Rețetă delicioasă de coaste în sos la grătar
 

Rețetă delicioasă de coaste în sos la grătar

Nu vă place gustul cărnii ca atare? În acest caz, trebuie să încercați coastele în sos la grătar, deoarece sunt excelente pentru a fi incluse în dietă. Aflați rețeta!
Rețetă delicioasă de coaste în sos la grătar
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Vă vom învăța cum să faceți coaste delicioase în sos la grătar. Această rețetă este ușor de preparat și este pe placul tuturor. Este perfectă în familie sau pentru acele momente de sărbătoare în care aveți oaspeți. Dacă urmați pașii pe care îi vom oferi mai jos, veți obține un rezultat excelent.

Cu toate acestea, rețineți că principalul secret pentru obținerea unei arome finale perfecte este calitatea cărnii. Carnea de porc trebuie să aibă o anumită cantitate de grăsime. Aceasta se va topi și va oferi mai mult suc.

Ingrediente pentru rețeta de coaste în sos la grătar

Pentru a pregăti coaste în sos la grătar, veți avea nevoie de următoarele:

  • 1,5 kg de coaste de porc
  • Ulei de măsline extra virgin
  • 1 pahar de vin alb
  • Sucul unei lămâi
  • Sare și piper

În plus, vă vom învăța cum să faceți un sos pentru coastele la grătar din următoarele ingrediente:

  • 2 caței de usturoi
  • 1 lingură de miere
  • 2 cepe medii
  • 1 lingură de miere de trestie
  • 1 lingură de sos de soia
  • 1 linguriță de sos Perrins
  • Sucul unei portocale medii
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 2 linguri de oțet de vin
  • 400 de grame de roșii zdrobite
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin

Puteți folosi și coaste de vițel, dar vă recomandăm carnea de porc. Este necesar să cumpărați un produs de înaltă calitate, fără a arunca grăsimea, astfel încât carnea să nu fie excesiv de uscată.

Alături de coaste, puteți folosi tuberculi. O opțiune bună sunt cartofii la cuptor, dar și chipsurile de cartof dulce sunt foarte atractive lângă acest fel de mâncare.

Cartofi dulci
O opțiune de garnitură sănătoasă pentru această rețetă sunt chipsurile de cartofi dulci.

Instrucțiuni

Trebuie să începeți prin așezarea coastelor pe o hârtie de copt. Deasupra, adăugați după gust sucul de lămâie, vinul, sarea, piperul și uleiul. Carnea va trebui condimentată pe ambele părți pentru a obține un rezultat bun.

Tava se introduce în cuptorul care a fost preîncălzit la 180 de grade Celsius, cu funcția grill pornită. Odată ce coastele sunt maronii aurii, pot fi scoase. Procesul de coacere poate dura în total 35 de minute, deși, dacă aveți timp, vă recomandăm să reduceți temperatura cuptorului și să lăsați coastele mai mult timp la copt. Acest lucru va face carnea mai suculentă prin gătit lent.

Sosul pentru coastele la grătar

Pentru a pregăti un sos excelent, trebuie să curățați și să tocați ceapa și usturoiul. Puneți-le într-o cratiță cu ulei de măsline extravirgin și sotați-le până când ceapa capătă o culoare transparentă. În acest moment, adăugați roșiile zdrobite și sotați încă 5 minute.

Adăugați restul ingredientelor pe care le-am menționat mai sus. Scădeți temperatura și gătiți aproximativ 20 de minute.

Este foarte important să amestecați pentru a preveni lipirea sosului. Pe măsură ce lichidul se evaporă, se va îngroșa din ce în ce mai mult, căpătând textura optimă.

Puneți sosul în paharul blenderului și procesați-l pentru a obține un rezultat fin. Ultimul pas este să-l turnați în farfurie la servire.

Avantajele consumului de carne roșie

În ultimii ani, consumul de carne a intens mediatizat. Prezența acestui aliment în dietă generează o serie de beneficii pentru sănătate evidențiate de știință. Desigur, este recomandat să se acorde prioritate aportului de carne albă.

Contribuie la menținerea sănătății musculare

Carnea roșie este o sursă de proteine cu valoare biologică ridicată. Acestea au toți aminoacizii esențiali și un scor bun la capitolul digestibilitate.

Potrivit unui studiu publicat în revista Annals of Nutrition & Metabolism, trebuie să consumăm cel puțin 0,8 grame de proteine per kilogram de greutate corporală pe zi (persoanele sedentare). Dacă vorbim despre sportivi, aceste nevoi pot fi dublate sau triplate.

Pierderea musculară care trebuie compensată cu un aport de proteine care susține procesele de recuperare. În caz contrar, adaptările musculare sunt compromise și riscul de accidentare crește.

În plus, este esențial ca jumătate din proteinele din dietă să aibă o valoare biologică ridicată. Din acest motiv, alimentele de origine animală trebuie să fie consumate regulat. Produsele pe bază de plante nu conțin toți aminoacizii esențiali.

Previne anemia

Una dintre cele mai bune surse de fier este carnea roșie. Fierul din acest aliment este asimilat mult mai eficient decât cel din produsele vegetale. Aportul regulat este esențial pentru prevenirea cazurilor de anemie, care duc la oboseală cronică, potrivit unei cercetări publicate în revista The Medical Clinics of North America.

Funcția acestui mineral este decisivă și la sportivi. Mulți sportivi suferă pierderi de fier din cauza forței necesare în timpul impacturilor repetitive. Așa apare anemia de alergător.

Bucăți de carne roșie
Carnea roșie nu trebuie exclusă din dietă. Aceasta oferă proteine cu valoare biologică ridicată și fier.

Îmbunătățește funcția imună

Un alt micronutrient esențial pe care carnea roșie îl conține este zincul. Acest element este esențial pentru producția de testosteron la nivel testicular. Un deficit ar putea duce la un dezechilibru hormonal.

În paralel, s-a demonstrat că zincul intervine în diferențierea celulelor albe. Acestea sunt responsabile de lupta împotriva microorganismelor patogene care atacă organismul, ceea ce previne dezvoltarea bolilor infecțioase.

Pregătiți coaste în sos la grătar într-un mod simplu

După cum ați văzut, este ușor să faceți coaste în sos la grătar. Este o opțiune excelentă pentru a introduce carnea roșie în dietă, mai ales pentru cei cărora nu le place gustul de carne simplă. Cu sosul, veți avea mai mult succes.

Rețineți faptul că includerea cărnii în dieta obișnuită este esențială. În caz contrar, riscul de a dezvolta deficite nutriționale este crescut. Nu trebuie să neglijăm nici prezența legumelor în alimentație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • DeLoughery T. G. (2017). Iron Deficiency Anemia. The Medical clinics of North America101(2), 319–332. https://doi.org/10.1016/j.mcna.2016.09.004
  • Wessels, I., Maywald, M., & Rink, L. (2017). Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients9(12), 1286. https://doi.org/10.3390/nu9121286

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.