Rețetă de poke, un preparat hawaian delicios

Poke este o mâncare hawaiană făcută din pește crud, orez și legume. În acest articol, îți arătăm cum să prepari poke chiar la tine acasă.
Rețetă de poke, un preparat hawaian delicios

Ultima actualizare: 02 Ianuarie, 2021

Poate că ai auzit de poke în ultima vreme, deoarece este un aliment care a devenit foarte popular în întreaga lume. În acest articol, îți vom spune mai multe despre acest preparat și îți vom arăta o rețetă de poke autentică.

Deși este de origine hawaiană și peștele crud este principalul său ingredient, a devenit unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din țările europene și americane. Desigur, poți utiliza și alte ingrediente pentru a prepara diferite varietăți de poke.

Ce este poke?

Pentru început, trebuie să menționăm faptul că „poke” în hawaiană înseamnă „a tăia” sau „a tăia transversal în bucăți”. Această rețetă este preparată cu bucăți de pește crud. Pentru a pregăti peștele crud, trebuie să îl condimentezi cu sos de soia, susan și alte condimente. Apoi, trebuie să-l amesteci cu legume.

În general, modalitățile tradiționale de preparare sunt Aku, care se face cu ton galben și he’e, care se face cu caracatiță în loc de pește. Totuși, se poate folosi și somon sau crustacee.

Legumele proaspete folosite pentru acest fel de mâncare sunt castraveții, algele, avocado și ceapa. Trebuie să servești acest preparat într-un castron. Dacă vrei, îl poți servi și cu orez alb.

Platou cu alge marine
Poke poate include alge marine pe post de legume care însoțesc peștele.

Care este istoria acestui preparat?

În ceea ce privește istoria acestui fel de mâncare, poke a fost preparat pentru prima dată de pescarii insulei Hawaii. Localnicii îl pregăteau cu peștele pescuit în acea zonă.

Localnicii eviscerau peștele, îndepărtau pielea și îl tăiau în bucăți. Apoi, îl sărau și adăugau alge limu limu și condimente tipice, cum ar fi inamona (făcută din nuci de Kuku prăjite). După marinare, peștele era amestecat cu legume.

După cum am menționat mai sus, de-a lungul anilor, preparatul a suferit modificări datorită influențelor din alte țări. Se remarcă contribuțiile bucătăriei japoneze și indiene. În anii 1970, fluxurile de migrație au permis locuitorilor din aceste țări să ajungă în Hawaii. Datorită acestui fapt, somonul, sosul de soia și orezul au fost adăugate rețetei originale. De fapt, în zilele noastre, rețetele de poke includ lapte de migdale, quinoa, varză, tofu, semințe de chia și semințe de mac, printre alte ingrediente.

Poke: un preparat plin de nutrienți

În plus față de aroma sa răcoritoare, acest fel de mâncare se remarcă datorită contribuției sale nutriționale. În acest sens, dovezile științifice arată faptul că peștele și crustaceele sunt o sursă excelentă de proteine și acizi grași omega-3 sănătoși.

La rândul lor, semințele și nucile oferă omega-3, -6 și -9, în timp ce legumele oferă fibre, fier și calciu. De exemplu, dacă adaugi semințe de chia, poke va conține o cantitate semnificativă de acizi grași.

Chiar și în preparatele vegetariene care includ tofu în loc de carne, alte ingrediente oferă proteine. Din toate aceste motive, îți recomandăm să încerci acest aliment plin de substanțe nutritive sănătoase.

Rețetă de poke, un preparat hawaian delicios

Deși există multe modalități de a pregăti poke, una dintre cele mai simple este rețeta pe care o vei găsi în cartea The Poke Cookbook: The Freshest Way to Eat Fish. O vom împărtăși mai jos! Scrie ingredientele de care ai nevoie și urmează toți pașii pentru a prepara această rețetă delicioasă și hrănitoare.

Ingrediente

Pentru marinarea peștelui, vei avea nevoie de următoarele:

  • 1 lingură de ulei de susan sau 1 lingură de semințe de susan alb înmuiate timp de 2 ore
  • Sucul unei lămâi
  • 1 felie proaspătă de ghimbir
  • 1 lingură de sos de soia

Acestea sunt ingredientele de care ai nevoie pentru poke:

  • 3 linguri de orez fiert
  • 100 g de somon
  • 5 nuci
  • 1/4 castravete
  • 1/4 ceapă roșie
  • 5 felii de ridiche
  • 1/2 avocado

Pentru a spori aromele, folosește 3 fire de ceapă verde și un sos iute.

Cum se marinează peștele

  • În primul rând, taie somonul în cuburi și pune-l într-un castron sau într-un vas adânc.
  • Adaugă sucul unei lămâi, sosul de soia, uleiul de susan (sau semințele) și felia de ghimbir.
  • Apoi, amestecă totul și lasă peștele să se marineze cel puțin 20 de minute.
  • Acoperă-l cu folie de plastic sau capac și pune-l în frigider în timp ce lucrezi la pasul următor.

Deoarece această rețetă de poke este crudă, îți recomandăm să te asiguri că toate ingredientele sunt curate și proaspete.

Rețetă de poke cu orez
Acasă, poți prepara poke cu ingredientele pe care le prezentăm în acest articol.

Ce trebuie să faci înainte de a asambla preparatul poke

  • Toacă ceapa și las-o să se înmoaie în apă fierbinte timp de 15 minute pentru a-i reduce aciditatea.
  • După aceea, taie castraveții, ridichea și avocado.
  • Toacă ceapa verde.
  • După ce tăiat totul, este timpul să asamblezi preparatul.

Cum să asamblezi preparatul

  • Toarnă orezul într-un castron.
  • Scoate somonul marinat din frigider și aranjează-l (oricum dorești) în același recipient.
  • Pune și legumele.
  • Deasupra, toarnă sosul iute (după gust) și adaugă nucile și ceapa verde.

Concluzie

Pe lângă faptul că acesta este un fel de mâncare foarte popular, este și un amestec de substanțe nutritive benefice și este foarte ușor de realizat. Reține faptul că aceasta este doar una dintre rețetele de poke, ceea ce înseamnă că o poți modifica oricum dorești!

S-ar putea să te intereseze...
Alimente bogate în Omega 3, în afară de pește
Doza de SănătateCitește-l în Doza de Sănătate
Alimente bogate în Omega 3, în afară de pește

Cea mai cunoscută sursă de Omega 3 este peștele gras. Citește în continuare pentru a descoperi și alte alimente bogate în Omega 3 pe care le poți c...



  • Choy, S. (2004). Sam Choy’s Little Hawaiian Poke Cookbook. Mutual Pub.
  • Quelal, María Mosquera, María Reinoso García, and Wilson Vásquez Castillo. “Composición lipídica y caracterización de los ácidos grasos de la semilla de chía (salvia hispánica l.).” Industrial data 20.2 (2017): 15-20.
  • Cheng M. El libro de cocina de Poke: la forma más fresca de comer pescado. 2017
  • Nutrientes en los alimentos. Anexo1. Disponible en: http://www.fao.org/3/y5740s/y5740s16.pdf
  • Valenzuela, A. (2005). El salmón: un banquete de salud. Revista chilena de nutrición32(1), 8-17.
  • Leiva, Anabel Beitia. “Proteínas de origen vegetal y su interés nutricional.” Recuperado http://zahartzaroa. artematiconorte. com/pdf/alimentacion/PROTEINAS VEGETALES. pdf (2015).