Șamponul solid sau lichid: diferențe, avantaje și dezavantaje
Unul dintre cele mai populare produse de îngrijire a părului este șamponul solid. Având o compoziție mai naturală, cu mai puține substanțe chimice și fiind mai prietenos cu mediul înconjurător, acest articol concurează cu varianta clasică lichidă. Care este mai bun: șamponul solid sau lichid?
Bătălia anului: șamponul solid sau lichid?
Șamponul solid este un produs care a apărut pe piața de îngrijire a părului în ultimele două decenii. Cu toate acestea, a câștigat mai multă popularitate în ultimii ani, datorită îngrijorărilor pentru conservarea planetei și pentru că are mai puține ingrediente chimice.
Șamponul solid este prezentat ca un produs mai natural, cu mai puține componente care sunt agresive pentru piele și fără utilizarea de materiale plastice pentru comercializarea sa. Este o alternativă din ce în ce mai utilizată pentru igiena părului și a scalpului.
Deși multe dintre batoane sunt făcute cu ingrediente naturale, cum ar fi planta Cyclea peltata sau anumite uleiuri esențiale, ele pot conține și substanțe chimice. În plus, trecerea la utilizarea șamponului solid poate genera probleme la spălarea părului.
Prin urmare, trebuie să analizăm atent avantajele și dezavantajele acestor produse. Scopul este de a alege în funcție de tipul de păr, reacția acestuia cu agenții tensioactivi și grija pentru mediu.
Descoperiți: Cât de des să folosim șampon pe păr?
Câteva diferențe între șamponul solid și lichid
Atât șamponul solid, cât și cel lichid sunt concepute pentru a separa sebumul de păr și pentru a elimina impuritățile de pe scalp. Există opțiuni cu și fără sulfați.
De obicei, versiunile solide nu au agenți de spumare sau parfumuri sintetice care ar putea genera iritații, mătreață și alergii. Aceste produse generează mai puțină spumă și spălarea poate fi mai greoaie, mai ales în cazul părului creț. Principala diferență are de-a face cu mediul înconjurător, deoarece nu este nevoie de recipiente din plastic și de prea multă apă în procesul de fabricație.
Dacă aveți afecțiuni ale părului, cum ar fi mătreața, seboreea sau uscăciunea, consultați un dermatolog. Acesta vă va spune ce tip de produs este potrivit pentru a trata problema.
Avantajele șamponului solid față de cel lichid
Consum redus de plastic
Consumul de plastic, în special cel de unică folosință, este unul dintre principalii generatori de deșeuri poluante. Șampoanele solide nu necesită recipiente din plastic, ci doar ambalaje biodegradabile, cum ar fi hârtia.
Economie
În comparație cu cele tradiționale, șampoanele solide ajung mai mult timp. Acest lucru are ca rezultat economisirea. Un baton de șampon de 100 grame echivalează cu trei sticle de șampon lichid.
Consum redus de apă
Șampoanele lichide sunt formate din 80% apă. Cele solide conțin foarte puțină apă. Acesta este un alt avantaj din punct de vedere ecologic.
Transport ușor
Cei care călătoresc des se bucură de un avantaj imens. Șampoanele solide nu prezintă risc de scurgere, spre deosebire de cele lichide, care se pot vărsa și pot murdari toate lucrurile din bagaj. În plus, dimensiunea batoanelor este redusă.
Compoziție naturală
În general, batoanele de șampon sunt făcute din ingrediente naturale. Ele includ ingrediente organice, așa cum sugerează acest studiu din revista științifică Dermatitis.
În general, parabenii, sulfații și siliconii nu sunt prezenți în șampoanele solide. Primii sunt conservanți, iar sulfații și siliconii sunt agenți de curățare și spumare. Excesul poate provoca iritații și uscăciune, așa cum afirmă Medical News Today. Deși există și alternative fără sulfați lichide, batoanele sunt mult mai naturale.
Eliminarea balsamului
Pentru unele tipuri de păr, șamponul solid este suficient pentru îngrijire. Prin urmare, nu este necesară suplimentarea cu balsam. Desigur, acest lucru depinde de componentele produsului și de tipul de păr.
