Mâncarea pentru suflet: ce este și care sunt caracteristicile sale?
 

Mâncarea pentru suflet: ce este și care sunt caracteristicile sale?

Ați auzit de mâncarea pentru suflet? Vă vom spune în ce constă și cum să adaptați rețetele la versiuni sănătoase.
Mâncarea pentru suflet: ce este și care sunt caracteristicile sale?
Maria Patricia Pinero Corredor

Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 26 mai, 2022

Mâncarea pentru suflet sau soul food se referă la un tip de gastronomie americană tipic culturii afro-americane. Își are originile în sclavie. Baza sa este aproape întotdeauna carnea, făina de porumb și melasa. Mai exact, carnea este de obicei de porc. Melasa este un produs secundar al trestiei de zahăr. Care sunt caracteristicile sale? Continuați să citiți pentru a afla mai multe!

Mâncarea pentru suflet: origine

Originile sunt neclare. Se știe doar că a fost dezvoltată de sclavi. Majoritatea ingredientelor provin din ceea ce rămânea de la albi. Acest tip de gastronomie a apărut ca urmare a stilului de viață pe care îl duceau sclavii. Unii lucrau la recoltarea câmpurilor, iar alții în casele albilor.

Cei care aveau ocupații casnice trebuiau să-și adapteze rețetele la ingredientele americane. Cei care lucrau la recoltarea câmpurilor s-au obișnuit cu un stil de viață mai rudimentar, cum ar fi prinderea animalelor noaptea și gătitul pâinii de porumb în tigaie.

Între 1865 și 1910, mâncarea albilor și a negrilor săraci era aceeași. Până în 1910, sclavii emancipați au migrat spre nord. Mâncarea pentru suflet apărut ca o etichetă. Deși sclavii adoptă mâncărurile americane, folosesc mereu și mâncăruri sudice. Ele amintesc de origini.

Mâncarea pentru suflet
Mâncarea pentru suflet implică consumul de alimente prăjite și bogate în grăsimi. Prin urmare, se recomandă să vă limitați aportul și să optați pentru versiuni sănătoase ale rețetelor.

Ingrediente comune în mâncarea pentru suflet

Există o listă lungă de ingrediente care alcătuiesc rețetele. Baza este de obicei orezul, sorgul și gombo, tipice Africii. Când ajungeau în America, stăpânii obișnuiau să hrănească sclavii cu orice. Apoi, mâncau rămășițe de pe plantații, cum ar fi napii, sfecla și păpădia.

De asemenea, sclavii au început să consume resturile care se aruncau de la animale: coadă de bou, intestine, urechi și piele. Adăugau ceapă, usturoi, cimbru și frunze de dafin. Nu aruncau nimic. Cu resturile de pește făceau crochete, cu pâinea veche budincă și cu apa de la legumele fierte făceau sosuri. Utilizarea făinii de porumb și a unturii în rețete era frecventă.

Mâncarea pentru suflet și sănătatea

Cele mai multe feluri de mâncare sunt nesănătoase. Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) spune că afro-americanii cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani sunt mai predispuși să moară de boli de inimă decât albii. Oamenii negri cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani au cu 50% mai multe șanse să dezvolte hipertensiune arterială. Totuși, acest lucru nu înseamnă că aceste tipuri de meniu nu pot deveni sănătoase. Este vorba despre căutarea unor alternative alimentare mai sănătoase pentru consumatori.

Mai multe alimente pe bază de plante

Dietele care includ alimente verzi sunt asociate cu greutăți corporale moderate și un risc mai mic de boli de inimă. Consumați alimente precum:

  • Kale
  • Napi
  • Varză
  • Bame
  • Morcovi
  • Roșii
  • Castraveți
  • Linte
  • Fasole
  • Arahide
  • Igname
  • Banane
  • Dovlecei

Cereale integrale

Unele feluri de mâncare pentru suflet includ făină, cum ar fi macaroanele cu brânză sau pâinea din porumb. Se recomandă trecerea la cereale integrale, deoarece acestea ajută la controlul greutății și sănătății intestinale.

Cerealele integrale sunt: grâu integral, orez brun, ovăz, sorg, fonio și orz. Pentru a face un fel de mâncare mai sănătos, puteți înlocui orezul alb cu orezul brun. Atunci când coaceți, utilizați făinuri de cereale integrale.

Legume, ierburi și condimente

Consumul ridicat de sodiu este asociat cu hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și bolile de inimă. Mâncarea pentru suflet este adesea bogată în sare, usturoi și condimente.

Condimentarea alimentelor cu ceapă, usturoi, ierburi și condimente reduce conținutul de sodiu și îmbunătățește aroma. Adăugați ierburi proaspete la sfârșitul gătitului și ierburi uscate la început.

Metode de gătit

Prăjirea, coacerea, fierberea și grătarul pot genera substanțe chimice, cum ar fi aminele heterociclice acrilamidice și hidrocarburile aromatice policiclice. Acestea sunt substanțe cancerigene.

Este recomandat să îndepărtați grăsimile vizibile și părțile carbonizate ale alimentelor înainte de a mânca. Sotați sau fierbeți la aburi legumele în loc să le prăjiți. Marinați carnea cu fructe, sucuri de citrice, oțet, ceapă, ierburi și condimente. Dacă trebuie să prăjiți ceva, alegeți un ulei precum cel de canola, arahide sau avocado.

Legume la aburi
Gătitul la aburi este una dintre cele mai recomandate metode de menținere a proprietăților alimentelor.

Pui la cuptor

Bucurați-vă de această rețetă clasică de mâncare pentru suflet fără grăsimi și ulei. Vă explicăm cum se face.

Ingrediente

  • Făină universală
  • Ardei
  • Sare
  • Ardei negru proaspăt măcinat
  • Pui cu os
  • Unt

Instrucțiuni

  • Pentru a începe, încălziți cuptorul la 220 de grade Celsius. Folosiți un castron și combinați făina, boiaua, sarea și piperul.
  • Puneți bucățile de pui în amestecul de făină și acoperiți-le complet. Puneți sfertul de cană de unt într-un vas de copt și puneți-l în cuptorul fierbinte.
  • Când este topit, puneți puiul și coaceți-l timp de 30 de minute. Rotiți la fiecare 15 minute pentru a găti carnea pe ambele părți.

După cum puteți vedea, există metode sănătoase pentru a vă bucura de soul food. Totul este să știți să alegeți ingredientele, să schimbați puțin rețeta și să folosiți ingrediente mai sănătoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.