Rețetă de pandișpan la air fryer
 

Rețetă de pandișpan la air fryer

Descoperiți o rețetă simplă de pandișpan și profitați la maxim de friteuza cu aer cald, un aparat care facilitează gătitul sănătos!
Rețetă de pandișpan la air fryer
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 20 august, 2023

Friteuza cu aer cald este un aparat practic și util pentru gătitul sănătos. Aceasta permite obținerea multor preparate gustoase fără inconvenientul folosirii unor cantități mari de ulei, ce pot afecta valoarea nutritivă. Cu această ocazie, vă vom învăța cum să pregătiți o rețetă de pandișpan la air fryer.

Înainte de a începe, este important să rețineți că uleiul nu este un aliment periculos. Ceea ce trebuie evitat este supunerea acestui produs la temperaturi ridicate. În acest caz, se formează acizi grași de tip trans, care cresc inflamația în mediul intern și riscul de îmbolnăvire.

Rețetă de pandișpan la air fryer

Pentru o rețetă delicioasă de pandișpan la air fryer, aveți nevoie de:

  • 2 ouă
  • 1 iaurt natural
  • 125 grame de zahăr
  • 250 grame de făină
  • 60 mililitri de ulei de măsline
  • 1/2 pliculeț de praf de copt
  • Coajă de lămâie
  • Zahăr pudră pentru decor
Pandișpan la air fryer
Știați că puteți face prăjituri în friteuza cu aer cald? Este foarte ușor și sunt delicioase.

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Puneți iaurtul, zahărul și cele două ouă într-un castron mare.
  2. Bateți totul cu telul.
  3. Adăugați făina, drojdia, coaja de lămâie și uleiul. Amestecați din nou.
  4. Preîncălziți friteuza la 175 °C.
  5. Acoperiți coșul cu hârtie de copt și puneți amestecul în interior.
  6. Coaceți aluatul 15 minute. Scoateți pandișpanul și faceți o tăietură transversală la suprafață.
  7. Coaceți pandișpanul încă 30 de minute la aceeași temperatură. Folosiți un cuțit pentru a îndepărta hârtia de copt.
  8. Decorați cu zahăr pudră.

Despre pandișpan

Pandișpanul poate fi și o bază pentru diverse prăjituri. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru consumul zilnic, deoarece conține zahăr simplu. S-a demonstrat că acest element crește nivelul de glucoză și riscul de a dezvolta diabet la persoanele sedentare.

Puteți prepara această rețetă de pandișpan la air fryer folosind un îndulcitor în loc de zahăr. Este adevărat că textura finală poate varia puțin, dar impactul la nivel glicemic va fi mai mic. Grație îndulcitorului, și numărul caloriilor va scădea.

Nu abuzați de îndulcitori. Puteți să-i consumați ocazional, însă aportul regulat poate afecta microbiota intestinală prin reducerea densității și diversității bacteriene. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate de EXCLI Journal.

Din fericire, există și îndulcitori naturali, care au un impact minor asupra microorganismelor care locuiesc în tubul digestiv. Cel mai popular este stevia, un element de origine vegetală prietenos cu microbiota. Există dovezi ce arată că provoacă o ușoară fermentație, dar nu prezintă riscuri pentru sănătate.

Felie de pandișpan
În aproximativ o oră, veți obține un pandișpan delicios, ideal pentru toată familia.

Cum să folosiți friteuza cu aer cald sau air fryer-ul

Friteuza cu aer cald este un element versatil la nivel culinar. Aceasta poate fi folosită pentru a găti carne, legume sau deserturi. Este un aparat care gătește alimente într-un mod mult mai puțin agresiv decât friteuza tradițională. Formarea grăsimilor trans și a acrilamidei este redusă.

Friteuza cu aer cald este o alternativă sănătoasă la friteuzele tradiționale cu ulei. Aparatele tradiționale implică refolosirea uleiului, ceea ce crește riscurile pentru sănătate.

Pregătiți pandișpan la air fryer!

După cum ați văzut, este foarte ușor să pregătiți pandișpan în friteuza cu aer cald. Acest preparat poate fi consumat ca atare sau poate face parte dintr-un desert mai complex. Poate avea și o umplutura dulce sau sărată. Cu toate acestea, trebuie consumat cu moderație, deoarece conține zaharuri simple.

Friteuza cu aer cald este o investiție foarte bună când vine vorba de sănătate. Poate înlocui aproape complet aparatele tradiționale cu ulei, oferind rezultate similare, dar cu mai puține calorii și grăsimi trans. Este o alternativă excelentă pentru cei care iubesc alimentele prăjite și pane.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fidler Mis N, Braegger C, Bronsky J, Campoy C, Domellöf M, Embleton ND, Hojsak I, Hulst J, Indrio F, Lapillonne A, Mihatsch W, Molgaard C, Vora R, Fewtrell M; ESPGHAN Committee on Nutrition:. Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 Dec;65(6):681-696. doi: 10.1097/MPG.0000000000001733. PMID: 28922262.
  • Emamat H, Ghalandari H, Tangestani H, Abdollahi A, Hekmatdoost A. Artificial sweeteners are related to non-alcoholic fatty liver disease: Microbiota dysbiosis as a novel potential mechanism. EXCLI J. 2020 May 12;19:620-626. doi: 10.17179/excli2020-1226. PMID: 32483408; PMCID: PMC7257251.
  • Ruiz-Ojeda FJ, Plaza-Díaz J, Sáez-Lara MJ, Gil A. Effects of Sweeteners on the Gut Microbiota: A Review of Experimental Studies and Clinical Trials. Adv Nutr. 2019 Jan 1;10(suppl_1):S31-S48. doi: 10.1093/advances/nmy037. Erratum in: Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):468. PMID: 30721958; PMCID: PMC6363527.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.