Rețetă de pâine de quinoa pufoasă și gustoasă
Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe
Această pâine de quinoa este o rețetă sănătoasă, ideală pentru persoanele cu boala celiacă sau intoleranță la gluten. Acest aliment, așa cum se menționează într-un articol de pe portalul Foods, este o sursă de aminoacizi, minerale, fibre și antioxidanți. Se remarcă prin versatilitate, deoarece poate fi ușor încorporată în multe rețete. Aflați cum să preparați pâine de quinoa!
În acest caz, pe lângă quinoa, vor fi utilizate și alte ingrediente, precum semințele de chia și făina de orez, care sunt hrănitoare și care nu conțin gluten. Vreți să preparați această pâine acasă? În continuare, vom împărtăși pas cu pas o rețetă delicioasă și vom trece în revistă câteva beneficii ale plantei quinoa.
Ce este quinoa?
Quinoa este un aliment originar din Anzi. Ani de zile a fost un produs sacru și vital pentru cultura incașă. De fapt, numele său în quechua înseamnă „bobul mamei”, deoarece a fost principala sursă de proteine pentru popoarele indigene.
În orice caz, aceste „boabe” nu aparțin grupului de cereale sau semințe. După cum susține știința, acestea fac parte din categoria de „pseudocereale”. Este important să subliniem faptul că există diferite soiuri și specii.
În general, este un aliment versatil care poate fi gătit în mod similar orezului, cu spălare și înmuiere anterioară. La fel, poate fi măcinată pentru a face făină sau aluaturi fără gluten. Astfel, datorită aromei sale neutre, poate fi utilizată atât în rețete dulci, cât și în rețete sărate.
Vă recomandăm:
Rețetă de pâine de quinoa
Una dintre numeroasele preparate care se pot face din această pseudocereală este pâinea de quinoa. Este un preparat ideal pentru a completa micul dejun, o gustare sau o cină. În plus, pâinea de quinoa poate fi însoțită și de alte alimente, cum ar fi legumele, gemurile, carnea și așa mai departe.
Ingrediente
- 1 și 3/4 căni de quinoa (350 g)
- 1/4 cană de semințe de chia (50 g)
- 1 cană de apă (250 ml)
- 1/4 cană de ulei de măsline (50 g)
- 1/2 linguriță de sare (1 g)
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu (1 g)
- 3 linguri de suc de lămâie (45 ml)
- 1/2 căni de orez sau făină de amarant (100 g)
- 1/4 cană de semințe de floarea soarelui curățate (50 g)
Pașii inițiali
- În primul rând, nu uitați să spălați quinoa de mai multe ori. După aceasta, puneți-o la înmuiat timp de 8 ore. În acest fel, substanțele antinutritive pe care le conține vor fi eliminate. Dacă știți deja că veți pregăti această pâine, ideal ar fi să înmuiați quinoa cu o zi înainte.
- Odată ce quinoa este înmuiată, scurgeți apa și puneți-o într-un castron.
- Lăsați toate ingredientele la îndemână.
- Preîncălziți cuptorul la 160 de grade Celsius.
- Înmuiați semințele de chia în jumătate de cană de apă până când eliberează mucilagiul și își dublează dimensiunea.
Instrucțiuni pas cu pas pentru a pregăti pâinea cu quinoa
- Dacă ați făcut toți pașii anteriori, puneți quinoa și semințele de chia hidratate într-un blender. Nu trebuie să scurgeți apa, deoarece ideea este să „legați” aluatul.
- Porniți blenderul câteva minute pentru a măcina quinoa. Apoi, adăugați jumătate de cană de apă, uleiul de măsline, bicarbonatul de sodiu, sarea și sucul de lămâie.
- Reprocesați până obțineți un aluat. Acest proces durează între 3 și 5 minute.
- După ce ați făcut această pastă, scoateți amestecul din blender și puneți-l într-un castron. Adăugați făină de amarant sau orez încetul cu încetul, până se integrează complet. Așteptați 5 minute.
- Între timp, acoperiți tava cu hârtie pergament și folosiți spray de gătit.
- Apoi, așezați amestecul în tigaie și distribuiți-l uniform. Acoperiți cu semințe de floarea-soarelui și puneți acest preparat în cuptor. Coptul durează aproximativ 1 oră, dar acest lucru este variabil. Prin urmare, verificați dacă pâinea este rumenită la exterior.
- În acest moment, dacă înțepați cu un cuțit și există o ușoară umiditate în interior, scoateți pâinea din tavă și lăsați-o să se răcească.
