7 elemente necesare pentru rețetele de patiserie
 

7 elemente necesare pentru rețetele de patiserie

Îți vom arăta care sunt instrumentele esențiale pe care trebuie să le ai acasă dacă vrei să pregătești cu succes rețete de patiserie!
7 elemente necesare pentru rețetele de patiserie
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pentru rețetele de patiserie, este necesar să ai acasă o serie de elemente de bază pentru a putea găti diferite preparate. În caz contrar, va fi foarte dificil să obții un rezultat optim. Vestea bună este că instrumentele pe care le vom prezenta în continuare sunt ieftine și ușor de utilizat.

În primul rând, trebuie menționat că există o mare diferență între deserturile făcute acasă și cele care sunt achiziționate din supermarket. Cele din urmă au o concentrație mare de aditivi artificiali, zaharuri simple și grăsimi trans care pot pune în pericol sănătatea metabolică pe termen lung. Când sunt pregătite acasă, acest lucru nu se întâmplă, deoarece ingredientele sunt alese cu grijă.

7 elemente necesare pentru rețetele de patiserie

În continuare, îți vom arăta care sunt elementele necesare pentru patiserie și principalele lor funcții. Nu le rata!

1. Cană gradată

Rețetele de patiserie folosesc ingrediente lichide precum laptele, apa sau smântâna. Trebuie să măsori totul exact. Dacă cantitățile sunt modificate, rezultatul poate varia semnificativ. Pentru aceasta, nimic nu este mai bun decât o cană de măsurare, care poate fi achiziționată din aproape orice magazin la un preț accesibil.

Rețetele de patiserie cu gem de casă

2. Linguri de măsurat

Și ingredientele solide trebuie măsurate. Pentru a face acest lucru, puteți folosi o serie de linguri gradate. Astfel, adăugarea de condimente, zahăr sau îndulcitori este mult mai ușoară.

3. Cântar

Respectarea cantităților din rețetele de patiserie este crucială pentru a obține un rezultat final optim. În caz contrar, textura și aroma pot fi alterate. Cântarul de bucătărie este unul dintre cele mai importante elemente atunci când facem dulciuri în casă.

Acest instrument are o mare precizie. În general, este din oțel inoxidabil și funcționează cu baterii, deși există și cântare tradiționale care nu necesită baterii. Prețul acestui element nu este mare și există chiar și modele care permit schimbarea unităților.

4. Termometru

Uneori, este necesar să verifici dacă laptele, smântâna sau un anumit aluat se află la o temperatură exactă. În acest scop, termometrul de bucătărie devine esențial. Este un articol mic care poate fi depozitat cu ușurință și este foarte simplu de utilizat. Nu ezita să-l cumperi!

Rețetele de patiserie dulci și gustoase

5. Timer, printre principalele elemente pentru rețetele de patiserie

În zilele noastre, toate dispozitivele mobile au o funcție de cronometru și numărătoare inversă. Cu toate acestea, nu strică niciodată să ai un cronometru de bucătărie pentru a te asigura că timpul de gătit este unul optim. Cronometrele sunt foarte practice, pe lângă faptul că sunt ieftine. Se găsesc pe diferite culori și forme, deci sunt și un element decorativ.

6. Tăvi

Pentru prepararea biscuiților și prăjiturilor, este nevoie de o serie de tăvi cu anumite caracteristici. Convenabil este ca acestea sa fie potrivite pentru cuptor și să permită curățarea facilă. Există multe culori, tipuri și forme.

7. Tel

În sfârșit, trebuie să menționăm telurile. Există mixere electrice sau roboți de patiserie care au deja tel integrat. Cu toate acestea, nu trebuie să subestimezi versiunea manuală a telului, deoarece permite amestecarea ușoară. Există atât teluri din oțel, cât și sin plastic și sunt unul dintre elementele esențiale ale patiseriei.

Avantajele preparării rețetelor de patiserie acasă

După cum am menționat mai sus, este avantajos să pregătești rețete de patiserie acasă în loc să optezi pentru achiziționarea de deserturi industriale. Acestea din urmă conțin prea multe zaharuri simple, elemente ce afectează sănătatea și funcția metabolică. Consumul moderat nu influențează stilul de viață activ, dar nu trebuie să exagerăm.

Pe de altă parte, este esențial să se evite, pe cât posibil, aportul de grăsimi trans derivate din utilizarea uleiului de proastă calitate. Acești compuși reușesc să crească nivelurile de inflamație în mediul intern, așa cum au confirmat cercetările publicate în revista Diabetes & Metabolic Syndrome. Când deserturile sunt pregătite acasă, se folosesc lipide de mai bună calitate, cum ar fi uleiul de măsline.

Trebuie să te atenționăm și cu privire la utilizarea aditivilor, precum îndulcitorii artificiali. Deși aceste elemente pot ajuta la generarea unei arome dulci fără a crește densitatea energetică a preparatului, nu trebuie făcut abuz. Există dovezi ce arată că pot altera diversitatea microbiotei, afectând în timp funcționarea sistemului digestiv.

Cumpără elementele necesare pentru rețetele de patiserie

Acum știi care sunt ustensilele de bază pe care trebuie să le ai în bucătărie pentru a pregăti acasă rețete de patiserie. Este esențial să urmezi instrucțiunile, mai ales în ceea ce privește cantitățile, pentru a obține rezultate optime. Consumă aceste preparate cu moderație și acordă prioritate fructelor și produselor lactate fermentate ca desert.

Pentru a încheia, ține cont de faptul ca exercițiile fizice practicate în mod regulat pot limita foarte mult impactul zaharurilor asupra organismului. Mai presus de toate, trebuie promovat antrenamentul cu greutăți, deoarece permite creșterea mușchilor și acționează ca un regulator al inflamației și al nivelului de glucoză din sânge. În plus, un somn bun este esențial pentru menținerea sănătății.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Freeman, C. R., Zehra, A., Ramirez, V., Wiers, C. E., Volkow, N. D., & Wang, G. J. (2018). Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Frontiers in bioscience (Landmark edition)23(12), 2255–2266. https://doi.org/10.2741/4704
  • Islam, M. A., Amin, M. N., Siddiqui, S. A., Hossain, M. P., Sultana, F., & Kabir, M. R. (2019). Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes & metabolic syndrome13(2), 1643–1647. https://doi.org/10.1016/j.dsx.2019.03.033
  • Plaza-Diaz, J., Pastor-Villaescusa, B., Rueda-Robles, A., Abadia-Molina, F., & Ruiz-Ojeda, F. J. (2020). Plausible Biological Interactions of Low- and Non-Calorie Sweeteners with the Intestinal Microbiota: An Update of Recent Studies. Nutrients12(4), 1153. https://doi.org/10.3390/nu12041153

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.