Plăcintă ciobănească: cea mai bună rețetă
 

Plăcintă ciobănească: cea mai bună rețetă

Vă vom învăța cum să pregătiți acasă o plăcintă ciobănească rafinată, o rețetă din carne tocată capabilă să ofere proteine de cea mai bună calitate.
Plăcintă ciobănească: cea mai bună rețetă
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Rețeta de plăcintă ciobănească este un preparat cu densitate energetică și nutrițională ridicată care poate fi inclus în alimentație pentru a evita deficitele care afectează sănătatea. Este un preparat cu ingrediente proaspete care se poate face acasă în mod simplu.

Amintiți-vă că varietatea este unul dintre pilonii esențiali ai unei diete sănătoase. Prioritizați prezența alimentelor proaspete în detrimentul alimentelor ultraprocesate industriale. Acestea din urmă conțin o cantitate mare de aditivi și alți compuși cu capacități oxidative și inflamatorii care afectează funcționarea normală a corpului.

Ingrediente pentru rețeta de plăcintă ciobănească

Vas cu plăcintă ciobănească

Dacă doriți să pregătiți o plăcintă ciobănească rafinată, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • Piure de cartofi
 • 400 de grame de carne de vită tocată
 • 1 ceapă
 • 2 morcovi
 • 100 de grame de ciuperci
 • 1/4 de kilogram de roșii zdrobite
 • Niște frunze de busuioc
 • Oregano uscat
 • Brânză rasă
 • Ulei de măsline extravirgin
 • Sare
 • Piper

Instrucțiuni pas cu pas

 1. Curățați și tocați ceapa cât mai fin.
 2. Procedați la fel cu morcovii și ciupercile, după ce ați spălat bine ambele ingrediente.
 3. Căliți ceapa într-o tigaie cu ulei de măsline extravirgin timp de 8 minute, până devine transparentă.
 4. În acest moment, adăugați carnea și gătiți până își schimbă culoarea.
 5. Adăugați morcovii și roșiile în tigaie.
 6. Spălați și tocați busuiocul și adăugați ciupercile când apa s-a evaporat.
 7. După 5 minute, asezonați și adăugați ierburile.
 8. Gătiți cu tigaia acoperita la foc mediu încă 15 minute.
 9. Puneți preparatul cu carne într-un vas de sticlă care poate fi folosit în cuptor.
 10. Pregătiți un piure de cartofi urmând instrucțiunile producătorului sau în mod tradițional și acoperiți complet carnea folosind dosului unei linguri.
 11. Puneți deasupra brânză rasă și coaceți plăcinta în cuptor cu funcția grill pornită până devine aurie la suprafață.

Beneficiile plăcintei ciobănești

Includerea plăcintei ciobănești în dietă în mod regulat generează o serie de beneficii pentru sănătate. Desigur, trebuie inclusă în contextul unui regim variat și echilibrat pentru a experimenta cu adevărat un efect pozitiv. În caz contrar, ar putea exista un deficit de micronutrienți esențiali care poate provoca o funcționare defectuoasă a fiziologiei umane.

Îmbunătățește sănătatea mușchilor

Plăcinta ciobănească conține o cantitate mare de proteine cu valoare biologică ridicată. Are toți aminoacizii esențiali și un scor bun de digestibilitate. Din acest motiv, este excelentă pentru a asigura necesarul zilnic de proteine, care este estimat la cel puțin 0,8 grame pe kilogram de greutate corporală pe zi la persoanele sedentare.

Trebuie remarcat faptul că un aport optim de proteine, împreună cu practicarea regulată a exercițiilor de rezistență s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune modalități de a preveni sarcopenia. Această patologie tipică adulților în vârstă determină un catabolism al masei musculare împreună cu o pierdere semnificativă a forței, care afectează negativ starea de sănătate.

Farfurie cu plăcintă ciobănească

Oferă energie de calitate

Tuberculii sunt o sursă de carbohidrați cu lanț lung. Aceste elemente sunt substratul energetic preferat pentru activitățile fizice de mare intensitate. Rezervele de glicogen sunt umplute înainte de antrenament, ceea ce este decisiv pentru a întârzia apariția oboselii.

Zaharurile complexe sunt și ele necesare pentru inițierea proceselor de recuperare după practicarea sportului. Totuși, pentru a obține cel mai bun efect la nivelul resintezei glicogenului, este recomandat ca acestea să fie combinate cu proteine cu valoare biologică ridicată, potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients. Din fericire, plăcinta ciobănească oferă ambii nutrienți.

Poate ajuta la prevenirea dezvoltării patologiilor complexe

Pe lângă macronutrienții menționați, aceasta rețetă conține o cantitate semnificativa de fitochimicale cu capacitate antioxidantă, precum licopenul prezent în roșii. Acest element poate contribui la reducerea riscului cardiovascular, atât timp cât este introdus în contextul unei alimentații echilibrate, după cum arată cercetările publicate în revista Atherosclerosis.

În plus, acest flavonoid poate contribui și la reducerea incidenței diferitelor tipuri de cancer, deoarece neutralizează formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. Din acest motiv, prezența roșiilor și a multor alte legume în dietă este foarte recomandată.

Generează sațietate

Este o rețetă energizantă, dar și cu mare putere de activare a mecanismelor de sațietate. Acest lucru se datorează conținutului de proteine, carbohidrați cu lanț lung și fibre. Toate aceste elemente întârzie golirea gastrică și ajută la modularea nivelului de glucoză din sânge, ceea ce împiedică apariția poftei de mâncare și a anxietății de a mânca.

Pregătiți plăcintă ciobănească acasă într-un mod simplu

După cum ați văzut, nu este greu să pregătiți acasă o plăcintă ciobănească rafinată cu carne de bună calitate. Este o rețetă care poate oferi o cantitate mare de nutrienți, de aceea prezența ei în dietă este recomandată. Desigur, va trebui să controlați porțiile pentru a evita distrugerea echilibrului energetic pe parcursul zilei, ceea ce ar putea genera o creștere în greutate.

Este esențial să combinați o obiceiuri corecte de viață atunci când obiectivul este menținerea unei stări bune de sănătate de-a lungul anilor. Este important să faceți exerciții fizice zilnic, punând accent pe forța musculară. Cel puțin 7-8 ore de somn de calitate în fiecare noapte pot face, de asemenea, o diferență majoră, ajutând la reducerea nivelului de inflamație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435
 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253
 • Cheng, H. M., Koutsidis, G., Lodge, J. K., Ashor, A., Siervo, M., & Lara, J. (2017). Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis257, 100–108. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2017.01.009

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.