4 moduri de a folosi muștarul în rețete delicioase și simple
Muștarul este unul dintre cele mai renumite și consumate sosuri din lume. Există diferite tipuri, fiecare cu caracteristici organoleptice particulare. În plus, poate fi folosit ca bază pentru prepararea altor dressinguri. Vă prezentăm 4 moduri de a folosi muștarul în rețete delicioase și simple!
Cu toate acestea, trebuie să aveți în vedere că aportul de muștar trebuie să fie moderat. Poate să crească valoarea energetică a preparatelor, ceea ce ar putea fi contraproductiv dacă încercați să slăbiți.
4 moduri de a folosi muștarul în rețete delicioase și simple
1. Sos dulce de muștar
Adăugarea muștarului la preparatele din carne este simple. Vițelul este adesea marinat cu muștar. Este o modalitate excelentă de a crește prezența alimentelor de origine animală în dietă. Carnea roșie oferă proteine de înaltă calitate. Potrivit unui studiu publicat în revista Annals of Nutrition & Metabolism, trebuie să consumăm mai mult de 0,8 grame de proteine per kilogram de greutate pe zi (persoanele sedentare).
Ingrediente
- 2 cepe
- 5 căței de usturoi
- 1 strop de miere
- 1 borcan de muștar
- 15 grame de curcuma
- 1 vârf cuțit de zahăr brun
- 50 de grame de semințe de muștar
- Semințe de chimen, ghimbir, nucșoară, sare
- Oțet de cidru de mere și ulei de măsline virgin
Instrucțiuni
Trebuie să începeți prin curățarea și tocarea cepei și a usturoiului. Puneți ambele ingrediente într-un castron și adăugați condimentele după gust. Adăugați muștarul și curcuma. Lăsați sosul să se odihnească timp de câteva minute, astfel încât aromele să înceapă să se integreze.
A sosit momentul să adăugați atât mierea, cât și zahărul și, pentru a emulsiona totul, oțetul și apa. Preparatul se amestecă bine cu un mixer de mână pentru a evita bulgării. În cele din urmă, poate fi corectat cu ulei de măsline dacă vreți să obțineți o textură mai moale.
Preparatul se va păstra bine în frigider, atât timp cât este depozitat în recipiente de sticlă. Este posibil ca la răcire să se îngroașe ușor.
2. Maioneză cu sos de muștar
Dacă există un sos care să se potrivească bine cu muștarul, acesta este maioneza. Este un ingredient de înaltă calitate atunci când este făcută acasă. Nu conține aditivi sau zaharuri simple, ceea ce are un efect pozitiv asupra sănătății.
Atunci când este preparată cu ulei de măsline extravirgin, oferă o cantitate semnificativă de acizi grași omega 3 și omega 9. Ambele elemente s-au dovedit a fi benefice pentru sistemul cardiovascular, deoarece ajută la modularea mecanismelor inflamatorii.
Ingrediente
- Sare și piper
- 2 gălbenușuri de ou
- Un borcan de muștar
- Sucul unei jumătăți de lămâie
- Ulei de măsline extra virgin
Instrucțiuni
Trebuie să începeți prin separarea gălbenușurilor de albușuri. Acestea din urmă vor fi puse într-un recipient, deoarece nu vor fi utilizate în această rețetă.
Se vor folosi doar gălbenușurile, care vor fi puse într-un castron. Adăugați muștarul și sucul unei jumătăți de lămâie. Imediat după, începeți să bateți puternic cu un tel.
După un minut, turnați puțin ulei de măsline extravirgin și continuați să bateți, astfel încât totul să se emulsioneze. De asemenea, puteți să utilizați un mixer manual, dar cu precauție, cu mișcări intermitente. Odată ce amestecul capătă o textură optimă, adăugați sare și piper după gust și depozitați sosul în frigider pentru a-l servi rece.
3. Vinegretă de muștar
Vinegreta de muștar este excelentă pentru rețetele cu legume și chiar pește sau crustacee. Conține oțet, un ingredient cu multe beneficii pentru sănătate. Potrivit cercetărilor publicate în Jurnalul European de Nutriție, poate fi de ajutor în stimularea pierderii în greutate.
Ingrediente
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de muștar
- 1 strop de oțet
- Sare și piper după gust
- 1 fir de arpagic proaspăt
- Ulei de măsline extravirgin
Instrucțiuni
Pentru început, puneți muștarul împreună cu oțetul într-un vas, amestecând foarte bine. Apoi, adăugați uleiul de măsline extravirgin și arpagicul tocat.
Curățați usturoiul și zdrobiți-l într-un mortar. Adăugați-l în vas și bateți cu un tel. Adăugați sarea și piperul după gust. Puneți sosul în frigider pentru câteva ore. Este senzațional cu legume, dar și cu pâine prăjită.
4. Sos cu muștar și ceapă roșie
În cele din urmă, vă vom învăța cum să pregătiți un sos cu muștar și ceapă roșie. Această legumă conține o cantitate mare de compuși antioxidanți care sunt capabili să neutralizeze formarea radicalilor liberi, încetinind procesele de îmbătrânire.
Ingrediente
- Un strop de lapte
- 15 grame de ceapă roșie
- 2 linguri de muștar
- Sare și piper după gust
- Ulei de măsline extravirgin
Instrucțiuni
Primul pas este să curățați și să tocați ceapa. Puneți-o într-un castron cu muștarul și laptele.
Amestecați foarte bine și adăugați un strop de ulei de măsline și sare și piper după gust. Depozitați sosul într-un recipient în frigider.
Puteți amesteca și cu mixerul pentru a evita găsirea bucăților de ceapă. Se obține un sos de muștar mai fin și mai omogen.
Citiți mai mult: Cum se pregătește o rețetă de antipasto de ton?
Aveți încredere în a folosi muștarul în rețete delicioase și sănătoase!
Este foarte ușor să preparați sosuri de muștar. Acestea pot fi servite cu pește și carne, deși sunt savurate adesea și pe pâine prăjită. În plus, există multe modalități de a introduce acest element în bucătărie.
Oricum ar fi, trebuie remarcat faptul că muștarul este capabil să genereze anumite efecte pozitive asupra sănătății, având în vedere concentrația sa în antioxidanți. Vorbim despre un sos energizant, deci nu este adecvat în cantități mari dacă scopul nostru este să slăbim.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism, 74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
- Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences, 21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362
- Launholt, T. L., Kristiansen, C. B., & Hjorth, P. (2020). Safety and side effects of apple vinegar intake and its effect on metabolic parameters and body weight: a systematic review. European journal of nutrition, 59(6), 2273–2289. https://doi.org/10.1007/s00394-020-02214-3