Produse realizate manual
Cu ingrediente derivate din nucă de cocos, uleiuri esențiale și plante, puteți crea propriile batoane de șampon acasă. Trebuie doar să cunoașteți anumite detalii, precum procesul de saponificare.
Dezavantajele șamponului solid
Niciun produs nu este perfect. Și șampoanele solide au anumite dezavantaje față de cele tradiționale:
- Efect diferit. De obicei, batoanele nu oferă aceeași strălucire ca șampoanele lichide. În plus, este nevoie de o perioadă de adaptare,
- Încurcă părul. Procesul de spălare cu șampoane solide face ca părul să se încurce, mai ales la persoanele cu păr creț.
- Produc mai puțină spumă. Spuma facilitează procesul de curățare. Ingredientele naturale din șampoanele solide generează mult mai puțină spumă, ceea ce este sănătos, dar uneori ineficient în timpul spălării.
- Părul poate părea gras. În timpul tranziției către utilizarea batoanelor, părul poate părea gras și aspru. Cu timpul, va reveni la starea sa obișnuită.
- Pot provoca decolorare. O atenție deosebită trebuie acordată părului vopsit, deoarece unele batoane provoacă decolorare.
- Se topesc ușor. Neavând conservanți, aceste șampoane se strică mai repede și se topesc în contact cu apa. Trebuie să păstrați produsele în locuri uscate pentru a preveni deteriorarea.
Descoperiți: Beneficiile și cum să folosești șamponul uscat
Șamponul solid sau lichid: o alegere personală
Alegerea șamponului potrivit depinde în mare măsură de preferințe. De obicei, batonul îndeplinește aceeași funcție ca lichidul. Totuși, acest lucru poate varia în funcție de tipul de păr și de nevoile acestuia.
Formatul solid este mai ecologic. Prin urmare, este o alternativă bună pentru a prioritiza acțiunile ecologice zilnice.
În momentul de față, există multe opțiuni pe piață. Probabil că va trebui să încercați mai multe până când veți găsi varianta perfectă. Ce vă place cel mai mult?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chang Vegas, M. S., Cisneros Navarro, M., García Cueva, N., Gómez Zarpán, D. E., & Quiroga Ganoza, L. (2019). Diseño del proceso productivo de champú en barra artesanal. Facultad de Ingeniería, Universidad de Piura. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://pirhua.udep.edu.pe/bitstream/handle/11042/4282/PYT_Informe_Final_Proyecto_Champu.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Cheni Cheri, D, Kizhakke Veettil, AS, Pradeep, P, Nayak, S. (2022). Development of EPS-rich herbal shampoo base fermented using Cyclea peltata leaf powder and Lactobacillus plantarum. J Cosmet Dermatol. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.14949
- D’Souza, P., & Rathi, S. K. (2015). Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?. Indian journal of dermatology, 60(3), 248–254. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://doi.org/10.4103/0019-5154.156355
- Johnson, J., & Cobb, C. (2019). Are sulfates in shampoo dangerous? Medical News Today. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://www.medicalnewstoday.com/articles/327013
- Saripalla, D. D., Khokhani, N. D., Kamath, A., Rai, R. P., & Nayak, S. (2022). Organoleptic and physicochemical properties of natural-based herbal shampoo formulations with Cyclea peltata as a key ingredient. Journal of cosmetic dermatology, 21(4), 1666–1674. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1111/jocd.14269
- Trüeb R. M. (2007). Shampoos: ingredients, efficacy and adverse effects. Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft = Journal of the German Society of Dermatology : JDDG, 5(5), 356–365. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1111/j.1610-0387.2007.06304.x
- Voller, L. M., & Warshaw, E. M. (2021). Killing Two Birds With One Bar: Shampoo and Conditioner Bars Are Low Allergen and Environmentally Friendly. Dermatitis : contact, atopic, occupational, drug, 32(4), e60–e64. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1097/DER.0000000000000627
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.