Puiul la rotisor este sănătos? Beneficii și riscuri asociate
 

Puiul la rotisor este sănătos? Beneficii și riscuri asociate

Puiul la rotisor este delicios și ușor de făcut. Cu toate acestea, este sănătos? Poate fi inclus în dieta obișnuită?
Puiul la rotisor este sănătos? Beneficii și riscuri asociate
Maria Patricia Pinero Corredor

Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 26 mai, 2022

Puiul la rotisor este un preparat simplu, rapid și ieftin. Îl puteți cumpăra, îl puteți face acasă sau îl puteți mânca la restaurant. Este un fel de mâncare consistent și versatil. Dar, dacă aveți grijă de sănătate, s-ar putea să vă întrebați dacă puiul la rotisor este sănătos.

Pentru prepararea sa, puiul este pus direct pe foc. Viteza de gătire depinde în mare măsură de metoda utilizată. Doriți să aflați mai multe despre valoarea sa nutritivă și posibilele dezavantaje?

Puiul la rotisor este sănătos? Valoarea nutrițională

Pentru a defini dacă preparatul este sănătos sau nu, trebuie luați în considerare anumiți factori. Principalul este modul în care a fost condimentat puiul. În plus, depinde și de bucata de pui folosită. Partea care oferă cele mai multe proteine este pieptul, cu 24 g la 100 g de produs. Cea care aduce cele mai multe calorii este pulpa, care conține mai multe grăsimi, dar și vitamina B12.

Pieptul conține 149 de calorii și între 3 și 7 g de grăsime, în funcție de cantitatea de piele prezentă. La aceasta se adaugă 50% din aportul zilnic recomandat de niacină, 9% riboflavină și 35% seleniu. De asemenea, conține cantități mici de alți nutrienți, cum ar fi fosforul și zincul.

Puiul la rotisor este sănătos servit cu cartofi

Beneficiile puiului la rotisor

Beneficiile acestui preparat depășesc versatilitatea sa. Vă spunem care sunt beneficiile sale la nivel nutrițional.

1. Sursă bună de proteine

O persoană trebuie să consume în medie 0,8 g de proteine per kilogram de greutate corporală. Adică, dacă cineva cântărește 50 kg, ar trebui să mănânce 40 g de proteine pe zi. Trebuie remarcat faptul că 100 g de piept de pui prăjit oferă 24 g de proteine.

2. Servește la reconstrucția țesuturilor

De fapt, nu ajută doar țesuturile, ci și celulele, mușchii, oasele și organele. Regenerarea celulară se referă la procesul natural de reparare a celulelor deteriorate. Un exemplu este vindecarea rănilor, regenerarea părului și a pielii și vindecarea oaselor rupte. Lipsa proteinelor întârzie vindecarea. Aportul scăzut prelungește faza inflamatorie și previne sinteza colagenului, esențială în acest proces.

3. Întărește sistemul imunitar

Puiul la rotisor conține 843 de unități internaționale de vitamina A. Acest nutrient joacă un rol important în sistemul imunitar. Mai exact, menține funcția normală a macrofagelor, neutrofilelor și celulelor NK. Acestea din urmă ucid celulele infectate. Prin urmare, ajută la combaterea infecțiilor.

Contraindicațiile puiului la rotisor

Consumul de pui la rotisor poate fi dăunător sănătății, mai ales din cauza condimentelor. Dacă se folosește prea mult sodiu, aportul său este dăunător pe termen mediu și lung. Organizația Mondială a Sănătății spune că adulții nu ar trebui să consume mai mult de 5 g de sodiu pe zi.

Consumul excesiv de sare poate duce la hipertensiune arterială, probleme cardiace, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și leziuni renale. Prin urmare, trebuie să aveți grijă la cantitatea de sare pe care o conține puiul la rotisor.

Puiul la rotisor este sănătos în anumite situații. Ce trebuie luat în considerare la cumpărare?

Prospețimea puiului

Verificați data de expirare. Dacă nu există o dată pe tavă sau pe ambalaj, întrebați vânzătorul. Dacă este posibil, verificați dacă pielea este întinsă și umedă. Nu ar trebui să aibă urme de fulgi sau pete. Culoarea trebuie să fie uniformă și să nu aibă un miros neplăcut.

Gătirea corectă

De asemenea, trebuie să vă asigurați că puiul este gătit corect. Dacă este alb, este complet gătit. Dacă există o parte roz, aceasta este prea puțin gătită. Carnea bine gătită se desface ușor de pe os.

Puiul crud sau insuficient gătit poate fi contaminat cu bacterii precum Campylobacter sau Salmonella și poate duce la intoxicații alimentare.

Cantitatea de sodiu

Analizați tabelul nutrițional de pe ambalaj. Dacă este posibil, trebuie să îndepărtați pielea pentru a reduce grăsimea pe care preparatul o furnizează organismului.

Friptură de pui
Pentru un pui la rotisor sănătos, asigurați-vă că utilizați un dressing natural, cu conținut scăzut de sodiu.

Cum se face pui fript acasă

Desigur, puteți încerca să preparați pui fript la cuptor. Veți avea nevoie de un pui întreg, sare, piper, cimbru, unt și muștar.

Instrucțiuni

  • Începeți cu preîncălzirea cuptorului la 230 de grade Celsius. Clătiți puiul și uscați-l pentru a-l face mai crocant la exterior. Adăugați sarea și piperul în interior. Legați picioarele și aranjați în așa fel încât să se gătească bine în interior.
  • Presarăți tot puiul cu sare și piper. Apoi, puneți-l într-o tavă și țineți-l o oră la fript. Scoateți-l din cuptor, adăugați cimbru, unt topit și muștar. Acoperiți puiul cu acest amestec. Lăsați-l să stea încă 15 minute.

După cum puteți vedea, nu este o pregătire dificilă. Vă puteți bucura de puiul rotisat sau fript fără vină, deoarece este o masă sănătoasă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.