privește anasonul, cantitatea depinde de gusturi. Unii iubesc mult aroma, însă alții o preferă cu moderație.
Primul pas: amestecare
Bateți ouăle și adăugați încet zahărul, uleiul, laptele, coaja de lămâie și paharul de anason. Deoarece majoritatea acestor ingrediente sunt lichide, zahărul se va dizolva. Amestecați foarte bine.
Al doilea pas: aluatul
Celelalte ingrediente trebuie adăugate puțin câte puțin. Puneți făina și praful de copt treptat și formați un aluat.
Al treilea pas: repaus
Este important să lăsați aluatul să se odihnească o jumătate de oră. Acest lucru va crea o consistență mai bună pentru a modela ulterior gogoșile.
Al patrulea pas: modelare
Odată ce aluatul a căpătat consistența potrivită, luați cantități mici și formați bile cu o gaură în centru. Puteți face și fâșii în stilul unui churro, unite la capete.
Un truc pentru a manipula mai ușor aluatul este să vă ungeți mâinile cu puțin ulei.
Al cincilea pas: prăjire
Pentru a face acest lucru, trebuie să aveți uleiul încălzit în prealabil și să introduceți gogoșile pe rând.
Este esențial ca uleiul să fie în cantitate mare, pentru ca gogoșile să nu se lipească. Când le scoateți din vasul cu ulei, cel mai bine este să le puneți pe o hârtie absorbantă. După prăjire, le puteți decora cu puțin zahăr pudră.
Recomandăm și: Alfajore delicioase cu dulce de leche
Puneți alături ciocolată
Gogoșile cu anason fără gluten nu sunt deloc greu de preparat. Cu câteva ingrediente ieftine și ușor de găsit, puteți servi un mic dejun sau o gustare delicioasă. Masa de Paște nu va rămâne fără delicatese pentru acei membri ai familiei care nu pot consuma gluten.
Tradițional, aceste gogoși cu anason pot fi însoțite de ciocolată caldă. Se potrivesc și cu ceai sau cafea.
Dacă vreți să le faceți mai sănătoase, puteți înlocui zahărul tradițional cu un îndulcitor cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi stevia.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Preguntas frecuentes. (s/f). FACE. Recuperado el 18 de febrero de 2022, de https://celiacos.org/recien-diagnosticados/preguntas-frecuentes/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.