Runnorexia sau dependența de alergare: ce este?
Scris și verificat de psihologul Andrés Carrillo
Alergatul este un lucru pozitiv, deoarece îmbunătățește circulația și oxigenarea cerebrală și ajută la menținerea unui indice de masă corporală adecvat. Totuși, a face acest lucru în mod obsesiv este dăunător pentru sănătate. În acest articol, vom vedea ce înseamnă runnorexia sau dependența de alergare.
Toate activitățile pot deveni o problemă pentru ființele umane, chiar și cele care au fost inițial menite să îmbunătățească stilul vieții. Nimic făcut în exces nu este sănătos. În viață, trebuie să menținem un echilibru.
Ce este runnorexia sau dependența de alergare?
Deși este o activitate fizică ce are ca scop îmbunătățirea sănătății, alergarea excesivă poate deveni o problemă serioasă pentru unii oameni. De fapt, runnorexia sau dependența de alergare este definită ca o dependență comportamentală.
Oamenii care se apucă de sport fac acest lucru pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții. Dar pot ajunge să aibă o dependență patologică de acest gen de activitate.
În cazul runnorexiei, problema constă în faptul că persoana își pierde complet obiectivul. Nu mai aleargă pentru beneficiile obținute, ci doar caută să-și satisfacă o dorință irațională care produce plăcere de moment.
Influența socială reprezintă unul dintre principalii factori de risc pentru dobândirea dependențelor comportamentale. De exemplu, o persoană care este nemulțumită de aspectul său fizic este influențată de stereotipurile de frumusețe, pe care va încerca să le atingă în mod agresiv.
Vezi și:
Cum poți identifica dependența de alergare?
Ca și în cazul altor tipuri de dependențe, principalul indicator pentru recunoașterea runnorexiei sau a dependenței de alergare este frecvența cu care cineva desfășoară activitatea. În cazul în care alergarea are loc zilnic, ca un fel de ritual, indicatorul de prevalență este îndeplinit.
Desigur, va fi necesar să recunoaștem și nivelul de importanță pe care oamenii îl acordă alergării. De exemplu, cineva care nu poate rata o zi de antrenament fără să simtă suferință va bifa indicatorul de comportament irațional.
Un alt semn al faptului că alergarea a devenit o problemă este intensitatea comportamentului. Cazurile intense apar atunci când o persoană nu se poate opri, chiar dacă se confruntă cu un tip de disconfort. Un exemplu în acest sens ar fi ieșirea la alergat fără a te recupera după o accidentare.
Suprasolicitarea nu este același lucru cu dependența de alergare. În cazul suprasolicitării, poate fi vorba despre anxietatea cu privire la o anumită competiție. Dependența de alergare nu corespunde cu urmărirea unui obiectiv, ci cu necesitatea de a menține comportamentul în mod constant și irațional.
Care sunt semnele de runnorexiei care trebuie avute în vedere?
Indicatorii dependenței au o simptomatologie destul de clară. Iată care sunt cele mai evidente semne:
- Obsesia: persoana în cauză se scufundă în rutina de alergare până ajunge să o facă zilnic.
- Alergatul produce consecințe negative în domeniile importante ale vieții: munca, studiul, familia.
- Incapacitatea de a menține controlul.
- Negarea: este dificil pentru un dependent să accepte că are o problemă din cauza comportamentului său.
Care sunt consecințele fizice și sociale?
Putem clasifica urmările negative ale dependenței după următoarele criterii:
- Fizice: de la leziuni musculare, la pierderi extreme de masă musculară.
- Sociale: neglijarea relațiilor importante cu familia și prietenii.
În unele cazuri, oamenii se distanțează de cercul lor social. Consecințele fizice și sociale afectează întotdeauna familia și prietenii.
Cum să depășești runnorexia sau dependența de alergare
Depășirea unei dependențe comportamentale necesită acceptarea faptului că ai o problemă. Din acest moment, oamenii pot începe procesul de detoxifiere a comportamentului. În acest sens, ei trebuie să dobândească noi obiceiuri care vor câștiga treptat teren.
Poate fi necesară și îngrijirea psihologică. Terapia cognitiv-comportamentală este cel mai frecvent tip de tratament folosit în astfel de cazuri, deoarece funcționează eficient pentru a restructura schemele mintale care mențin dependența.
Susținerea familiei și a prietenilor poate face diferența între succes și eșec în procesul de depășire a dependențelor. Cei apropiați individului trebuie să înțeleagă că persoana iubită se confruntă cu o dependență și să nu o judece.
Cea mai bună modalitate de a oferi sprijin este să arăți empatie, făcând persoana afectată să se simtă înțeleasă și susținută. Cu toate acestea, problema nu trebuie minimizată. Expresii precum „trebuie doar să te oprești, poți să o faci” sau „nu poate fi atât de greu să te oprești din alergare” sunt contraproductive.
Vezi și:
Recomandări pentru prevenirea dependenței de alergare sau a runnorexiei
Totul începe cu percepția de sine – adică faptul că o persoană are o imagine sănătoasă despre sine. Acest principiu se bazează pe faptul că stima de sine promovează obiceiurile sănătoase de îngrijire.
Experții recomandă creșterea stimei de sine printr-o evaluare obiectivă a lucrurilor de care suntem mândri.
În cele din urmă, este important să fii atent la modul în care îți structurezi rutina. De exemplu, nu este o idee bună să fii rigid atunci când dezvolți un plan de antrenament. Cel mai bine este să ai și zile de odihnă în care poți face și alte lucruri benefice.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sun, Xiaole et al. “Systematic Review of the Role of Footwear Constructions in Running Biomechanics: Implications for Running-Related Injury and Performance.” Journal of Sports Science and Medicine 1 Mar. 2020: 20–37. Print.
- Hollander, Karsten et al. “Adaptation of Running Biomechanics to Repeated Barefoot Running: A Randomized Controlled Study.” American Journal of Sports Medicine 47.8 (2019): 1975–1983. American Journal of Sports Medicine. Web.
- Folland, Jonathan P. et al. “Running Technique Is an Important Component of Running Economy and Performance.” Medicine and Science in Sports and Exercise 49.7 (2017): 1412–1423. Medicine and Science in Sports and Exercise. Web.
- De Jonge, Jan, Yannick A. Balk, and Toon W. Taris. “Mental Recovery and Running-Related Injuries in Recreational Runners: The Moderating Role of Passion for Running.” International Journal of Environmental Research and Public Health 17.3 (2020): n. pag. International Journal of Environmental Research and Public Health. Web.
- López, Abel Nogueira, Alfonso Salguero del Valle, and Sara Márquez Rosa. “Adicción a correr: una revisión desde sus inicios hasta la actualidad.” Revista de Psicología Aplicada al Deporte y al Ejercicio Físico 2.1 (2017): 6.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.