Rețete delicioase de costițe de porc caramelizate
Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
Din ce în ce mai multe persoane gătesc și consumă costițe de porc caramelizate. Acestea au un gust dulceag pe placul multor oameni. În general, coastele, fie preparate la cuptor sau pe grătar, sunt sărate, însă, dacă le adaugi ingrediente dulci, le oferi o savoare deosebită.
Dacă vrei să faci o surpriză plăcută familiei și prietenilor, prepară costițe de porc caramelizate. Această rețetă este ideală pentru o după-amiază de duminică petrecută în compania celor dragi.
Poți găti costițele de porc în tocăniță, la cuptor sau pe grătar. Modul de preparare depinde de preferințele tale. Noi îți recomandăm ultima variantă, deoarece costițele vor căpăta un gust de afumat care sigur va fi pe placul tuturor.
Spre deosebire de alte preparate din carne, costițele de porc conțin vitamine, calorii, proteine, câteva grame de grăsime, însă mai puțini carbohidrați.
Rețetele de mai jos au o valoare nutrițională excelentă deoarece, pentru caramelizare, poți folosi diferite tipuri de fructe, dar și miere sau trestie de zahăr. Nu este nevoie să folosești zahăr procesat sau rafinat.
Pentru a prepara costițe de porc caramelizate, se folosesc fructe precum mere, pere, ananas, banane și lămâie (pentru o notă acrișoară). Învață în ce constă procesul de „caramelizare” pentru a-l pune în practică și în alte rețete.
Rețete de costițe de porc caramelizate
1. Costițe de porc caramelizate cu ananas
Ingrediente
- 1 ½ cană de apă
- 3 lingurițe de sare (15 g)
- 2 costițe de porc (2 kg)
- 1 cană de ananas tăiat bucățele (225 g)
- 5 linguri de sos de soia (75 ml)
- 2 lingurițe de ghimbir măcinat (10 g)
- 1 ceapă roșie tocată mărunt (100 g)
- 4 linguri de panela măcinată din trestie de zahăr (60 g)
Mod de preparare
- Spală bine coastele, separă-le și pune-le în cratiță.
- Adaugă ceapa, ghimbirul și sarea.
- După ce ai asezonat coastele, adaugă apa și pune cratița pe aragaz la foc mic.
- După ce apa începe să fiarbă, adaugă panela. Poți folosi o cantitate mai mare, dacă vrei ca preparatul să fie mai dulce.
- Elimină apa în exces, pentru a facilita caramelizarea și adaugă treptat bucățile de ananas și sosul de soia.
- Amestecă încontinuu preparatul la foc mic, până când costițele se caramelizează, iar amestecul se îngroașă. Servește cu orice garnitură dorești.
2. Costițe de porc caramelizate cu banane
Dacă dorești să caramelizezi costițele într-un mod mai natural, poți folosi banane. Alături de celelalte ingrediente, acest fruct îți poate oferi gustul dulce-amărui pe care îl cauți.
Dacă gătești carnea pe grătar, va fi și mai savuroasă.
Ingrediente
- Zeama unei lămâi (5 ml)
- 3 costițe de porc (3 kg)
- 4 lingurițe de sare (20 g)
- 1 căpățână de usturoi (15 g)
- 3 lingurițe de oregano (15 g)
- 5 linguri de ulei de măsline (75 ml)
- 3 linguri de gem de banane (45 ml)
Mod de preparare
- În primul rând, trebuie să îndepărtezi grăsimea de pe costițe.
- Pune-le la marinat într-un amestec de usturoi tocat, oregano și ulei de măsline.
- Asezonează coastele cu sare și pune-le pe grătar.
- După ce încep să capete o nuanță maronie, întoarce-le și lasă-le să se coacă pe partea cealaltă.
- Ia-le apoi de pe grătar și lasă-le 5 minute să se răcească.
- Amestecă gemul de banane cu zeama de lămâie și aplică amestecul pe ambele părți ale costițelor.
- Pune din nou coastele pe grătar, pentru a le lăsa să se caramelizeze. Acest pas durează circa 5 minute.
- Taie costițele fâșii, apoi servește-le.
3. Costițe de porc caramelizate cu miere de albine
În combinație cu alte ingrediente, mierea de albine oferă costițelor o savoarea deosebită și unică. Iată cum se caramelizează carnea cu miere:
Ingrediente
- 1 costiță de porc (1 kg)
- 1 lingură de sare (15 g)
- 6 linguri de miere de albine (90 ml)
- 1 linguriță de piper (5 g)
- ½ linguriță de scorțișoară (3 g)
- ½ lingură de usturoi granulat (7 g)
- 3 linguri de pudră de panela din trestie de zahăr (45 g)
Mod de preparare
- În primul rând, separă costițele.
- Într-un bol separat, amestecă panela, sarea, usturoiul, piperul și scorțișoara.
- Pune coastele pe o foaie de copt și întinde amestecul preparat peste ele. Acoperă-le apoi cu o folie de aluminiu.
- Pune costițele la cuptor și lasă-le să se coacă 30 de minute la o temperatură de 180°C.
- Într-un bol separat, amestecă mierea și sosul de soia pentru a obține un sos caramelizat.
- Scoate coastele din cuptor după intervalul indicat și întinde sosul de miere și soia peste ele.
- Pune-le din nou la cuptor fără să le acoperi cu folie de aluminiu și lasă-le să se coacă la o temperatură de 225°C timp de 10 minute.
- Întoarce costițele pe partea cealaltă și aplică din nou sos de soia și miere, bagă-le iar la cuptor și lasă-le încă 10 minute.
- Scoate costițele din cuptor, lasă-le 5 minute la răcit și servește-le pe farfurie. Poftă bună!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Kim GW, Kim HY. Comparison of Physicochemical Properties between Standard and Sow Pork. Korean J Food Sci Anim Resour. 2018;38(5):1120–1130. doi:10.5851/kosfa.2018.e45
- Costillas de cerdo. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 14 de marzo de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Costillas_de_cerdo
- Caramelización.(s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 14 de marzo de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Caramelizaci%C3%B3n
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.