Rețetă de pandișpan chiffon super pufos
 

Rețetă de pandișpan chiffon super pufos

Urmați acești pași și surprindeți-i pe cei dragi cu un pandișpan chiffon super pufos! Această tehnică vă oferă un desert moale, ușor și aromat.
Rețetă de pandișpan chiffon super pufos

Ultima actualizare: 14 ianuarie, 2024

Pandișpanul este apreciat pentru textura sa lejeră și moale, fiind o încântare pentru iubitorii de produse de patiserie. Tehnica chiffon folosește ingrediente comune, dar rezultatul este excepțional. Mai jos, vă oferim cea mai bună rețetă de pandișpan chiffon super pufos!

Este foarte important de subliniat necesitatea de a urma corect fiecare pas pentru a obține rezultatul dorit. Tehnica chiffon implică atenție și precizie în fiecare etapă a procesului, de la combinarea corectă a ingredientelor și până la încorporarea atentă a albușurilor bătute spumă, ceea ce influențează semnificativ textura finală a preparatului.

Cum a apărut tehnica chiffon?

Tehnica chiffon are o poveste interesantă în spate. A fost dezvoltată de un bucătar pe nume Harry Baker în anul 1920 în Statele Unite. Baker a experimentat diverse rețete de pandișpan pentru a obține o textură mai ușoară, mai pufoasă și, în cele din urmă, a creat propria formulă care a devenit baza tehnicii menționate.

Inovația metodei chiffon a fost încorporarea în aluat a albușurilor bătute separat. În trecut, rețetele de pandișpan se bazau pe utilizarea grăsimilor, precum untul, pentru a obține o textură fină.

Cu toate acestea, Baker a constatat că, bătând albușurile separat și apoi încorporându-le ușor în aluat, pandișpanul devine mult mai pufos. El a botezat tehnica chiffon, cu referire la țesăturile ușoare și fluide folosite pentru îmbrăcăminte.

Tehnica a avut succes instantaneu și a devenit foarte populară în industria de panificație. Deși Baker a păstrat rețeta secretă mulți ani, a împărtășit-o cu un producător de făină numit General Mills în anul 1940.

Rețetă de pandișpan chiffon super pufos

Înainte de a începe prepararea pandișpanului, trebuie să țineți cont de forma pe care o veți folosi. Ideala sunt formele cu tub central detașabil, numite și forme pentru guguluf.

Acest tip de formă permite coacerea uniformă, facilitând circulația căldurii prin tubul central. În plus, structura sa detașabilă face mai ușoară și mai sigură scoaterea desertului din formă atunci când este gata.

În ceea ce privește ingredientele, amintiți-vă că folosirea produselor proaspete și de bună calitate vă va ajuta să obțineți o textură spongioasă și o aromă delicioasă. Mai jos, vă dezvăluim ingredientele folosite de Baker pentru a obține textura perfectă:

Albușuri pentru spumă

 • 8 albușuri
 • 1/2 cană (100 g) de zahăr

Ingrediente uscate

 • 2 și 1/4 căni (270 g) de făină
 • 1 și 1/2 cană (300 g) de zahăr
 • 1 lingură (15 g) de praf de copt

Ingrediente lichide

 • 6 gălbenușuri
 • 3/4 cană (180 ml) de ulei vegetal
 • Ingrediente suplimentare în funcție de rețetă: de exemplu, 2 lingurițe de coajă de lămâie sau 1 linguriță de extract de vanilie
 • Suc de lămâie proaspăt stors

Instrucțiuni pas cu pas pentru a pregăti un pandișpan chiffon delicios

Înainte de a începe, trebuie să preîncălziți cuptorul la 160 °C.

 • Combinați ingredientele uscate într-un castron mare: amestecați făina, zahărul și 1 lingură de praf de copt.
 • Adăugați un praf de sare și amestecați bine ingredientele uscate.
 • Apoi, într-un alt bol, amestecați cele șase gălbenușuri cu uleiul vegetal și orice ingredient suplimentar în funcție de varianta dorită, precum coaja de lămâie sau extractul de vanilie.
 • Bateți ingredientele lichide până obțineți un amestec omogen.
 • Într-un castron curat și uscat, bateți cele opt albușuri de ou și adăugați treptat zahărul până se formează vârfuri moi.
 • Adăugați câteva picături de suc de lămâie și continuați să bateți. Continuați până când obțineți vârfuri ferme, strălucitoare.
 • Cu mixerul la viteză mică, adăugați treptat ingredientele uscate în cele lichide. Bateți amestecul timp de aproximativ două minute.
 • Adăugați puțin câte puțin albușurile bătute spumă în aluat, folosind mișcări fine și o spatulă de patiserie. Scopul este de a încorpora aer în aluat.
 • La final, turnați amestecul în forma unsă în prealabil cu unt și tapetată cu făină, pentru a vă asigura că nu se va lipi. Apoi, coaceți desertul timp de 55 până la 60 de minute și scoateți-l când este gata.

Este atât de ușor să faceți un pandișpan chiffon super pufos!

Alegerea ingredientelor: opțiuni mai sănătoase

Când vine vorba de deserturi, este important să luați în considerare opțiuni mai sănătoase. Menținerea echilibrului între a savura deserturi delicioase și a avea grijă de sănătate este un mod mai inteligent de a trăi viața.

Putem reduce aportul de ingrediente dăunătoare, precum zahărul rafinat și grăsimile trans, care pot avea efecte negative asupra sănătății. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, grăsimile trans sunt responsabile pentru aproximativ 500.000 de decese pe an la nivel global.

Unele dintre opțiunile sănătoase cu care ați putea înlocui cele mai dăunătoare ingrediente sunt următoarele:

1. Făină integrală

Optați pentru făina integrală de grâu în loc de făina albă rafinată. Făina integrală reține cea mai mare parte din boabele de grâu, ceea ce o face mai bogată în fibre, vitamine și minerale.

2. Îndulcitori naturali

În loc de zahăr rafinat, luați în considerare opțiuni mai sănătoase, cum ar fi zahărul de cocos sau stevia. Acești îndulcitori naturali au un indice glicemic mai scăzut.

3. Grăsimi sănătoase

În loc să folosiți uleiuri vegetale rafinate sau grăsimi trans, optați pentru uleiuri precum cel de măsline, nucă de cocos sau avocado. Aceste grăsimi sănătoase sunt cele mai benefice pentru sănătatea cardiovasculară.

4. Ingrediente suplimentare

Adăugați un plus de nutrienți prin încorporarea fructelor proaspete, precum banane sau afine, sau a fructelor oleaginoase, cum ar fi nucile sau migdalele. Aceste ingrediente oferă fibre, vitamine și minerale.

Bucurați-vă de rețeta de pandișpan chiffon!

Tehnica chiffon este celebră pentru capacitatea sa de a oferi  o textură unică, pufoasă. Aerul din aluat, încorporat treptat prin albușurile bătute spumă, oferă o structura ușoară și aerisită.

Puteți să faceți prăjituri delicioase fără a vă compromite sănătatea în acest proces. Alegeți cu grijă ingredientele și urmați pașii rețetelor pentru un rezultat uimitor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.