Beneficiile oferite de quinoa
Datorită calității sale nutriționale, quinoa se remarcă printre multe alimente. Prin urmare, se recomandă pentru îmbunătățirea calității dietei. Dovezile indică faptul că proprietățile sale contribuie la promovarea bunăstării și reduc riscul bolilor. Care sunt principalele beneficii oferite de quinoa?
Creșterea energiei
Quinoa este o sursă de energie deoarece conține carbohidrați de calitate sau complecși. Aceștia sunt absorbiți încet și generează sațietate fără a provoca modificări ale nivelului de glucoză din sânge.
Prin urmare, diverse studii indică faptul că este ideală pentru persoanele care doresc să consume alimente sănătoase și să fie mai active. Este potrivită chiar și pentru cei care au boli precum diabetul.
Printre altele, merită menționat faptul că un procent din acești carbohidrați alcătuiesc ceea ce este cunoscut sub numele de „fibre dietetice”, o componentă care nu este digerată. Prin urmare, acest aliment ajută la controlul greutății.
Vă recomandăm:
Aport de proteine
Pe lângă funcția energetică a acestei pseudocereale, quinoa este o sursă naturală de proteine vegetale. Mai multe studii arată că poate concura la calitate cu proteinele de origine animală.
Spre deosebire de alte pseudocereale, quinoa conține cei 10 aminoacizi (unități care alcătuiesc proteinele) necesari organismului într-o proporție adecvată. Prin urmare, este considerată superioară grâului, orezului și porumbului.
Protecție contra stresului
Quinoa este utilă pentru combaterea stresului datorită conținutului de tirozină și efectului calmant pe care îl au triptofanul și glicina. În plus, conține magneziu, un mineral necesar pentru transmiterea optimă a impulsurilor nervoase. Astfel, favorizează alungarea iritabilității.
De ce să preparați pâine de quinoa?
Quinoa este un aliment sănătos care oferă nutrienți esențiali în dietă. Prin urmare, pregătirea pâinii din această pseudocereală este o idee bună dacă doriți să vă îmbunătățiți sănătatea și bunăstarea. Este ușor de făcut și poate fi consumată în mai multe moduri.
Cel mai interesant lucru este că pâinea de quinoa este una dintre rețetele potrivite pentru celiaci sau persoanele care nu pot consuma gluten. Combinația sa de ingrediente este lipsită de această proteină și conține mulți alți nutrienți benefici. Îndrăzniți să o încercați?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Angeli V, Miguel Silva P, Crispim Massuela D, et al. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): An Overview of the Potentials of the “Golden Grain” and Socio-Economic and Environmental Aspects of Its Cultivation and Marketization. Foods. 2020;9(2):216. Published 2020 Feb 19. doi:10.3390/foods9020216
- Hernández Rodríguez, J. (2015). La quinua, una opción para la nutrición del paciente con diabetes mellitus. Revista Cubana de Endocrinología, 26(3), 0-0.
- Huamanchumo, W. (2020). Pseudocereales andinos: valor nutritivo y aplicaciones para alimentos libres de gluten.
- Vargas Zambrano, P., Arteaga Solorzano, R., & Cruz Viera, L. (2019). ANÁLISIS BIBLIOGRÁFICO SOBRE EL POTENCIAL NUTRICIONAL DE LA QUINUA (CHENOPODIUM QUINOA) COMO ALIMENTO FUNCIONAL. Centro Azúcar, 46(4), 89-100.
- Chito Trujillo, D. M., Ortega Bonilla, R. A., Ahumada Mamián, A. F., & Rosero López, B. (2017). Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) versus soja (Glycine max [L.] Merr.) en la nutrición humana: revisión sobre las características agroecológicas, de composición y tecnológicas. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética, 21(2), 184-198.
- Selasi Attipoe, MA, Stacey A. Zeno, MA, Courtney Lee, MA, Cindy Crawford, BA, Raheleh Khorsan, PhD, Avi R. Walter, BA, Patricia A. Deuster, PhD, Tyrosine for Mitigating Stress and Enhancing Performance in Healthy Adult Humans, a Rapid Evidence Assessment of the Literature, Military Medicine, Volume 180, Issue 7, July 2015, Pages 754–765, https://doi.org/10.7205/MILMED-D-14-00594
- Fuentes, F., & Paredes-González, X. (2013). Perspectivas Nutracéuticas de la Quinua: Propiedades Biológicas y aplicaciones funcionales. Estado del arte de la quinua en el mundo en, 341-357.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.