Rolul salivei în sănătatea orală
 

Rolul salivei în sănătatea orală

Știați că bolile întregului organism pot fi detectate și diagnosticate în cavitatea bucală? Saliva este purtătorul multor informații legate de sănătate.
Rolul salivei în sănătatea orală
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Saliva este un fluid foarte important pentru organism. Acest lichid este ușor de obținut și poate deveni un indicator foarte util al stării de sănătate a unei persoane. Care este rolul salivei în sănătatea orală?

O mostră de salivă poate oferi nenumărate date despre sănătate. Prin această tehnică, se poate stabili un diagnostic precoce al oricărei afecțiuni.

Saliva este de mare ajutor în procesul digestiv. Ajută la umezirea alimentelor pentru o înghițire mai ușoară și o descompune înainte de a ajunge în stomac. În acest articol, vom vorbi despre această substanță și despre cum ne poate ajuta să avem o calitate mai bună a vieții.

Ce este „testul de salivă”?

Femeie cu limba scoasă

 

Testul de salivă este o metodă rapidă, nedureroasă și sigură. Ajută la diagnosticarea tulburărilor prezente în organism.

Este un test care nu este invaziv sau costisitor. De asemenea, este mult mai ușor de efectuat în comparație cu alte analize care sunt folosite adesea de medici. În plus, boli grave, precum osteoporoza, pot fi detectate în acest mod simplu.

Marea majoritate a stomatologilor susțin că sănătatea globală se reflectă în cavitatea bucală. În plus, multe dintre bolile care se dezvoltă în alte părți ale corpului se pot manifesta și la nivel oral.

Rolul salivei în sănătatea orală

Boli parodontale

Saliva este un protector natural al gurii și al dinților. Are un rol foarte important împotriva cariilor, deoarece ajută la diluarea și eliminarea zaharurilor, menținând PH-ul gurii în echilibru. Prin intermediul acesteia se pot diagnostica boli precum:

  • Diabetul
  • Bolile parodontale
  • Infecțiile
Buze uscate

Boli cardiovasculare

Saliva permite depistarea existenței unei predispoziții genetice la bolile cardiovasculare. Acest test poate determina dacă o persoană are mai multe șanse decât alta să sufere de acest tip de boli cardiace.

Boli ale oaselor

Procedura prin care poate fi detectată o problemă osoasă se numește densitometrie. Cu toate acestea, unii markeri osoși au fost detectați în probele de salivă. Se spune că aceștia au aceeași valoare ca cei identificați în urină sau ser. Prin urmare, efectuarea unuia dintre aceste teste de salivă este la fel de sigură ca o analiză de sânge, deși nu există multe dovezi științifice în acest sens.

Conflicte emoționale

Rolul salivei în sănătatea inimii

 

Atunci când oamenii sunt afectați de anumiți factori stresanți, conflicte emoționale sau situații care provoacă prea multă tensiune, nivelurile de cortizol din salivă pot dezvălui existența stresului în exces.

Saliva este un bun mijloc de a detecta problemele prezente în organism. Prin urmare, nu ezitați să efectuați un test de salivă și să ajutați la prevenirea anumitor boli!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.